Skerdikės turi kalėti iki mirties

Skerdikės turi kalėti iki mirties

Dėl itin žiauraus 17-metės bendramokslės nužudymo ir aukos palaikų išniekinimo kaltomis pripažintos šiaulietės gimnazistės Viktorija Vaitiekaitytė ir Viktorija Lietuvninkaitė turi kalėti iki mirties - tuo įsitikinę nužudytosios tėvai.

Šiaulių apygardos teismas užpernai gegužės 31-ąją žudikėms skyrė po 20 metų nelaisvės, šią bausmę vėliau patvirtino ir apeliacinės instancijos teismas. Vienturtę dukterį praradę šiauliečiai nesutiko su tokiais teismų sprendimais ir apskundė juos Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT). „Nei mes, nei mūsų dukra nenusikaltome niekuo, bet teisiamosios mūsų dukrą nubaudė mirties bausme, o mus - kentėti iki gyvos galvos, - sakė nužudytosios motina. - Mes nebeturime vaikų, neturėsime anūkų, neturėsime, kas mumis pasirūpins senatvėje.“

Nei nuteistosios, nei prokuratūra skundų LAT nepateikė. Kaltinimą šioje byloje palaikiusio Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroro nuomone, įkalinimo iki gyvos galvos bausmė merginoms būtų nehumaniška, nes pagal Lietuvoje vyraujančią praktiką už panašius nusikaltimus teismai esą skiria 16-20 metų nelaisvės. Nelaimingosios motina teigė nesuvokianti, dėl kokių priežasčių jos dukters žudikės visuomenei nėra tokios pavojingos kaip viena Kelmės rajono gyventoja, prieš kelerius metus namuose nužudžiusi du savo vaikus ir už tai nuteista kalėti iki gyvos galvos.

Nužudytosios tėvų skundą trečiadienį turėjęs nagrinėti LAT buvo priverstas posėdį atidėti, nes paaiškėjo, kad V.Vaitiekaitytė nėra sudariusi sutarties su jokiu advokatu. Teismas nutarė jai paskirti valstybės advokatą. Dėl šios priežasties posėdis atidėtas 3 savaitėms.

Su 17-mete gimnaziste žiauriai susidorota 2011-ųjų liepos 14-ąją. Sudarkytus aukos palaikus žudikės išmėtė pietiniame Šiaulių mikrorajone esančioje dykvietėje. Žmogžudystės tyrėjams visų aukos kūno dalių taip ir nepavyko rasti. Nagrinėjant bylą pirmos instancijos teisme žudikės bandė įtikinti teisėjų kolegiją, kad gailisi atėmusios gyvybę bendramokslei. Tačiau, teismo manymu, abiejų teisiamųjų elgesys proceso metu bylojo, kad merginų atgaila nėra nuoširdi. Įkalinimo įstaigoje į pareigūnų rankas patekusiame vienos jų kitai rašytame laiške apie nusikaltimą bei auką kalbėta ciniškai ir be jokio gailesčio.

Aukos artimųjų interesus gynusios advokatės nuomone, nusikaltimas įvykdytas dėl potraukio žudyti, kuris susiformavo gerokai anksčiau, nei buvo surasta auka. Bylos duomenimis, V.Vaitiekaitytė anksčiau ne kartą buvo išreiškusi norą ką nors nužudyti, pakankinti ir net siūlė auka būti V.Lietuvninkaitei. Advokatės manymu, terminuota laisvės atėmimo bausmė nepasieks tikslų. Atlikus stacionarią psichiatrijos ekspertizę konstatuota, kad merginos žudė būdamos sveiko proto.

Abi nuteistosios prašė neskirti joms griežčiausios bausmės. V.Vaitiekaitytė net pareiškė mananti, kad įkalinimas iki gyvos galvos nesumažintų nužudytosios tėvų skausmo, o ją, V.Lietuvninkaitę ir jųdviejų artimuosius - visiškai sužlugdytų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder