KT: griežtesnė atsakomybė už artimo žmogaus nužudymą neprieštarauja Konstitucijai

KT: griežtesnė atsakomybė už artimo žmogaus nužudymą neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Baudžiamojo kodekso punktai, kuriuose nustatyta griežtesnė baudžiamoji atsakomybė už savo artimojo giminaičio ar šeimos nario nužudymą ar sunkų jų sveikatos sutrikdymą nei už atitinkamus nusikaltimus, padarytus kitiems žmonėms, neprieštarauja Konstitucijai.

Nutarime konstatuota, kad nustatant griežtesnę baudžiamąją atsakomybę už artimojo giminaičio ar šeimos nario nužudymą ar sunkų jų sveikatos sutrikdymą siekta apsaugoti ne vien tokias konstitucines vertybes kaip žmogaus gyvybė, jo asmens neliečiamumas, bet ir tokias kaip artimos giminystės santykiai, šeima, motinystė, tėvystė, vaikystė.

Įstatymų leidėjas, ginčytuose punktuose nustatęs griežtesnę baudžiamąją atsakomybę nei už nužudymą ir sunkų sveikatos sutrikdymą, diferencijavo baudžiamąją atsakomybę už skirtingo pavojingumo nusikaltimus: už nusikaltimus, kuriais kėsinamasi ne vien į žmogaus gyvybę, asmens neliečiamumą, bet ir į kitas konstitucines vertybes.

Be to, tokios griežtesnės baudžiamosios atsakomybės nustatymas reiškia pagrįstą jos diferencijavimą, leidžia teismui parinkti teisingą bausmę.

Taigi toks teisinis reguliavimas atitinka konstitucinio teisinės valstybės principo reikalavimus.

Asmenys, nužudę savo artimąjį giminaitį ar šeimos narį arba sunkiai sutrikdę jų sveikatą, nėra tokioje pačioje padėtyje, kaip asmenys, padarę tokias pačias veikas, tačiau nesusiję su nukentėjusiuoju šeimos ar artimos giminystės ryšiais.

Asmenys, nužudę savo artimąjį giminaitį ar šeimos narį, kėsinosi ne vien į žmogaus gyvybę, jo asmens neliečiamumą, bet ir į artimos giminystės santykius, šeimą, motinystę, tėvystę, vaikystę. Skirtingo pavojingumo nusikaltimus žmogaus gyvybei ir sveikatai padariusiems asmenims nustatyta skirtinga baudžiamoji atsakomybė yra objektyviai pateisinama.

Taigi, konstatuota nutarime, nėra pagrindo teigti, kad ginčytomis nuostatomis pažeidžiamas konstitucinis asmenų lygybės įstatymui principas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder