Teismas nepradėjo nagrinėti VSD ir žuvusio pareigūno našlės ginčo

Teismas nepradėjo nagrinėti VSD ir žuvusio pareigūno našlės ginčo

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) atidėjo administracinės bylos pagal Liudvikos Pociūnienės skundą Valstybės saugumo departamentui (VSD) dėl įpareigojimo apskaičiuoti ir išmokėti Vytauto Pociūno šeimai kompensaciją nagrinėjimą ir nusprendė sujungti dvi teisme nagrinėjamas tos pačios pareiškėjos bylas į vieną bylą.

Pareiškėja L. Pociūnienė teismo prašo panaikinti Valstybės saugumo departamento 2011-01-20 sprendimą ir įpareigoti jį apskaičiuoti ir išmokėti žuvusiojo V. Pociūno šeimai įstatymais nustatytą kompensaciją. Pasak L. Pociūnienės, nors žūties momentu V. Pociūnas formaliai tarnybiniais ryšiais buvo susietas su Užsienio reikalų ministerija, jis nebuvo atleistas ir iš tarnybos Valstybės saugumo departamente, todėl žūties atveju jo šeimai priklauso įstatyme nustatyta kompensacija. L. Pociūnienė 2010-02-08, 2010-11-18 ir 2011-01-14 kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą ir prašė išmokėti žuvusio saugumo pareigūno šeimos nariams įstatyme nustatytą kompensaciją. VSD 2011-01-20 raštu atsisakė spręsti klausimą dėl kompensacijos mokėjimo iki ikiteisminio tyrimo byloje dėl V. Pociūno žūties pabaigos.

VSD nesutinka su pareiškėjos skundu ir prašo jį atmesti kaip nepagrįstą. Pasak atsakovo, 120 mėnesių darbo užmokesčio dydžio vienkartinė kompensacija išmokama, jei pareigūno žūtis yra susijusi su tarnyba Valstybės saugumo departamente. V. Pociūno žūtis terminuotos diplomato tarnybos sutarties galiojimo metu yra sietina su tarnyba Užsienio reikalų ministerijoje, o ne Valstybės saugumo departamente. Ne tarnybos laiku įvykusi žūtis yra pripažintina draudžiamuoju įvykiu, susijusiu su tarnyba, tik teismo sprendimu ar ikiteisminio tyrimo išvada. Tokia išvada Valstybės saugumo departamentui nėra pateikta.

Gegužės 9 d. įvykusiame teismo posėdyje pareiškėja prašė teismo išreikalauti iš Generalinės prokuratūros ikiteisminio tyrimo dokumentus, susijusius su V. Pociūno vykdytomis funkcijomis ir sujungti šią administracinę bylą su kita Vilniaus apygardos administraciniame teisme esančia byla. Joje L. Pociūnienė prašo panaikinti VSD Tarnybinio tyrimo komisijos 2011-07-01 tarnybinio tyrimo išvadą bei VSD generalinio direktoriaus 2011-07-19 raštą ir nustatyti, kad V. Pociūno žūtis yra įvykis, atsitikęs apdraustajam vykdant tarnybines pareigas kaip Valstybės saugumo departamento pareigūnui.

Administracinės bylos nagrinėjimas atidėtas birželio 21 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder