Mirusia paskelbta moteris pripažinta esanti gyva

Mirusia paskelbta moteris pripažinta esanti gyva

Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroro Aivaro Velučio pastangomis, prieš aštuonerius metus teismo paskelbta mirusia moteris pripažinta esanti gyva ir sveika.

2001 m. sausį iš savo namų Šilutės r. išėjo ir negrįžo 42 m. Loreta, palikusi tris savo dukras, viena iš kurių tuo metu buvo nepilnametė. Moters vyras tuo metu buvo miręs. Ketverius metus artimųjų pastangos surasti dingusią moterį buvo bevaisės, todėl 2005 m. kovo 17 d. Šilutės r. apylinkės teismo sprendimu moteris buvo pripažinta mirusia.

Pernai Loreta netikėtai atsirado Rusijos Federacijos Kaliningrado srityje, kai kreipėsi į Kaliningrado miesto generalinį konsulą prašydama išduoti jai asmens dokumentą, nes turėtą Lietuvos Respublikos pasą ji prarado. Bandant nustatyti moters tapatybę, paaiškėjo, jog ji yra paskelbta mirusia. Atpažinimo procedūros patvirtino, kad į konsulatą iš tiesų kreipėsi ta pati moteris, kuri 2001 m. dingo iš namų Lietuvoje, Šilutės r.

Klaipėdos apygardos prokuratūroje gavus Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento prašymą atnaujinti procesą, Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras A. Velutis inicijavo proceso atnaujinimą civilinėje byloje. Prokuroras su pareiškimu kreipėsi į Šilutės rajono apylinkės teismą, kad būtų pakeistas ankstesnis, 2005 m. kovo 17 d. Šilutės r. apylinkės teismo sprendimas, kuriuo moteris pripažinta mirusia. Šilutės rajono apylinkės teismas prokuroro pareiškimą patenkino.

Kadangi moteris teismo buvo pripažintas mirusia, tenkinant prokuroro, gynusio nepilnamečio vaiko interesus, prašymą, o atsiradusi moteris dėl prarastų asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų pati inicijuoti teisminio proceso Lietuvoje negalėjo, pareiškimą teismui dėl proceso atnaujinimo pateikė prokuroras.

Prokuroras pirmiausia siekė apsaugoti nepilnametės dingusios moters dukros turtinius ir neturtinius interesus, o priėmus teismo sprendimą paskelbti dingusiąją mirusia, atsirado galimybė nustatyti nepilnametei globą.

Pagal Lietuvos įstatymus fizinis asmuo gali būti paskelbtas mirusiu, kai jo gyvenamojoje vietoje trejus metus nėra duomenų apie jo buvimo vietą, arba jei jis dingo be žinios tokiomis aplinkybėmis, kurios duoda pagrindą spėti jį mirus ar žuvus dėl nelaimingo atsitikimo - jeigu apie asmenį nėra duomenų šešis mėnesius. Asmuo gali būti paskelbiamas mirusiu tiktai teismo sprendimu, o sprendimo priėmimas tokio asmens civilinių teisių ir pareigų atžvilgiu prilygsta jo mirčiai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder