Smurtauja ne tik vyrai prieš moteris ir ne tik asocialių šeimų nariai

Smurtauja ne tik vyrai prieš moteris ir ne tik asocialių šeimų nariai

Vakar Klaipėdos miesto apylinkės teismas, pagreitinto proceso tvarka išnagrinėjęs vieną iš daugelio smurto artimoje aplinkoje bylų, priėmė apkaltinamąjį nuosprendį ir 6 mėn. laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant metams, nuteisė dvidešimtmetį klaipėdietį. Bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu teismas įpareigojo jaunuolį įsidarbinti arba mokytis. Valstybės kaltintoja Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokurorė Rasa Morenienė savo baigiamojoje kalboje prašė teisiamajam skirti realią 10 mėn. laisvės atėmimo bausmę.

Neseniai iš įkalinimo vietos grįžęs klaipėdietis E. I. nuteistas už tai, kad šių metų balandžio 8 d. tėvų namuose Viršutinėje g. be priežasties užsipuolė savo sesutes, dvylikametes dvynes, suduodamas abiems šlepete bei vienai iš jų – šluotkočiu. Vėliau, supykęs, kad patėvis neduoda jam buto raktų, pastarajam smogė kumščiu į veidą.

„Teismas, minėtoje byloje paskirdamas bausmės vykdymo atidėjimą, jaunuoliui suteikė galimybę dar kartą apmąstyti savo poelgį ir pasitaisyti. Teismas nuosprendyje pažymėjo, kad kiti šios šeimos nariai nėra geranoriškai nusiteikę nuteistojo atžvilgiu, jie kai kuriais savo veiksmais iš dalies skatina jaunuolio agresyvumą, todėl, mano nuomone, nuteistajam būtų tikslinga pradėti gyventi savarankiškai, t.y. atskirai nuo šeimos,“ – sakė ikiteisminį tyrimą dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo pagreitinto proceso tvarka baigusi prokurorė Rasa Morenienė.

Prokurorės teigimu, kai kalbama apie smurtą artimoje aplinkoje atvejus, dažniausiai turima galvoje vyrų smurtą prieš moteris – žmonas, sugyventines.

„Tačiau pastaruoju metu teismus vis dažniau pasiekia ir tokios bylos, kuriose suaugę vaikai smurtauja prieš savo motinas ar tėvus, patėvius arba vieni šeimos nariai smurtauja prieš kitus, net mažamečius tos pačios šeimos narius. Yra atvejų, kai moterys smurtauja prieš savo vyrus ar sugyventinius. Tokio pobūdžio bylos, proceso dalyviams susitaikius, dažniausiai nutraukiamos. Nors įprasta manyti, kad smurtaujama tik asocialiose šeimose, tačiau smurto pasitaiko ir padoriose, inteligentiškose šeimose“, – sako prokurorė.

Kaip pavyzdį ji paminėjo neseniai teisme išnagrinėtą bylą, kurioje 34 m. sūnus buvo kaltinamas sumušęs savo 57 metų motiną. Šis smurtautojas gimė ir augo inteligentiškoje klaipėdiečių šeimoje, jo tėvai – aukštuosius išsilavinimus turintys, geri savo srities specialistai.

Šių metų balandžio 10 d. Klaipėdos miesto apylinkės teismas už motinos sumušimą jau 8 kartus teistam G. G. skyrė 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jis nuo nusikalstamos veikos padarymo šių metų vasario mėn. yra suimtas. Teismas nuteistajam skirtą kardomąją priemonę – suėmimą paliko galioti iki nuosprendžio įsiteisėjimo.

Praėjusią savaitę, patenkinęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokurorės Ritos Ušinskienės pareiškimą dėl kardomosios priemonės skyrimo, teismas vienam mėnesiui leido suimti 55 metų klaipėdietį V. M., kuriam pareikšti įtarimai dėl garbaus amžiaus 83 m. motinos sumušimo bei grasinimo ją nužudyti. Artimiausiu metu ši byla bus perduota nagrinėti teismui.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder