Naftininkų byloje - naujas posūkis

Naftininkų byloje - naujas posūkis

Klaipėdos apygardos teisme vakar toliau buvo nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje įvairūs įtarimai yra pateikti buvusiems valstybinės AB "Klaipėdos nafta" vadovams, su ja dirbusios "Naftos grupės" savininkui ir darbuotojams bei vienam eksbankininkui. Bylos nagrinėjimas bus pratęstas tik po mėnesio, nes prokurorai prie jos norėtų pridėti net 6 tomus papildomos medžiagos, kurią pavyko gauti iš Šveicarijos teisėsaugininkų.

"Vakarų ekspresas" jau ne kartą rašė, kad teisėsauga įtaria, jog išskirtines verslo sąlygas "Klaipėdos naftos" (KN) terminale neteisėtai susikūrusios "Naftos grupės" savininkai ir vadovai gaudavo "milžiniškus viršpelnius" ir per pačių valdomas "ofšorines" kompanijas klastodami dokumentus juos pasisavindavo su bendrininkais imituodami investicijas bei paskolas Lietuvoje. Taip esą buvo išvengta daugiau kaip 2 mln. eurų pelno mokesčio.

Kaltinimai byloje yra pareikšti "Naftos grupės" generaliniam direktoriui Antanui Urbučiui, jo broliui, dabar dirbančiam "Naftos grupės" konsultantu Arturui Urbučiui, "Naftos grupės" bendrųjų reikalų ir tiekimo skyriaus direktorei Svetlanai Popovai. Atsakomybė gresia ir pačiai "Naftos grupei" bei bendrovei "Artilona". Kitą kaltinamųjų grupę sudaro buvęs KN generalinis direktorius Jurgis Aušra ir buvęs komercijos direktorius Ričardas Milvydas bei buvęs Šiaulių banko regiono valdytojas Andrejus Vaičiulis, kuris yra Arturo Urbučio uošvis.

Nors vakar buvo ruošiamasi pradėti kaltinamųjų apklausą, Klaipėdos apygardos prokurorė Vaida Pužauskienė pateikė siurprizą - teismui pristatė net 6 tomus medžiagos, kuriuos Lietuvai perdavė Šveicarijos teisėsaugininkai. Paprašyta ne tik į bylą įtraukti naują medžiagą, bet ir pakeisti kaltinime nurodytą naftininkų veikos kvalifikavimą.

Vėliau "Vakarų ekspresui" prokurorė paaiškino, kad iš 8 kaltinamųjų kaltinimas būtų keičiamas net septyniems, o labiausiai - buvusiam komercijos direktoriui Ričardui Milvydui. Esą iš šveicarų gautoje medžiagoje išaiškėjo daugiau detalių, kaip nusukti pinigai nukeliaudavo ir iki R. Milvydo sąskaitų.

Pastarasis buvo kaltinamas piktnaudžiavimu tarnyba, tačiau, jei teismas sutiks, jis toliau būtų kaltinamas ir kyšininkavimu bei nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu. Prie Arturo Urbučio kaltinimų, be dokumentų klastojimo, bendrininkavimo, piktnaudžiavimo, turto iššvaistymo, galėtų prisidėti ir papirkimas. Pastaruoju kaltinimu norima papildyti ir bendrovės UAB "Naftos grupė" kaltinimus.

Kitiems kaltinamiesiems būtų koreguojami tik sumų dydžiai. A. Vaičiulis ir J. Aušra nebebūtų kaltinami bendrininkavimu, kadangi būtų perkvalifikuojamas R. Milvydo kaltinimas. Duomenų, kad jie būtų susiję su papirkimu ar kyšio ėmimu, nėra.

V. Pužauskienė sakė negalinti atskleisti daugiau detalių apie iš Šveicarijos teisėsaugos gautus duomenis. Aišku tik tai, jog juos sudaro su bankais susijusi informacija, kurioje atskleidžiami tam tikri ryšiai tarp kaltinamųjų ir Šveicarijoje veikiančių įmonių, pastarųjų bankinės sąskaitos, jų naudotojai ir per jas keliavusių pinigų srautai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder