Sukčiai tyko patiklių nuomininkų

Sukčiai tyko patiklių nuomininkų

Klaipėdoje pastarosiomis savaitėmis fiksuojamas ne vienas atvejis, kai sukčiai "nuomoja" butus - gauna pinigus ir dingsta tarsi į vandenį. Sėkmingiau baigiasi tie atvejai, kai žmonės susipranta, kad bendrauja su sukčiumi ir derybų dėl būsto nebetęsia.

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas įspėja, kad yra padaugėję su butų nuoma susijusių sukčiavimo atvejų. Žmonės interneto portaluose, socialiniuose tinkluose randa skelbimus, kad išnuomojami butai, susisiekia su tariamais nuomotojais, kurie prašo iš anksto pervesti nurodytą sumą. Banko pavedimus atlikę nukentėjusieji nebesusisiekia su "nuomotojais", skelbimai taip pat dingsta.

Gavę pinigus dingsta

Sukčių aukomis tampa ne tik vietų kurortuose poilsiui ieškantys žmonės, bet ir į didmiesčius atvykstantys studentai, besidairantys vietos gyventi.

Pavyzdžiui, birželio pabaigoje į Klaipėdos policiją kreipėsi 2000 m. gimusi mergina, kuri nurodė, kad socialiniuose tinkluose aptikusi skelbimą apie nuomojamą butą, pagal nuomos sutartį išsinuomojo butą Vingio g. Klaipėdoje. Bankiniu pavedimu mergina sumokėjo 200 eurų. Tačiau sutartu laiku į butą patekti negalėjo, nes paaiškėjo, kad tikrasis buto savininkas yra kitas asmuo.

Liepą 1995 m. gimęs vyras policijai parašė pareiškimą, kad interneto skelbimų svetainėje aptiko skelbimą apie nuomojamą butą Pilies g. Klaipėdoje. Už buto rezervaciją paštu iki pareikalavimo pervedė 200 eurų ir sutarė apžiūrėti būstą, tačiau asmuo, kuris turėjo išnuomoti butą, telefonu nebeatsiliepė.

Praėjusią savaitę po daugmaž 200 eurų neteko net trys žmonės. Jie norėjo išsinuomoti butus Palangoje, Žemaitės g., Klaipėdoje, Liepojos g., ir apartamentus poilsio namuose Kuverto g. Neringoje, tačiau nė vienam iš jų to padaryti nepavyko. Tariami butų nuomotojai į skambučius nebeatsakė, ištrynė skelbimus, o kambarių poilsio namuose siūlytojas į elektroniniu paštu išsiųstą laišką parašė šitokį atsakymą: "Labai atsiprašome, kadangi įvyko nelaimė mūsų apartamentuose." Tačiau "nelaimę patyrę" apartamentų "nuomotojai" nesiteikė grąžinti sumokėtų pinigų.

Visais šiais atvejais pradėti tyrimai dėl sukčiavimo. Tiesa, nežinoma, kiek žmonių į policiją dėl panašių atvejų nesikreipė - nukentėjusiųjų gali būti ir daugiau.

Pataria elgtis apdairiai

Klaipėdos AVPK Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė komentavo, kad sukčiavimo neva nuomojant butus ar apartamentus atvejų, deja, pasitaiko.

"Ypač vasaros sezono metu ir vasaros pabaigoje, kai į miestus, kuriuose esama aukštųjų mokyklų, suvažiuoja būsimi studentai. Skelbimų apie neva nuomojamus butus būna visur - socialiniuose tinkluose, skelbimų portaluose, kartais laikraščiuose", - komentavo policijos atstovė.

Pasak jos, sukčiavimo atvejai nėra skirstomi į sukčiavimus dėl neva nuomojamų patalpų ar dėl sukčiavimo perkant ir parduodant telefonus, fotoaparatus ar kitus daiktus.


PERSPĖJIMAI. Būsto ieškantys žmonės ragina vieni kitus kritiškai vertinti pačių skelbimų turinį, atkreipti dėmesį į žmogaus raštingumą, ar bendravimas vyksta sklandžiai, ar potencialus nuomotojas neišsisukinėja, kai prašoma buto nuotraukų ar tariamasi dėl apžiūros, depozito ir kitų dalykų. "Facebook" nuotr.


"Mūsų Informacijos analizės skyriaus duomenimis, nuo šių metų sausio 1 d. iki liepos 1 d. visoje Klaipėdos apskrityje buvo pradėti 174 tyrimai dėl galimų sukčiavimo atvejų. Kaip minėjau, čia įeina ir vadinamieji "Alio, mama" skambučiai išviliojant iš asmenų pinigus, taip pat tariami prekių pardavimai, kai pardavėjas informuojamas, jog neva jau pervesti pinigai už prekę ir prekę atiduoda ar parduoda nepažįstamajam", - sakė A. Grauslienė.

Policija pataria atsargiai ieškoti patalpų būsto nuomai.

"Tie, kurie nori saugiai ir patogiai apsigyventi, turėtų pirmiausia susitikti su nuomotoju, apžiūrėti butą, įsitikinti, kad jis nuomojamas legaliai, sudaryti sutartį, ir tik tuomet mokėti už jį suderėtą sumą", - primena Klaipėdos AVPK.

Viešina nepatikimus asmenis

Socialiniuose tinkluose būsto ieškantys žmonės bando perspėti vieni kitus apie siaučiančius sukčius.

"Aferistas. Išvilioja pinigus už butų nuomą. Jei pamatysit jo postus, reportinkit ir blokuokit iš karto", - vienoje feisbuko grupėje rašė mergina, paviešinusi ją apgavusio vyro feisbuko profilio informaciją.

Ji pasakojo, kad ieškojo buto Kaune ir papuolė į sukčiaus pinkles.

"Aš pirmą kartą nuomavausi ir per daug patikli buvau, tai ir išviliojo. Per daug gražiai prišnekėjo, dar paklausinėjo kaip normalus nuomuotojas, ar su vaikais, ar bus gyvūnėlių ir pan. Viskas juda, parašytas pareiškimas Kaune tą patį vakarą, kai apgavo, tai rimčiau žiūrės. Greitu metu jau vyks policijos apklausa, tikėsimės geriausio", - apmaudą liejo mergina.

Į jos skelbimą atsiliepė dar keletas žmonių, kurie tikino bendravę su tuo pačiu asmeniu, kuris jiems esą siūlė nuomotis butus ir Utenoje, ir Klaipėdoje. Su sukčiumi bendravę žmonės komentavo, kad jis kalba įtikinamai, net nurodo gatvę, namo numerį.

"Rašiau ir aš, bet kai paprašė pinigų už buto apžiūrą, mūsų pokalbis ir baigėsi", - komentavo vienas grupės narių.

Dar viena moteris dalijosi informacija apie kitą vyrą, kuris neva nuomoja apartamentus Šventojoje. "Neturi jis jokių apartamentų, tiesiog pasisavina kitų žmonių nuotraukas ir bando žmones apgaudinėti. Prašė, kad avansą pervesčiau. Būkit atidūs", - ragino moteris.

Buvo demaskuotas dar vienas sukčius, kuris, pasisavinęs moters profilio nuotraukas, neva nuomojo namelius Šventojoje. "Šitie žmonės pasivogė mano pažįstamos profilio nuotrauką. Tai, manau, jau daug ką apie juos pasako", - rašė komentatorė.

Dar kiti perspėjo atsargiai elgtis su tais nuomotojais, kurie prašo rezervacijos mokesčio, ypač jeigu pageidauja pinigus gauti per "Perlo" terminalą.

"Užsiima butų "nuoma", prašo rezervacijos mokesčio per "Perlo" terminalą, taip sąskaitos susekti neįmanoma. Butų nuotraukos iš interneto. Žodžiu, atsargiai, "zona" juda", - ragino vienas komentatorių.

Nors dalis žmonių komentaruose prie tokių įrašų juokauja apie "verslą nuo nulio", kiti siūlo neskubėti mokėti "rezervacijos" ar kitokių neaiškių mokesčių ir būstą atostogoms nuomotis tik per patikimas platformas.

Taip pat siūloma kritiškai vertinti ir pačių skelbimų turinį - nuomos kainą palyginti su vyraujančiomis, atkreipti dėmesį į žmogaus raštingumą, ar bendravimas vyksta sklandžiai, ar potencialus nuomotojas neišsisukinėja, kai prašoma buto nuotraukų ar tariamasi dėl apžiūros, depozito ir kitų dalykų.

Kainos - šiek tiek didesnės nei pernai

Tikėtina, kad sukčiai pelnosi dėl to, kad "siūlo" butus už mažesnę kainą nei tikrieji nuomotojai. Daugelis feisbuke komentavusių žmonių sakė, kad įtarimų sukelia neadekvačiai mažesnė kaina nei įprastai prašoma už tokį butą tokiame rajone. Tai - vienas aspektų, kuriuos būtina įvertinti ieškant būsto.

Nekilnojamojo turto portalo aruodas.lt statistika rodo, kad šių metų birželio-liepos mėnesiais už buto nuomą Klaipėdoje tikimasi gauti vidutiniškai 3 proc. didesnę sumą nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

Birželio-liepos mėnesiais Klaipėdoje buto nuomos vidutinė siūloma kaina siekė apie 6,5 euro už kvadratinį metrą (pernai - 6,3 euro).

Iš didmiesčių vidutinės butų nuomos pasiūlos kainos šiuo metu didžiausios Vilniuje, antroje vietoje - Kaune, trečioje - Klaipėdoje. Vidutinė 1 kambario buto nuomos pasiūlos kaina Vilniuje šiuo metu siekia 300-330 eurų mėnesiui, 2 kambarių buto - 500-530 eurų mėnesiui.

Kaune už 1 kambario butą šiuo metu vidutiniškai prašoma 290 eurų per mėnesį, už 2 kambarių butą - 420 eurų. Klaipėdoje už 1 kambario butą tektų mokėti vidutiniškai 200 eurų per mėnesį, už 2 kambarių butą - 380-400 eurų mėnesiui. Butų nuomos pasiūlos kainos skiriasi pagal buto lokaciją.

Klaipėdoje, norint legaliai nuomoti būstą, reikia išsiimti verslo liudijimą. Klaipėdos savivaldybės sprendimu, šiais ir kitais metais toks liudijimas kainuoja 209 eurus metams.

2016 metais kaina siekė 348 eurus. Tada verslo liudijimus būsto nuomai buvo išsiėmę 542 asmenys, o pernai, kai liudijimas kainavo 209 eurus, juos buvo išsiėmę jau 1 314 asmenų. Šiemet per pirmus penkis mėnesius išsiėmusių liudijimus jau buvo 1 360. Prognozuojama, kad 2020 metais už išduodamus verslo liudijimus į Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetą gali būti surinkta apie 500 tūkst. Eur pajamų.

KAINOS

Nuomos pasiūlos kaina pagal kambarių skaičių ir mikrorajoną
Butas 1 kambario 2 kambarių
Centras 180 400
Mažasis Kaimelis nėra duomenų (ND) 360
Žvejybos uostas 180 ND
Senamiestis ND 540
Vėtrungė ND 190
Debrecenas 140 ND
Miškas ND 380

aruodas.lt inf.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder