Teismo medicinos ekspertų tyrimai: nuo šunų įkandimų iki konfliktų traumų

Teismo medicinos ekspertų tyrimai: nuo šunų įkandimų iki konfliktų traumų

Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) prie Teisingumo ministerijos ekspertai pernai atliko apie 19 tūkstančių tyrimų dėl sužalojimų ir seksualinių nusikaltimų.

Didžioji dalis šių tyrimų - tai sveikatos sutrikdymo nustatymo tyrimas. 2013 m. teismo medikai tirtiems asmenims nustatė 705 sunkius sveikatos sutrikdymus, 3 694 nesunkius sutrikdymus bei 10 721 nežymų sveikatos sutrikdymą. Taip pat 2 168 tirtiems asmenims nenustatyti jokie sužalojimai.

Šie sužalojimai padaryti konfliktų metu, eismo įvykiuose, nelaimingų atsitikimų darbe metu ir pan.

Teismo medicinos ekspertų turimais duomenimis, dažniausiai žmonės sužalojami bukais daiktais. Tokių sužalojimų pernai būta 14 123. Transporto traumas patyrė 2 961 asmuo, aštriais daiktais buvo sužaloti 705 asmenys.

Pernai taip pat atlikti 346 tyrimai dėl galimai padarytų seksualinių nusikaltimų.

Pasak VTMT direktoriaus pavaduotojo ekspertizėms Rimanto Laurinavičiaus, dažniausiai dėl išvados apie galimai padarytą sužalojimą kreipiasi policijos pareigūnai. Pernai iš jų gauta beveik 15 tūkstančių užduočių dėl išvados pateikimo. 82 kartus kreipėsi prokurorai, 45 atvejais - teismai, 259 sykius tyrimai atlikti gydymo įstaigų prašymu.

2013 m. teismo medikai taip pat atliko 3 510 tyrimų dėl sveikatos sutrikdymo, kuomet kreipėsi patys nukentėję žmonės.

"Dažnai tai būna asmenys, nukentėję nuo šunų įkandimų, sužaloti buitinių konfliktų metu, kurie dar neapsisprendė, ar kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo", - teigia R. Laurinavičius.

2011 m. pabaigoje įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui, gerokai sumažėjo asmenų, kurie patys kreipiasi į teismo medikus.

"Šis skaičius sumažėjo dėl to, kad anksčiau šeimoje sužaloti asmenys paprastai į teismą galėdavo kreiptis tik privataus kaltinimo tvarka. Dabar tokiais atvejais ikiteisminį tyrimą atlieka policija, kuri ir suformuoja užduotį ekspertams nustatyti sveikatos sutrikdymo mastą", - sako VTMT direktoriaus pavaduotojas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder