Problemų sąrašo viršuje - prekyba cigaretėmis

Problemų sąrašo viršuje - prekyba cigaretėmis

Nesislapstantys ir nebaudžiamais pasijutę kontrabandinių cigarečių prekeiviai Klaipėdoje - įsisenėjusi problema. Tačiau miesto valdžia ir policija teigia radusi receptą, kaip šį reiškinį užbaigti.

Vieša paslaptis: prie prekybos centro Naikupės gatvėje kontrabandinių cigarečių galima nusipirkti lygiai taip pat, kaip ir pieno parduotuvėje.

Prekeiviai, tarp kurių netrūksta romų tautybės moterų, net nesislapsto - žino, kokį kiekį cigarečių galima su savimi turėti, kad grėstų tik administracinė atsakomybė, dažniausiai - bauda, kurios pažeidėjai nemoka, o išieškoti skolos valstybei neįmanoma. Pardavėjų neįmanoma privesti ir atidirbti už baudas - darbą į baudas iškeisti galima tik pažeidėjui sutikus.

Dauguma sulaikytųjų naudojasi ir tuo, kad turi vaikų, kurie yra ne tik apsisaugojimo nuo realios bausmės, bet ir gaunamų socialinių pašalpų garantas. Tokiu būdu viena klaipėdietė jau yra sukaupusi 1,2 mln. litų baudų ir toliau verčiasi nelegalia veikla.

Tą puikiausiai supranta ir policija. Jos pasiteisinimas - įstatymų pančiais surištos rankos.

"Aš neturiu priekaištų tuos prekeivius gaudantiems pareigūnams - jie rankų sudėję nesėdi ir nuolat dirba. Tik gilesnė analizė atskleidžia, kad mus riboja įstatymai", - spaudos konferencijoje sakė Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas.

Tačiau jėgas suvienijusi Klaipėdos valdžia ir policija teigia, kad šiai betvarkei greitai bus galas.

Darys reidus

Praėjusią savaitę komisariato vadovų ir miesto valdžios atstovų susitikimo metu vieningai sutarta, kad prekyba kontrabandinėmis cigaretėmis - viena iš opiausių problemų viešosiose erdvėse. Buvo ieškoma būdų, kaip su ja kovoti, ginklai galimai rasti, priemonių planas bus patvirtintas specialiame abiejų pusių susitarime, kuris visas šalis įpareigos atlikti tam tikrus darbus.

Teigiama, kad bendromis pastangomis tas prekybos taškas greitai taps istorija. Tarp priemonių minimas net specialus policijos postas, vaizdo stebėjimo kameros ir reidai, kokių iki šiol nebuvo.

"Reikia patikrinti, ar socialinio būsto bei socialinių pašalpų gavėjai yra tokie, kokiais dedasi", - užsiminė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

"Tai - socialinis reiškinys, ir vien tik policija nepajėgi jo sustabdyti. Dirbsime kartu su Vaiko teisių apsaugos tarnyba, socialinio būsto ir socialinių pašalpų skyriumi. Gal gaunamos paramos kai kurie iš prekeivių neverti, tuos pinigus būtų galima panaudoti, pavyzdžiui, stebėjimo kameroms įrengti", - antrino jam A. Motuzas.

Teigiama, kad nuolatiniai prekeivių sulaikymai procesą sustabdo tik 1-2 valandoms, o vėliau jie sugrįžta į pakrūmes ar prie to paties prekybos centro.

Kur kas efektyvesni yra cigarečių tiekėjų sulaikymai - po paskutinio tokio atvejo nelegali prekyba sustojo net kelioms dienoms.

"Žinome ir tai. Ta paskutinė operacija nebuvo spontaniškas veiksmas siekiant veiklos įrodymo. Tai - ilgalaikio tyrimo rezultatas, kriminalinė žvalgyba šioje srityje vyksta ir toliau", - sakė Klaipėdos policijos viršininkas.

Keisti teisės aktus

Tarp priemonių tradiciškai paminėtas ir kreipimasis į Seimo narius - kova su prekyba kontrabanda, uostamiesčio vadovų ir policijos nuomone, yra įstatymų leidėjų darbas.

PRIORITETAS. Piešiniai ant pastatų sienų įvardijami kaip viena iš labiausiai miestiečiams nepatinkančių reiškinių. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Klaipėdiečiai jau yra parengę pasiūlymą, kuriuos teisės aktus reikėtų keisti siekiant efektyvesnės kovos. Šis raštas bus įteiktas rytoj į Klaipėdą atvykstančiai Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei.

Tačiau Klaipėdoje apie iniciatyvą keisti įstatymus kalbama jau ne vienerius metus, o Seime šio reikalo taip niekas ir nesiėmė iki šiol.

"Oficialaus kreipimosi gal ir nebuvo. Bet ar jo reikia? Pasižiūrėkite į Seimo narių rinkimines programas - visi žada kovą su kontrabanda, bet niekas nieko nedaro", - sakė Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas.

Taikiklyje išlieka grafičiai

Miesto valdžia ir policija įvardijo ir kitas problemas, kurioms spręsti telks jėgas. Visų pirma - grafičiais subjauroti pastatų fasadai.

"Per praėjusius metus už tai nubausta apie 100 nekilnojamojo turto savininkų, dabar - jau mažiau. Pastebime, jog tvarkomi ne tik namai, bet ir elektros pastotės ir kiti statiniai. Daugiabučių administratoriai dejuoja, tačiau irgi stengiasi tvarkytis.

DEBIUTAS. Šią savaitę pirmą kartą bus aiškinamasi, ar elgetos laikosi jiems skirtų draudimų. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Būna, vandalai sugrįžta į sutvarkytas vietas, bet kova su jais vyksta, gerokai pasistūmėjo į priekį ir ateityje šioje srityje dirbsime dar daugiau", - sakė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Ji pasidžiaugė, kad vadžių neatleido ir policija.

"Gal kam atrodo, kad policija nurimo, bet taip nėra. Pareigūnai dirba", - sakė K. Vintilaitė.

A. Motuzas priminė, kad nuo vandalų nukentėję pastatų savininkai nedelstų ir kuo greičiau praneštų policijai - taip šansai surasti kaltininkus tik padidėtų.

"Šie atvejai ne taip paprastai ištiriami. Tyrimas atskleidė, jog tai nėra tik piešimas ant sienų: tai - sistema, subkultūra. Nors pareigūnai užčiupo giją, pagal susitarimą su savivaldybe šioje srityje pajėgas stiprinsime - išvien dirbs apylinkių inspektoriai, nusikaltimų tyrėjai, bus žmonės, kurių užduotis - analizuoti gautą informaciją", - žadėjo A. Motuzas, pripažinęs, kad visiškai šio reiškinio iš miesto išguiti nepavyks.

Eis pas ubagus

Šią savaitę Viešosios tvarkos skyriaus ir komisariato pareigūnai po darbo valandų apsilankys benamių susibūrimo vietose.

"Įsigaliojo taisyklės, draudžiančios prašyti ir duoti elgetoms išmaldos. Tiesiog patikrinsime, ar jie tą tvarką žino, niekas bausti nesiruošia. Nors kontrolei intensyvėjant taktiką keisime", - sakė K. Vintilaitė.

Jos manymu, pirmasis patikrinimas atskleis, ar taisyklės turi galios, mat jos esą turi ne vieną teisinę spragą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder