Temidė nemanė, kad motina gera

Temidė nemanė, kad motina gera

D. Kedžio ir L. Stankūnaitės dukrą grąžinti motinai liepusi šalies Temidė dar visai neseniai buvo įsitikinusi, kad vaikas kuo puikiausiai gali gyventi ir be mamos. Tai įrodo visą Lietuvą sukrėtusi klaipėdietės Ingos Rinau istorija.

Liko viena

Šiuo metu I. Rinau pėdsakai Lietuvoje dingę. Kovą dėl dukrelės Luisos pralaimėjusi klaipėdietė vėl išvyko į Vokietiją, kad galėtų su ja pasimatyti. Mergaitė šioje šalyje gyvena su tėvu ir nauja jo išrinktąja.

Klaipėdos universitete dirbanti moteris stengiasi išvengti bet kokio viešumo, nes vis dar nepraranda vilties susigrąžinti dukrą. Teigiama, kad bet koks jos žiniasklaidai ištartas žodis iš karto išverčiamas ir siunčiamas į Vokietiją, kur gali būti panaudotas prieš ją.

Neoficialiais duomenimis, I.Rinau su dukra leidžiama matytis tik akylai stebint vietos vaikų teisių saugotojams ir reikalaujama, kad bendravimas vyktų tik vokiečių kalba.

Kelerius metus jau trunkančios kelionės į Vokietiją, nuolat patiriamas stresas bei išgyvenimai atsiliepė I.Rinau sveikatai, taip pat jos finansinei padėčiai.

Teismai motinos neužjautė

I.Rinau suprato, kad gimtinės Temidė, kad ir kaip ji garsiai šaukėsi pagalbos, gynė ne motinos interesus.

„Gimtoji šalis, į kurią aš kreipiausi pagalbos, užtrenkė man duris. Ar gali būti didesnis absurdas - palikti vaiką be mamos. Kaip galima atimti vaiką iš motinos, kuri jį pagimdė ir augina, ir atiduoti tėvui, kuris jį paliko vos dviejų mėnesių. Man nieko kito nelieka, kaip tik kovoti vienai“, - po Lietuvos apeliacinio teismo įpareigojimo atimti dukrą iš mamos „Respublikai“ sakė I.Rinau.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas taip pat galutine, neskundžiama ir iš karto įsiteisėjusia nutartimi atmetė I.Rinau kasacinį skundą ir leido antstoliui tęsti mergaitės grąžinimo į Vokietiją vykdymą.

Sprendimus dėl tuomet dar tik trimetės Luisos grąžinimo tėvui priėmė Vokietijos, Lietuvos bei Europos bendrijos teisingumo teismai.

Nors visi, į ką tik buvo kreiptasi, net šalies Prezidentūra, palaikė I.Rinau ir išreiškė viltį, kad viskas klaipėdietei ir jos dukrelei baigsis gerai, tai buvo vien tik gražūs žodžiai - niekas nesiėmė jokių konkrečių veiksmų, kad pagelbėtų beviltiškoje padėtyje atsidūrusiai motinai.

Prokurorai pasidavė

Lietuvoje taškas I.Rinau kovoje dėl teisės auginti savo dukrą padėtas 2009 metų lapkričio pabaigoje, Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrai nutraukus baudžiamąją bylą dėl savavaldžiavimo panaudojant psichinę ar fizinę prievartą bei vaiko pagrobimo, kai tai padarė tėvas.

Šiuo nusikaltimu įtartas buvęs I.Rinau sutuoktinis Vokietijos pilietis Michaelis Rinau, kuris 2008-ųjų spalį iš uostamiesčio Vaiko teisių apsaugos tarnybos patalpų ant rankų išnešė savo dukrą Luisą ir išgabeno ją į Vokietiją.

Pasak prokurorų, pas mamą dukra gyveno neteisėtai, tad M.Rinau veiksmuose jokio nusikaltimo įžvelgti negalima.

Konstatuota, kad dėl šio įvykio mergaitė žalos nepatyrė. Nors ji ir išgyveno išsiskyrimo su mama liūdesį, vystosi gerai, jos sveikata taip pat gera ir socialinė raida nėra sutrikdyta.

Šis sprendimas motyvuotas tuo, kad išimtinę Luisos globos teisę teismai yra nustatę M.Rinau. Be to, Lietuvos prokurorams įspūdį padarė labai išsamūs vokiečio parodymai, kuriais jis paaiškino savo veiksmus ir jų motyvus, išdėstė savo poziciją.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder