Teismas nepareiškė įtarimų Laimai Stankūnaitei Kauno pedofilijos byloje

Teismas nepareiškė įtarimų Laimai Stankūnaitei Kauno pedofilijos byloje

Panevėžio apygardos teismas (PAT) vadinamojoje Kauno pedofilijos byloje nepareiškė įtarimų dėl mažametės tvirkinimo jos motinai Laimutei Stankūnaitei.

PAT taip pat atmetė mergaitės globėjų Venckų skundus, kuriuose buvo prašoma pareikšti įtarimus mažametės tvirkinimu jos motinai L. Stankūnaitei, nužudytai mergaitės tetai Violetai Naruševičienei ir Kauno apygardos teismo teisėjui Jonui Furmanavičiui.

Teismas taip pat nepakeitė kaltinimų vieninteliam pedofilijos bylos įtariamajam, jau žuvusiam Andriui Ūsui. Venckai prašė A. Ūsui kaltinimus pakeisti į sunkesnius - iš seksualinio tvirkinimo į seksualinį prievartavimą.

Kaip teigiama teismo pranešime, PAT nutarė palikti nenagrinėtą mažametės nukentėjusiosios atstovės pagal įstatymą Neringos Venckienės skundo dalį, kuria buvo prašoma atnaujinti ikiteisminį tyrimą ir perduoti jį Vilniaus apygardos prokuratūrai. Teismas konstatavo, kad ikiteisminio tyrimo atnaujinimas yra ne teismo, o prokuroro kompetencija - esant pagrindui ikiteisminį tyrimą atnaujina taip pat tik prokuroras.

Teismas taip pat nutarė pakeisti iš dalies ikiteisminio tyrimo teisėjos nutarties ir prokurorų nutarimų dalis, kuriomis buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas prieš J. Furmanavičių ir V. Naruševičienę nesant jų veikoje nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Apygardos teismas nurodė, kad ikiteisminis tyrimas prieš šiuos asmenis nutrauktas ne tik jiems nepadarius veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, bet ir nurodė papildomą ikiteisminio tyrimo nutraukimo pagrindą, tai yra jiems mirus.

"Kolegija savo nutartyje pažymėjo, kad nagrinėdamas mažametės atstovų skundus teismas yra saistomas Baudžiamojo proceso kodekso normų, kurios apibrėžia teismo kompetenciją nagrinėjant skundus dėl ikiteisminį tyrimą atlikusių prokurorų sprendimų. Teismas negali įpareigoti prokuroro atlikti kokius nors konkrečius ikiteisminio tyrimo veiksmus, taip pat nurodyti, kaip prokurorui įvertinti ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, kai prokuroras priima sprendimus pagal savo kompetenciją, taip pat negali įpareigoti prokuroro priimti konkretų sprendimą, kuris ikiteisminio tyrimo stadijoje pagal baudžiamojo proceso įstatymą yra ne teismo, o prokuroro kompetencija", - rašoma pranešime.

Šis PAT sprendimas galutinis ir neskundžiamas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder