Taksisto žudikams - ilgi metai už grotų

Taksisto žudikams - ilgi metai už grotų

Šiandien Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį, kuriuo už taksi vairuotojo nužudymą bei svetimo turto pagrobimą 19-22 metų jaunuoliams V. J., J. G., V. U. skyrė keturiolikos-septyniolikos su puse metų laisvės atėmimo bausmes.

Byloje nustatyta, kad būdami apsvaigę nuo alkoholio nuteistieji praėjusių metų vasarą prieš vidurnaktį gyvenamojoje sodyboje Plungės rajone užpuolė taksi vairuotoją, iš kurio siekė pagrobti pinigus bei automobilį. Trijulė smurtauti prieš nukentėjusįjį pradėjo įsėdusi į transporto priemonę, vėliau savo veiksmus tęsė ištraukusi vairuotoją iš automobilio ir parvertusi ant žemės. Pavartoję fizinį smurtą ir palaužę taksisto pasipriešinimą, jaunuoliai pavogė nukentėjusiajam priklausančius 30 Eur. Sumuštą vairuotoją nuteistieji įkėlė į automobilį ir nuvežė į pamiškę, kur toliau prieš jį smurtavo. Nuo mušimo ir smaugimo metu padarytų sužalojimų nukentėjusysis netrukus mirė. Jaunuoliai žuvusį vyrą paliko įvykio vietoje, o patys iš jos pasišalino pagrobtu taksi automobiliu.

Nuteistieji V. U. ir V. J. savo kaltę pripažino iš dalies ir gailėjosi. Kitas nusikaltimo bendrininkas J. G. neigė jam pareikštus kaltinimus tvirtindamas, kad jokių smurto veiksmų neatliko.

Teismas, išnagrinėjęs bylos medžiagą – liudytojų ir nuteistųjų parodymus, įvykio vietos apžiūros protokolą, specialisto išvadas bei kt., konstatavo, kad visi jaunuoliai bendrai dalyvavo nusikaltime, suvokė savo veiksmais keliantys pavojų žmogaus gyvybei, numatė, kad gali ją atimti ir to norėjo.

Teisėjų kolegija, skirdama bausmes, atsižvelgė į tai, kad nuteistųjų veiksmai buvo nukreipti prieš svarbiausias įstatymu saugomas vertybes – asmens gyvybę, jo teisę į nuosavybę. Jaunuolių poelgiai buvo smurtinio pobūdžio, ypatingai intensyvūs, tiesiogiai turėję įtakos gyvybės atėmimui. Vyriškiai nusikalto vedini žemų, savanaudiškų paskatų ir sukėlė negrįžtamas pasekmes. Dviejų nuteistųjų gailėjimąsi teismas pripažino kaip jų nenuoširdžią poziciją, neturint tikslo bent moraline prasme sumažinti kilusius padarinius, bet atvirkščiai, siekiant sušvelninti vieno iš nuteistųjų padėtį.

Teismas įvertino ir kiekvieno jaunuolio dalyvavimą nusikaltimuose. Pirmuosius, aktyviausius bei asmens mirtį lėmusius veiksmus atlikusiam V. U. skirtas 17 m. ir 6 mėn. laisvės atėmimas. J. G. vaidmuo buvo mažesnis, tačiau pakankamai reikšmingas – sudavė daugybinius smūgius tiek automobilyje, tiek ištraukus nukentėjusįjį iš transporto priemonės. Todėl jam skirta 15 m. ir 6 mėn. laisvės atėmimo bausmė. Beje, šie jaunuoliai jau yra ne vieną kartą teisti už kitus nusikaltimus. Mažiausiai prie nusikaltimo prisidėjusiam V. J., kurio artimieji atlygino byloje nukentėjusiaisiais pripažintiems asmenims dalį padarytos žalos, skirta 14 metų nelaisvės. Bausmes jaunuoliai atliks pataisos namuose.

Iš dalies tenkinti žuvusiojo artimųjų pateikti civiliniai ieškiniai dėl neturtinės žalos atlyginimo. Nuteistieji dviem asmenims privalės sumokėti atitinkamai 30 tūkst. Eur ir 15 tūkst. Eur. Kitai nukentėjusiajai už pagrobtą jai priklausantį automobilį jaunuoliai turės atlyginti turtinę žalą – beveik 1050 Eur. Be to, jaunuoliai įpareigoti atlyginti nukentėjusiesiems suteiktos antrinės teisinės pagalbos išlaidas, siekiančias virš 500 Eur.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder