Teismui perduota didžiausia šalies istorijoje kontrabandos ir korupcijos byla

Teismui perduota didžiausia šalies istorijoje kontrabandos ir korupcijos byla

Generalinės prokuratūros ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismui perdavė didžiausią šalies istorijoje cigarečių kontrabandos ir korupcijos bylą. Pagal ją, baudžiamojon atsakomybėn patraukti 26 asmenys, tarp jų - ir muitinės pareigūnai.

Jie kaltinami nusikalstamo susivienijimo kontrabandai ir neteisėtam disponavimui akcizais apmokestinamomis prekėmis Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos (ES) valstybėse kūrimu, dalyvavimu jo veikloje, papirkimu, kyšininkavimu ir kitomis nusikalstamomis veikomis.

Pasak Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų (ONKT) prokuroro Justo Lauciaus, visų sulaikytų kontrabanda į Lietuvą vežamų cigarečių vertė siekia daugiau nei 27 mln. litų.

"Į Lietuvą atvežtų ir čia disponuotų cigarečių vertė siekia daugiau nei 22 mln. litų. Dar trys bandymai yra traktuojami kaip kontrabandos "pasikėsinimai", - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė jis.

Anot prokuroro, ta pati nusikalstama grupuotė cigaretes į Lietuvą veždavo vilkikais, kuriuose nelegalūs rūkalai buvo užmaskuoti po neva teisėtu ir deklaruotu kroviniu.

"Kontrabanda buvo gabenama viduje kitų krovinių. Buvo gabenama metalo konstrukcijose. (...) Buvo padaromi muliažai, kurie atrodė kaip tikras krovinys, o vidus tuščias", - sakė jis.

J. Laucius atskleidė, kad ši byla apima ne tik kontrabandinių cigarečių gabenimą bei realizavimą, bet ir korupciją tarp muitininkų, kuriems, ikiteisminio tyrimo duomenimis, buvo sumokėta milijonas litų už tai, kad jie vienu ar kitu būdu padėtų per sieną pervežti kontrabandą.

"Buvo paimta arba Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnams per tarpininkus duota kyšių, kurių bendra suma sudaro 290 tūkst. eurų arba daugiau nei 1 mln. litų", - teigė J. Laucius.

Prokuroras pridūrė, kad 137 tūkst. litų kyšių yra grąžinti valstybei.

Anot jo, dalis byloje figūruojančių pareigūnų šiuo metu yra nušalinti nuo tarnybos, dalis - atleisti.

Pasak jo, kai kurie pareigūnai praleisdavo tam tikrus vilkikus su kontrabanda, kiti veikloje dalyvavo kaip kyšininkavimo tarpininkai, treti patys duodavo kyšius.

"Byloje pažymima, kad už vieno vilkiko su cigaretėmis praleidimą iš Baltarusijos į Lietuvą (...) Lietuvos ir Baltarusijos muitininkams buvo skiriamas nuo 25 iki 30 tūkstančių eurų kyšis. Šiuos pinigus dalindavosi visi asmenys šioje grandinėje - nuo organizatorių iki vykdytojų", - sakė J. Laucius.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, cigarečių kontrabanda iš Baltarusijos ir Rusijos Federacijos bei neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis buvo vykdomi Lietuvoje, Lenkijoje ir Vokietijoje nuo 2009 metų pradžios iki 2011 m. pavasario.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder