Teismas HBH kompleksui sumažino skirtą baudą

Teismas HBH kompleksui sumažino skirtą baudą

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjo už finansinius nusikaltimus nuteistos UAB „Žibosa“ bylą ir šiandien paskelbė nuosprendį. Apylinkės teismo nuosprendis dėl įmonės akcininkės R. M., direktorės D. A. ir įmonės darbuotojų D. R. bei K. G. liko nepakeistas, teismas netenkino ir UAB „Žibosa“ prašymo atleisti įmonę nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, tačiau sumažino jai skirtą baudą.

Kretingos rajono apylinkės teismas  2017 m. balandžio 7 d. nuosprendžiu  už neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimą bei apgaulingą apskaitos tvarkymą UAB „Žibosa“ skyrė piniginę baudą, o įmonės akcininkę, direktorę, vyr. finansininkę ir buhalterę-kasininkę dėl jų padarytų nusikaltimų nuo baudžiamosios atsakomybės atleido pagal laidavimą trejų metų terminui.

Apeliacinės instancijos teismui buvo pateikti ir UAB „Žibosa“, ir Klaipėdos apygardos prokuratūros apeliaciniai skundai. UAB „Žibosa“ prašė atleisti įmonę nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą arba bausmę sušvelninti. Prokuratūra prašė panaikinti nuosprendį ir perduoti baudžiamąją bylą nagrinėti iš naujo arba priimti naują nuosprendį ir skirti kaltinamosioms pinigines baudas.

Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija, įvertinusi byloje esančių ir nustatytų aplinkybių visumą,  konstatavo, kad nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą UAB „Žibosa“ negali būti atleista ir kolegija neturi pagrindo nepritarti skundžiamo nuosprendžio motyvams. Tačiau teismas sutiko su įmonės apeliacinio skundo argumentais dėl per griežtos bausmės paskyrimo.

 Byloje nustatyta, kad juridinis asmuo teisiamas pirmą kartą, taip pat nustatytos dvi atsakomybę lengvinančios aplinkybės ir nėra sunkinančių aplinkybių. Padaryta žala yra atlyginta, taip sušvelninat pasekmes ir neabejotinai parodant, jog dėl netinkamų veiksmų reikiamos išvados yra padarytos. Nuspręsta pirmosios instancijos teismo skirtas baudas sumažinti skiriant subendrintą 2800 MGL (105448 eurų) baudą.

Teismas įvertino ir aplinkybę, kad kaltinamosios R. M., D. A., D. R. bei K. G. visiškai pripažino kaltę ir tai leido atlikti sutrumpintą įrodymų tyrimą.

Teisėjų kolegijos vertinimu, apylinkės teismas pagrįstai nusprendė, jog už kaltinamąsias laiduojantys asmenys yra tinkami būti laiduotojais bei verti teismo pasitikėjimo: yra išsilavinę, dirbantys, gerai charakterizuojami, turi gerbiamą socialinį statusą. Apklausti jie patvirtino, kad palaiko artimus ryšius su asmenimis, už kuriuos laiduoja ir galės paveikti savo teigiamu pavyzdžiu, nori daryti jiems teigiamą įtaką. Kolegija neturėjo pagrindo nepritarti tokiai išvadai.

Įvertinusi prokuratūros apeliacinio skundo argumentus dėl teismo šališkumo, teisėjų kolegija akcentavo, kad jokių esminių baudžiamojo ar baudžiamojo proceso įstatymo pažeidimų, o taip pat ir teismo suinteresuotumą galinčių rodyti aplinkybių nenustatyta, todėl nėra ir pagrindo teigti, kad teismas bylą nagrinėjo šališkai.

Šis Klaipėdos apygardos teismo procesinis sprendimas įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder