Sužvėrėję nepilnamečiai žudė dėl pramogos

Sužvėrėję nepilnamečiai žudė dėl pramogos

Nepilnamečiai nusikaltėliai tampa vis didesniu Klaipėdos teisėsaugininkų ir miesto valdžios galvos skausmu. Uostamiesčio paaugliai ne tik vagia ir plėšia, bet ir žudo žmones.

Pastaruoju metu Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai vieną po kito atskleidžia nusikaltimus, kuriuos įvykdė uostamiestyje gyvenantys nepilnamečiai.

„Respublika“ jau rašė, kad neseniai sutramdyta visą vasarą mieste siautėjusių jaunųjų vagių ir plėšikų gauja, sulaikyti žaibiškomis vagystėmis parduotuvių, kavinių ir barų savininkus į neviltį varę įtariamieji.

Tačiau pajūrio paaugliai ne tik vagia ir apiplėšinėja girtus ar už save silpnesnius asmenis. Su smurtiniais nusikaltimais kovojantys pareigūnai atskleidė itin cinišką ir žiaurų nužudymą, kurį įvykdė du labai jauni klaipėdiečiai.

Kai Kūčių išvakarėse žudė niekuo dėtą žmogų, jiems buvo tik keturiolika ir penkiolika metų.

Praėjusių metų gruodžio 23 d. vakarą vieno pietiniame uostamiesčio rajone stovinčio namo laiptinėje rastas negyvas 1969 metais gimęs benamis Artūras J. Pareigūnai iš karto suprato, kad vyras nužudytas, - ant jo veido buvo matyti smurto žymės.

Įtarus šio nusikaltimo padarymu, sulaikytas kartu su Artūru J. šioje laiptinėje naktis leidęs nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis V.A. (gim. 1968 m.).

Nors uždarytas į areštinę pastarasis iš pradžių tylėjo apie likimo draugo mirties aplinkybes, po kelių dienų prasitarė, kad jį mirtinai sumušė du paaugliai, vieną kurių pažįsta.

Neatmetama galimybė, jei V.A. nebūtų buvęs sulaikytas policijos, žudikai ir juo galėjo atsikratyti kaip nereikalingu liudytoju.

Atskleisti visą tiesą pareigūnams padėjo namo laiptinėje įrengtos vaizdo kameros - jos užfiksavo, kaip žiauriai mušamas ir spardomas žmogus.

Sulaikius abu įtariamuosius paaiškėjo, kad vienas jų gyvena tame pačiame name, o kitas - visai netoliese. Negana to, pirmasis paauglys jautėsi taip drąsiai ir ciniškai, kad dar ir pranešė policijai apie šį nusikaltimą. Neva rado negyvą vyrą, kuriam iš namų nešė maisto.

Laiptinėje šildęsis Artūras J. girtų nepilnamečių mirtinai uždaužytas ir suspardytas be jokios priežasties, dėl žiaurios pramogos.

Už nužudymą iš chuliganiškų paskatų teismo suimtiems laukiantiems klaipėdiečiams gresia laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų.

Vytautas Čepas, Klaipėdos vicemeras, psichologas, buvęs nepilnamečių reikalų inspektorius:


Nepilnamečių nusikalstamumo didėjimo ir žiaurėjimo tendencija nėra naujiena. Visame pasaulyje nusikaltėliai jaunėja, todėl jų įkalinimo įstaigos taip plečiasi.

Yra kelios priežastys, kodėl taip vyksta. Viena iš jų - vaiko nepriežiūra. Tėvams nerūpi, ką jie daro. Nemažai jų yra emigravę ir vaikus palieka seneliams, o vyresni net patikimi kaimynams. Tai negali likti be pasekmių.

Agresyvumas yra išmokstamas, o ne įgimtas. Jis didėja, nes nepilnamečiai laisvai gauna bet kokią informaciją. Ir ypač sklindančią iš gatvės, kur prisigalvojama visko.

Nors visuomenėje agresija vertinama neigiamai, tam tikroje terpėje yra priešingai. Piktas ir agresyvus - vadinasi, esi aukščiau visų.

Dabartinė mūsų švietimo sistema orientuota į įvairiausias rašliavas, o ne į vaikų auklėjimą. Mokytojams tam nebėra laiko, nes turi pildyti popierius.

Klaipėdoje buvo svarstymų įvesti nepilnamečiams komendanto valandą. Nors kol kas tai nepadaryta, aš už tai esu abiem rankom. Galėtume ją pavadinti ne taip baisiai - namų laikas, kai vaikas be suaugusiųjų negalėtų pasirodyti gatvėje ir joje šlaistytis be jokio užsiėmimo.

Vaiko teisės negali nugalėti sveiko proto.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder