Pusę gyvenimo jau kalinčio žudiko nepasigailėjo

Pusę gyvenimo jau kalinčio žudiko nepasigailėjo

Keliems iki gyvos galvos nuteistiems asmenims skirtos terminuotos laisvės atėmimo bausmės tapo pavyzdžiu ne vienam visam likusiam gyvenimui už grotų pasiųstam žiauriam nusikaltėliui. Tačiau viltis kada nors plačiai atverti kameros duris ir įkvėpti išsvajotos laisvės oro, suteikiama retam. Ketvirtadienį apmaudo kartėlį sunkiai nuryti teko ir žudikui Sergejui Rarovskiui.

Šiaulių apygardos teismas jau antrą kartą sužlugdė iki gyvos galvos kalėti nuteisto 45 metų vilniečio S.Rarovskio siekį kada nors tapti laisvu žmogumi. Prašymas sušvelninti jam skirtą griežčiausią įstatymais numatytą bausmę atmestas. Terminuotos laisvės atėmimo bausmės vyras nesulaukė ir 2019 metų rugsėjį.

Žudiku S.Rarovskis tapo 1995 metais. Vilniuje dviejų vyrų gyvybes jis tyčia atėmė balandžio ir rugpjūčio mėnesiais. Tais pačias metais įvykdė ir kitus nusikaltimus - pasikėsino nužudyti, panaudojo šaunamąjį ginklą, apiplėšė žmogų. Vilniaus apygardos teismas nuosprendį paskelbė 1998 metais.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikime dėl bausmės sušvelninimo, S.Rarovskis apibūdinamas kaip komunikabilus, taktiškas ir mandagus, tačiau siauro akiračio asmuo. Į priežiūrą ir pareigūnus žiūri teigiamai, su kitais nuteistaisiais nekonfliktuoja. Nors ir pripažįsta kalėjimo subkultūros egzistavimą, tikina, jog jos nesilaiko.

Bausmės atlikimo metu už įvairius drausmės pažeidimus (necenzūrinių žodžių ir žargono vartojimą, svetimo turto pasisavinimą, pornografinio turinio medžiagos turėjimą, smurtą, nustatytos tvarkos nesilaikymą) vilnietis baustas septynis kartus. Paskutinį - 2016 metų spalį. Už gerą elgesį ir dalyvavimą visuomeninėje veikloje skatintas dešimt kartų.

S.Rarovskį finansiškai remia draugai ir sužadėtinė. Nors jis savikritiškai vertina savo nusikalstamą elgesį, nuoširdžiai gailisi, o paskirtą bausmę suvokia kaip galimybę pasitaisyti ir išmokti gerbti socialiai priimtino gyvenimo vertybes bei normas, visus jo malonės prašymus šalies prezidentai atmesdavo.

Įvertinęs visas aplinkybes, Šiaulių apygardos teismas stojo prokurorų, kurie prašė teikimo netenkinti, pusėn. Žudikas buvo įtrauktas į linkusių pabėgti ir užpulti nuteistųjų įskaitą, o paskutinį kartą skatintas tik prieš trejus metus. Kad jis elgiasi nepriekaištingai pagrindo teigti nėra, nes pavyzdingo elgesio apraiškos yra tik trumpalaikės ir itin retos. Konstatuota, jog motyvacija dalyvauti individualiose socialinės reabilitacijos programose taip pat yra tik formali.

Pasak Šiaulių apygardos teismo atstovo Vytauto Jončo, todėl teismas ir nusprendė, kad nurodytos aplinkybės apie nuteistojo elgesį atliekant bausmę, neleidžia daryti neabejotinos išvados, jog pastarojo asmenybė prarado pavojingumą.

S.Rarovskis pasinaudojo 2019 metų kovą Seimo priimta įstatymų pataisa, kuri visam likusiam gyvenimui į belangę pasiųstam asmeniui, įkalinime išbuvusiam 20 metų, leidžia prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Jau ne vienas toks iki gyvos galvos nuteisto nusikaltėlio prašymas yra patenkintas ir jie į laisvę bus paleisti po kelerių metų.

„Vakaro žinios" rašė, kad kitą savaitę paaiškės, ar šiuo pagrindu bausmė bus sušvelninta ir iki gyvos galvos nuteistam didžiausiu Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu ilgus metus tituluotam Henrikui Daktarui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder