Teismas griežčiau bausti nepanoro

Teismas griežčiau bausti nepanoro

Prieš porą metų automobiliu mirtinai per perėją iš darbo vaikų darželyje ėjusią moterį sužalojęs ir iš avarijos vietos pasprukęs 58-erių Aleksandras Zabolotnas neliko pamirštas ir žuvusios artimųjų. Teismas iš naujo turės spręsti dėl žalos atlyginimo moters sūnui.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, jog pernai vasarą Klaipėdos miesto apylinkės teismas už mirtiną 2014-ųjų gruodžio 3-iosios avariją Statybininkų prospekte A. Zabolotną nuteisė kalėti dvejus metus, tačiau paliko laisvėje bausmės vykdymą atidėdamas dvejiems metams. Taip pat uždraudė trejus metus vairuoti, o žuvusios moters artimiesiems atlyginti nemenkas sumas: sūnui - 15 tūkst., broliams ir sesėms - po 2,9 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Visgi A. Zabolotnas pavyzdingesniu vairuotoju netapo - net išgirdęs nuosprendį sykį jis buvo pričiuptas girtas prie vairo, taip pat vairuojantis neturėdamas tam teisės, todėl vasarį teismas jo lygtinę bausmę pakeitė į 2 metų laisvės atėmimo bausmę atvirojoje kolonijoje.

Tuo metu savo kovos nenutraukė ir artimieji. Jų reikalavimai A. Zabolotną nubausti griežčiau pasiekė net Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Jie reikalavo, jog moterį užmušęs vyras sulauktų realios 3 metų atėmimo bausmės, sūnui atlygintų 65 tūkst., kitiems artimiesiems - po 10 tūkst. eurų neturtinės žalos. Taip pat iš "Lietuvos draudimo", kuris jau buvo sumokėjęs 2,9 tūkst., pareikalauta dar 7,6 tūkst. eurų, mat moteris buvo apdrausta gyvybės draudimu, o kapo sutvarkymo išlaidos buvo gerokai didesnės nei draudikų išmokėta suma.

Artimieji tvirtino, jog A. Zabolotną griežčiau reikia bausti, nes jis pabėgo iš įvykio vietos, teisinosi, jog neatsimena jo aplinkybių, nesigailėjo, nesidomėjo žuvusios artimųjų būkle ir pan.

Visgi teismas nustatė kitaip: A. Zabolotnas darbdavio charakterizuojamas teigiamai, dėl padarytos nusikalstamos veikos kaltę pripažino, neigiamai vertino savo poelgius, išgyveno dėl padarytų veiksmų, eismo įvykio pasekmių, atsiprašė nukentėjusiųjų, buvo pasirengęs atlyginti padarytą žalą. Dėl to žemesnės instancijos uostamiesčių teismų sprendimai dėl bausmės skyrimo buvo teisingi ir svarūs.

Teismui užkliuvo tik minėti kapo tvarkymo darbai. Nors "Lietuvos draudimas" išmokėjo beveik 3 tūkst. eurų, žuvusios sūnus pateikė įrodymus, jog kapą sutvarkyti kainavo šiek tiek daugiau nei 10 tūkst. eurų. Nors teismų praktikoje dažniausiai atlyginama tik vidutinės kapo sutvarkymo išlaidos, pasirodo, jog Klaipėdos apygardos teismas net nenagrinėjo šio klausimo.

Dėl to minėtas teismas šią bylos dalį turės nagrinėti iš naujo. Likę reikalavimai dėl didesnės neturtinės žalos atlyginimo ir griežtesnės bausmės buvo atmesti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder