Rekordinio kyšio byla jau teisme

Rekordinio kyšio byla jau teisme

Po daugiau nei ketverius metus trukusių įvairiausių peripetijų, per kurias rekordinio šalyje kyšio baudžiamoji byla buvo numarinta ir vėl prikelta, vakar ji pagaliau atversta teisme. Daugiau nei 1,6 milijono eurų neteisėto atlygio reikalavimu kaltinami asmenys prieš Temidę stojo apsiginklavę advokatais, dar ne taip seniai kovojusiais teisėsaugos barikadų pusėje.

Vakar Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti didžiulį rezonansą šalyje sukėlusi baudžiamoji byla. Į teisiamųjų suolą sėdo trys iš karto kelis, pareigūnų teigimu, nusikaltimus padaryti susitarę asmenys. Bankroto administravimo paslaugas teikiančios bendrovės „Valeksa“ uostamiesčio filialo direktorius 44 metų Darius Daubaras kaltinamas kyšininkavimu, dokumentų klastojimu, turto iššvaistymu ir piktnaudžiavimu. Vilniaus advokatų kontoros „Karsten, Kraujalis ir partneriai“ advokatas 41 metų Tomas Puzinas ir sostinės bendrovės „RR Management“ direktorius 44 metų Andrejus Rybakovas - padėjimu reikalauti kyšį. Verslininkui teks atsakyti ir už dokumentų klastojimą bei padėjimą švaistyti turtą.

Po vos ne valandą prokuroro skaitytų kaltinimų valstybės tarnautojui prilyginamas D.Daubaras, T.Puzinas ir A.Rybakovas savo kaltės nepripažino. Visi jie pasinaudojo teise kalbėti ir savo poziciją išsakyti tik išklausius surinktus įrodymus bei kitus proceso dalyvius. Teisiamuosius šioje byloje gina žinomi advokatai. Tarp pastarųjų yra buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Arvydas Pocius, taip pat ir buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Dūda.

Uostamiestyje esančio verslo centro „Neapolis“ bankroto administratorių D.Daubarą ir jam talkinusį T.Puziną STT Klaipėdos valdybos agentai sučiupo 2013 metų kovo pabaigoje. Įtariama, kad jie iš bendrovės „Statega“ (ji ir inicijavo „Neapolio“ bankrotą) vadovo Vladimiro Stefanovo už verslo centrą valdžiusios bankrutuojančios bendrovės beveik 9 milijonų eurų kreditorinio reikalavimo teisme pripažinimą pareikalavo ir susitarė priimti daugiau nei 1,6 milijono eurų neteisėtą atlygį. Pasak pareigūnų, kyšio priėmimui maskuoti A.Rybakovo vadovaujama „RR Management“ specialiai įsteigė UAB „RR Finance Solutions“.

Teisėsaugininkai neslepia, kad jo reikalavę asmenys veikė labai protingai, tad norint šį kietą riešutėlį perkąsti teko nemažai paplušėti. Ir tik per plauką nepatirtas visiškas fiasko. Baudžiamoji byla Kauno apygardos prokuratūrai nagrinėti perduota 2015-ųjų pradžioje. Tai padarė Generalinė prokuratūra, panaikinusi Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorų sprendimą šį ikiteisminį tyrimą apskritai nutraukti. Generalinė prokuratūra nesutiko, kad labai skambią operaciją surengę ir, kaip įtarta, rekordinio neteisėto atlygio reikalavusius asmenis sulaikę pajūrio STT agentai bei prokurorai savo darbą atliko blogai.

D.Daubaras kaltinamas ir tuo, kad, būdamas bendrovės „OKZ HOLDING Baltija“ bankroto administratoriumi ir privalėdamas pasirūpinti jos sandėlyje Plungėje laikytų pavojingų atliekų utilizavimu, padedamas A.Rybakovo, suklastojo dokumentus, kad šie cheminiai produktai yra pristatyti jų tvarkymu užsiimančiai bendrovei ir jai sumokėta už jų priėmimą. Nors iš tikrųjų pavojingas atliekas nugabeno į iš anksto sutartą vietą ir siekė jas parduoti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder