Pasienietis išgelbėjo skęstantį žveją

Pasienietis išgelbėjo skęstantį žveją

Pasienyje su Baltarusija Kabelių užkardos pasienietis išgelbėjo gyvybę ežere įlūžusiam žvejui.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės budėtojui praėjusį ketvirtadienį Baltarusijos pasieniečiai telefonu pranešė, kad Grūdos ežere, Lietuvos pusėje, skęsta žmogus. Šiuo ežeru eina Lietuvos ir Baltarusijos siena.

Į įvykio vietą nuskubėjęs Kabelių užkardos pasieniečių ekipažas išvydo apie 15 metrų nuo kranto įlūžusį vyrą.

Kaip paaiškėjo vėliau, 62-ejų Alytaus gyventojas įlūžo su ant pečių pasikabinta žvejybos dėže. Vandenyje jis sugebėjo ją nusimesti ir nusispirti batus. Išlipti ant ledo vyras negalėjo, nes ledas lūžinėjo. Lediniame vandenyje jį apleido jėgos.

Kai prie ežero pasirodė pasieniečiai, vyras buvo pasirėmęs alkūne į ledą, nereagavo į aplinką, tik gargaliavo.

Kabelių užkardos vyresnysis pasienietis kapitonas Rolandas Austynas vandeningu braškančiu ledu ėmė šliaužti link įlūžusiojo. Priartėjęs prie jo pareigūnas metė virvę, tačiau žvejys nereagavo į aplinką. Pasieniečiui neliko nieko kito, kaip prišliaužti prie pat eketės ir griebti gyvybės ženklų jau neberodantį vyrą už rankos. Tačiau plonas ledas neatlaikė - pasienietis pats įlūžo į vandenį. Jis rankomis ir kojomis išdaužė ledus, kad eketėje būtų daugiau vietos. Paniręs į vandenį pasienietis kojomis pajautė dugne gulintį medį, nuo kurio jam pavyko atsispirti ir pakilti virš vandens.

Virve, kurios kitą galą laikė du krante buvę pasieniečiai, kapitonas aprišo nejudantį alytiškį bei sugebėjo kilstelėti žvejo kūną ir užstumti jį ant ledo. Virve pasieniečiai alytiškį ėmė tempti ledu ir netrukus nelaimėlis jau buvo iškeltas į krantą.

Pats R. Austynas išlipti ant lūžtančio ledo permirkusiais drabužiais negalėjo. Todėl rankomis ėmė skaldyti ledą ir taip tarsi ledlaužis irtis link kranto.

Sušalusiam žvejui užkardoje pasieniečiai suteikė pirmąją pagalbą, jį perrengė ir sušildė. Vyro būklė buvo kritinė, todėl jį VSAT pareigūnai įkėlė į savo visureigį ir nuskubėjo pasitikti medikų. Alytiškis buvo įkeltas į greitosios pagalbos automobilį bei nugabentas į Varėnos ligoninės reanimacijos skyrių.

Kaip vėliau sužinota, suteikus pagalbą alytiškio sveikatos būklė stabilizavosi.

Vienas pirmųjų pasieniečių Kabelių užkardos pareigūnas R. Austynas sienos apsaugos sistemoje tarnauja jau du dešimtmečius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder