Teismas Jackų nepamalonino

Teismas Jackų nepamalonino

Verslininkas Gediminas Jacka, panašu, toliau bando vilkinti bylas, susijusias su dar 2002 metais mįslingai sudegusiu Palangos kurhauzu. Teismas netenkino palangiškio prašymo sustabdyti bylos nagrinėjimą, kurioje Kultūros paveldo departamentas (KPD) siekia perimti G. Jackos valdomą pastato dalį dėl to, jog šis jo neatstatė ir paliko kone likimo valiai.

Palangoje nagrinėjamoje byloje sprendžiama, ar G. Jackai priteisti 10 tūkst. eurų už perimamą turtą, tačiau sykiu departamentas siekia gauti apie 30 tūkst. eurų už nuniokotą kompleksą. Savo ruožtu verslininkas pateikė 49,5 tūkst. eurų ieškinį departamentui "nuostoliams" atlyginti.

Procesas Palangos miesto apylinkės teisme prasidėjo dar 2013-ųjų kovą, po kurio laiko, panašu, buvo suregztas dar vienas planas užvilkinti procesą: teismo pernai lapkritį paprašyta sustabdyti nagrinėjimą, kadangi Vilniaus apygardos administracinis teismas pagal G. Jackos skundą atvertė naują bylą, kurioje kurhauzui siekta panaikinti teisinę apsaugą ir išsiaiškinti, ar KPD vertinimo taryba pagrįstai nustatė, kad pastatas yra sunaikintas.

Anot Jackų, jei būtų priimtas sprendimas, kad statinys negalėjo būti skelbiamas nekilnojamojo kultūros paveldo objektu, civilinį procesą reikėtų pradėti iš naujo, o tai prieštarautų "ekonomiškumo ir koncentruotumo principams".

Palangos miesto apylinkės teismas, argumentuodamas, kad vilniečių sprendimai neturės įtakos jų nagrinėjamai bylai, atmetė tokį G. Jackos prašymą. Tęsdamas tradiciją skųsti viską, ką tik įmanoma apskųsti, G. Jacka Klaipėdos apygardos teismui apskundė palangiškių sprendimą. Jis tikėjosi, jog uostamiesčio teisėjai panaikins palangiškių priimtą sprendimą netenkinti jo prašymo stabdyti bylos nagrinėjimą.

Panašu, kad KPD ir Palangos miesto savivaldybei jau įgriso bandymai bet kokiais būdais pailginti bylos nagrinėjimą.

"Palangos savivaldybė su skundu nesutinka, prašo jo netenkinti. Nurodo, jog kurhauzas neginčytinai yra istorinis pastatas, įrašytas į Kultūros vertybių registrą. Teigia, kad apeliantas vilkina bylos nagrinėjimą", - nurodoma teismo nutartyje.

Klaipėdiečių teismas, remdamasis dokumentais, kad pastatas teisėtai pripažintas vertybe, o jo savybės yra svarbios istoriniu bei architektūriniu požiūriu (kitaip tariant, šis pastatas laikomas reikšmingu nacionaliniu lygmeniu), taip pat nesutiko su G. Jackos skundu ir jį atmetė.

Vilniečiai teisėjai irgi netenkino G. Jackos skundo, dėl kurio jis siekė sustabdyti bylą Palangoje - verslininko prašymas panaikinti teisinę apsaugą kurhauzui buvo atmestas. Skųsdamas paveldosaugininkų sprendimą kurhauzo bendraturtis G. Jacka nurodė, kad jis neteisėtas, nes jam priklausanti medinė namo dalis ir mūrinės konstrukcijos sudegė, todėl "ir vertingosios savybės objektyviai neegzistavo".

Istorija

XIX amžiuje grafų Tiškevičių statytą, kultūrinės ir istorinės reikšmės pastatą gaisras nuniokojo 2002-ųjų rugpjūčio pabaigoje. Ugnis iki pamatų sunaikino pastato centrinį medinį jungiamąjį korpusą, dalį stogo, perdangaus, dalis mūrinio pastato ir kai kurių medinių detalių išliko.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder