Reketininkai turtus krovėsi iš ūkininkų

Reketininkai turtus krovėsi iš ūkininkų

Po trejų metų tyrimo į teisiamųjų suolą Panevėžio apygardos teisme pagaliau sėdo trys biržiečiai, kaltinami ilgą laiką terorizavę aukcionuose dalyvavusius Aukštaitijos ūkininkus.

Visi trys biržiečiams ir Biržų teisėsaugai gerai žinomi teisiamieji 49 m. Virginijus Jonaitis, pravarde Žibčikas, 34 m. Valdas Žukauskas ir 47 m. Kęstutis Koplunas kaltinami turto prievartavimu. Trijulė, teigiama kaltinamajame akte, reketavo šalies ūkininkus.

Teisiamieji nebuvo iš tų bukagalvių, kurie reketininkų siautėjimo laikais reikalaudavo duoklės iš verslių žmonių vien tam, kad šie galėtų ramiai dirbti. Jau solidaus amžiaus sulaukę kaltinamieji pinigus išlupinėdavo „kultūringiau“. Jie leisdavo ūkininkams pasirinkti, kas šiems naudingiau: ar dalyvauti aukcionuose ir brangiau mokėti už perkamą žemę, pastatus, ar susimokėjus reketininkams nusipirkti pigiau.

Trijulė, kuriai, įtariama, vadovavo anksčiau teistas ir nepakaltinamu bandęs apsimesti V.Jonaitis, sužinojusi apie parduodamą turtą, registruodavosi dalyvauti aukcionuose. Taip nusikaltėliai gaudavo informaciją apie kitus aukciono dalyvius ir tada su jais pradėdavo „derybas“.

Ūkininkams paprastai nelikdavo kitos išeities, dėl savo ramybės jie būdavo priversti susimokėti reketininkams.

Teisiamiesiems inkriminuojami 6 nusikalstamos veiklos epizodai.

Įtariama, jog trijulei pinigus sumokėjo kur kas daugiau Aukštaitijos ūkininkų, nei figūruoja tuose epizoduose, nes ne visi sutiko bendradarbiauti su teisėsauga.

Už pasitraukimą iš aukcionų kaltinamieji reikalaudavo priklausomai nuo žemės sklypų dydžio nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų.

V.Jonaitis, V.Žukauskas ir K.Koplunas buvo sulaikyti 2013-ųjų rudenį po Biržus sukrėtusio tragiško įvykio, kai miesto centre buvo nušautas niekuo dėtas nepilnametis, o jo draugas sužeistas (šaulys Dainius Miliukas už šiuos nusikaltimus neseniai nuteistas 13 metų kalėti - red. past.). Raminti įsiaudrinusių biržiečių atvažiavusiems Policijos departamento vadovams tuomet miestelėnai skundėsi esą nesaugūs, apie tai prabilo ir ūkininkai.

Reakcijos į skundus ilgai laukti nereikėjo. Netrukus teisėsaugininkai surengė baudžiamąją akciją, į Biržus buvo atsiųstos papildomos policijos pajėgos. „Aras“ tuomet sulaikė 5 asmenis, tarp jų ir teisiamuosius. Prokurorai atkakliai neigė, kad sulaikymas tebuvo būdas biržiečius nuraminti. Esą ši grupė, vadovaujama V.Jonaičio, stebėta ilgą laiką, medžiaga rinkta seniai, o operacija surengta, nes įtariamieji reketavo vieną Aukštaitijos ūkininką reikalaudami 150 tūkst. litų. Deja, šis epizodas kaltinamajame akte neatsispindi, nes, kaltinimą byloje palaikančio prokuroro Aurelijaus Navicko teigimu, nepavyko surinkti įtariamųjų kaltę patvirtinančių įrodymų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder