Klaipėdos teismo salė virto politine arena

Klaipėdos teismo salė virto politine arena

Antradienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas nusprendė iš esmės nagrinėti bylą, kurioje figūruoja 57 buvę ir esami Tarybos nariai, galimai neteisėtai gavę algas ir vadinamąsias kanceliarines išmokas.

Į parengiamąjį posėdį susirinko šeši politikai, kitus gynė pasamdyti advokatai. Politikai tikino nesuprantantys savo kaltės ir reikalavo bausti tuos, kurie tuos pinigus mokėjo, o ne tuos, kurie juos gavo.

Tuo metu atsakovas Naglis Puteikis pavertė teismo posėdį politine arena, tikindamas, kad jis jau seniai būtų grąžinęs esą neteisėtai išmokėtus pinigus, tačiau šitaip būtų praradęs teisę dalyvauti teismo posėdžiuose kaip atsakovas, tad negalėtų pagelbėti ieškovui.

"Aš su ieškiniu sutinku. Raginu ir kitus politikus šitaip pasielgti, kaip pasielgė kolega Andrejus Fominas, kuris jau gražino dalį pinigų", - ragino N. Puteikis ir vis pabrėžė, kad būtent jis ir kreipėsi į prokuratūrą, kad ši išsiaiškintų ar tikrai politikai gauna neteisėtas išmokas.

Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Irina Valadkienė teigė, kad iš politikų tikimasi į miesto biudžetą sugrąžinti per 689 tūkst. litų. Paskaičiuota, kad didžioji dalis politikų turėtų grąžinti po kelis tūkstančius litų. Daugiausia priskaičiuota Vygantui Vareikiui - net per 27 tūkst. litų.

Teigiama, kad 2006-2008 m. atlyginimas Tarybos nariams mokėtas jų pagrindinėse darbovietėse ir už laiką, praleistą Tarybos, komitetų posėdžiuose. Kadangi politikai iš savo pagrindinių darboviečių nepateikė pažymų, kad tuo metu, kai dalyvauja posėdžiuose, negauna pagrindinio atlyginimo, teigiama jog jie neturėjo teisės gauti atlyginimo iš miesto biudžeto.

Teigiama, kad neteisėtai buvo mokėti ir pinigai vadinamuosiuose "vokeliuose". Esą tai daryta pagal negaliojančius Tarybos sprendimus, nes šie nebuvo paskelbti spaudoje.

Teismo posėdžių salėje pasirodę politikai piktinosi tuo, kad iš jų reikalaujama į savivaldybės biudžetą grąžinti neva sąžiningai gautus pinigus.

"Net Konstitucijoje pasakyta, kad už darbą turi būti atlyginta. Dabar koks paradoksas išeina - tie tarybos nariai, kurie uoliai dirbo ir lankė posėdžius, dabar turi grąžinti didžiules sumas pinigų. Galų gale kiekvienas atvejis yra skirtingas. Aš tuo metu turėjau savo autoserviso įmonę, buvau vienintelis akcininkas ir direktorius, be to aš dirbau televizijoje, rašiau straipsnius, dėsčiau universitete, tad net nekontroliavau iš kur man į sąskaitą pervedami pinigai", - stebėjosi atsakovu netikėtai tapęs Vytautas Čepas, beje tik teismo posėdžio metu sužinojęs, kad iš jo norima susigrąžinti beveik 3 tūkst. litų.

Valentinas Greičiūnas aiškino, kad atsakyti turi ne tie, kuriems lėšos buvo pervestos, o tie, kurie mokėjo: savivaldybės administracija.

"Man keista kad yra keliami reikalavimai 2007 metų kadencijos tarybos nariams idant šie žinotų, kas buvo nuspręsta 2003 metų kadencijoje", - stebėjosi V. Greičiūnas.

"Jūs formuojate įstatymus miestui. Jei miestiečiai sakys negirdėję kurio nors įstatymo, ar ir jie neprivalės jų laikytis?", - nesutiko su tokiais argumentais prokurorė I. Valadkienė.

Pagrindiniai priekaištai ieškovui iš atsakovų buvo pareikšti dėl to, kad taip ir neaišku kokiu juridiniu pagrindu parengtas ieškinys: ar atsakovai kaltinami padarę žalą, ar kaltinami nepagrįstai praturtėję. Be to, prokurorė atsakovams negalėjo atsakyti kokia teisės norma įpareigoja politikus šiuos neva neteisėtai gautus pinigus grąžinti.

Kitas teismo posėdis numatytas lapkričio 8 dieną.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder