Teisme - lombardus ir juvelyrines parduotuves siaubę ginkluoti plėšikai

Teisme - lombardus ir juvelyrines parduotuves siaubę ginkluoti plėšikai

Prieš teismą stos aštuonių narių organizuota grupė, praėjusių metų lapkritį sostinėje apiplėšusi arba pasikėsinusi apiplėšti keturias juvelyrines parduotuves bei lombardus.

Vilniaus apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorė Lolita Narmontienė teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl plėšimo panaudojant šaunamąjį ginklą organizuotoje grupėje. Šiais nusikaltimais prokuratūra kaltina aštuonis jaunus (šiuo metu - nuo 17 iki 34 metų) vilniečius. Kai kuriems iš aštuoniukės inkriminuojamas vaiko įtraukimas į nusikalstamą veiką, vagystės įsibraunant į patalpas, svetimo turto ar nedidelės vertės svetimo turto sugadinimas, šaunamojo ginklo ir šaudmenų įgijimas, laikymas, nešiojimas neturint leidimo, viešosios tvarkos pažeidimas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, veikdami išvien, organizuotą grupę subūrė ir jai vadovavo 26 metų O. V. ir 23 metų J. B. Nusikaltimas būdavo suplanuojamas iš anksto, numatant apiplėšti konkrečią juvelyrinę parduotuvę ar lombardą, pasirengiant ginklus ir įrankius, rekvizitus (kaukes, perukus). Kiekvienas organizuotos grupės narys iš vadeivų gaudavo tikslias užduotis, iš anksto žinodavo, ką darys plėšimo metu.

Pirmuoju taikiniu tapo juvelyrinė parduotuvė-lombardas V. Šopeno gatvėje. Praėjusių metų lapkričio 2 dieną į "žygį" vyko trise. Vienas liko laukti automobilyje, kurį pastatė gretimoje gatvėje. Kiti du, veidus paslėpę po kaukėmis, įėjo į parduotuvę. Vienas plėšikų nukreipė revolverį į pardavėją, kitas plaktuku išdaužė vitrinos stiklą. Ant grindų parpuolusi nėščia moteris paspausti pavojaus mygtuko neišdrįso. Pačiupę daugiau kaip 20 tūkst. litų vertės juvelyrinių dirbinių plėšikai išbėgo gatvėn. Grobį pasiėmė organizuotos grupės vadovai, plėšimo dalyviams atsilyginę po kelis šimtus litų.

Po savaitės užpultas Savanorių prospekte esantis lombardas, po poros savaičių bandyta apiplėšti juvelyrines parduotuves Kęstučio ir Trakų gatvėse, bet nesėkmingai.

Lapkričio 27-osios pavakare ketveriukė vėl nuvažiavo į Trakų gatvę. Išgirdęs triukšmą parduotuvės salėje pasirodė jos savininkas su savigynai išduotu pistoletu. Vienas plėšikų paleido šūvį, tačiau sulaukė atsakomojo. Parduotuvės savininkas buvo taiklesnis - 17 metų O. Ž. buvo peršauta koja, jis parkrito ant grindų. Kita kulka pataikė 16 metų A. R. į ranką. Palikę sužeistą gulintį sėbrą, kiti du paspruko. Tąsyk iš parduotuvės buvo pagrobta beveik 8 tūkst. litų vertės įvairių aukso papuošalų ir sidabrinių monetų. Dalį jų bėgdami plėšikai išbarstė gatvėje.

Iš aštuonių kaltinamųjų tiktai du dar nėra buvę teisiami. Vagystės, plėšimai, neteisėtas disponavimas narkotinėmis medžiagomis. Didžiausias "stažas" - paties jauniausio, J. S.: jis teistas penkis kartus (paskutinįsyk - šiemet gegužę). Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad šioje organizuotoje grupėje buvo ir devintasis narys. Jis slapstosi, todėl ikiteisminis tyrimas dėl jo yra išskirtas į atskirą.

Už tokius nusikaltimus gresia laisvės atėmimas nuo dvejų iki dešimties metų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder