Lietuvos nepilnamečių padėtimi susirūpino pareigūnai iš užsienio

Lietuvos nepilnamečių padėtimi susirūpino pareigūnai iš užsienio

Šiuo metu Norvegijoje baigta tirti didelės apimties byla, kurioje kaltinimai dėl prekybos žmonėmis ir bendrininkavimo, vykdant stambaus masto vagystes iš parduotuvių, pareikšti dviems iš Tauragės kilusiems vyrams.

Nustatyta, kad 26 V. L. bei 31 m. S. Š., pažadėję suteikti Norvegijoje darbą, atsiveždavo iš Lietuvos 15-17 m. paauglius ir, pasinaudoję jų pažeidžiamumu, priversdavo juos vogti iš parduotuvių. Tokiu būdu 2009 - 2010 m. Bergeno apylinkėse iš prekybos centrų buvo pavogta daug vertingų daiktų – kosmetikos priemonių, kompiuterių, fotoaparatų, mobiliųjų telefonų, alkoholio ir kt. Nustatyta, kad visus šiuos daiktus pavogė nepilnamečiai iš Lietuvos.

Tiriant šią bylą, kolegoms iš Norvegijos, vykdydami jų teisinės pagalbos prašymus, aktyviai talkino Tauragės rajono apylinkės prokurorai.

Siekdami išsiaiškinti bei suprasti Lietuvos paauglių elgesio motyvus, skatinančius juos vykti į svetimas šalis vagiliauti, šiandien Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės rajono apylinkės prokuratūroje lankėsi prokurorai, policijos pareigūnai, vaikų teises ginančių institucijų atstovai iš Švedijos, Lenkijos ir Norvegijos. Pasitarime taip pat dalyvavo atstovai iš generalinės prokuratūros bei Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės rajono vyriausiojo prokuroro Gražvydo Žebelio teigimu, kolegoms iš užsienio buvo papasakota apie šiuo metu Lietuvoje egzistuojančias socialines problemas, aptartos vaikų įtraukimo į nusikalstamą veiką, asmenų gabenimo į kitas šalis išnaudoti prostitucijai atsiradimo priežastys, vogtų daiktų gabenimo į Lietuvą iš Skandinavijos šalių ir jų realizavimo bei kitos aktualios problemos.

„Pasitarimo metu įvardintos ne tik teisėsaugos institucijų galimybės, siekiant užkirsti kelią nusikalstamoms veikoms, į kurias įtraukiami nepilnamečiai, bet ir akcentuotos vaiko teises ginančių institucijų dėl objektyvių priežasčių nepakankamos pastangos preventyviai apsaugoti vaikus, kad jie nepatektų į tokią aplinką, kurioje yra skatinami nusikalsti“, – sakė G. Žebelys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder