Klaipėdą gąsdina išgalvoti žmonių medžiotojai

Klaipėdą gąsdina išgalvoti žmonių medžiotojai

Lakios fantazijos asmenų paskleisti gandai apie Klaipėdoje neva siaučiančius nusikaltėlius, kurie grobia žmones organams, vis plačiau sklinda po miestą. Oficialios įstaigos šiuos gandus neigia, nes jie prieštarauja policijos tyrimų faktams, tačiau mistinius pasakojimus iš lūpų į lūpas perduodančių žmonių tai neužčiaupia.

Žmonės Klaipėdoje be žinios dingsta nuolat, tačiau praėjusių metų pabaigoje visuomenėje ėmė sklisti kalbos, esą jie prapuola masiškai.

Maža to, viešai pasklido siaubo trilerio scenarijaus verta dingimo versija: Klaipėdoje žmones medžioja organų prekyba besiverčianti grupuotė.

Žmonės išgąsdinti

Vieni teigia, kad iš spalį dingusio ir vėliau mariose rasto jaunuolio kūno buvo išplėšta širdis, kiti šimtu procentų įsitikinę, jog uostamiesčio naktinių klubų darbuotojai yra susimokę su prekyba žmonių organais užsiimančia mafija ir parūpina jiems aukų.

Jų esą išgąsdinta policija ir žiniasklaida (abi - korumpuotos) tyli. Todėl dar daugiau žmonių laukia galas.

Nežinia, siekta to ar ne, tačiau žmones tikrai ne juokais išgąsdino tokios kalbos.

Manot ne?

Tai kodėl į "Vakarų ekspreso" redakciją vieną vakarą užsukęs išsigandęs ir ne ką mažiau įsitikinęs moksleivis pasakojo, esą miesto centre dingo jau 17 žmonių, rasti kelių iš jų lavonai išdraskytais vidaus organais, be to, iš kitos Klaipėdos mokyklos klasės paslaptingai prapuolė jau keturios moksleivės ir jis manąs, jog jų likimas buvo toks pat. Tiesa, jam tai pasakojo pažįstami. Pažįstamiems - pažįstami. Pastarieji irgi kažkur girdėjo...

Kodėl kolegei paskambinusi moteris klausė, ar laikraštis specialiai nepastebi to, kad aplinkui akivaizdžiai grobiami ir žudomi žmonės, o jų organai pardavinėjami?

Kas paskleidė gandą apie naktinės Klaipėdos gatvėse siautėjančius medicininiais įrankiais apsiginklavusius pamišėlius mafijozus, ieškančius inkstų ir kepenų?

Gal tai nevilties apimto žmogaus versija? Gal už to slypi kiti interesai?

Dingusiųjų nepadaugėjo

Visų pirma, praėjusiais metais uostamiestyje žmonės nepradėjo masiškai dingti. Greičiau - priešingai.

Dėl dingusiųjų be žinios Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Asmenų paieškos skyriuje praėjusiais metais pradėti 93, 2009 metais - 97 ikiteisminiai tyrimai. Dauguma tyrimų užbaigti, iki šiol vis dar nerasta apie dviejų dešimčių žmonių, tačiau šiame sąraše - dingusiųjų nuo 2004 metų vardai ir pavardės.

Policija girdi gandus

"Pastebėjome, jog sklando tokie gandai. Jų pilna ne tik internete - ir man pačiai vieno žmogaus motina pateikė tokią versiją. Atrodė tokia įsitikinusi, galbūt vėliau ji tai pasakojo platesniam žmonių ratui. Taip gandai ir sklinda. Žmonės tikriausiai per daug žiūri televizorių - gal jie apsuko galvas, o gal suklaidino ekstrasensai, pas kuriuos neretai lankosi dingusiųjų artimieji.

Visi, kuriuos radome - gyvus ar mirusius, - buvo su organais. Nepaisant to, policija yra kaltinama neveiklumu, korupcija, viešai kvailinama", - pasakojo Asmenų paieškos skyriaus tyrėja Rita Bružinskienė.

Pavyzdžiui, nuo gruodžio 11 dienos ieškoto jauno klaipėdiečio kūnas trečiadienį rastas elektros transformatorinėje - manoma, kad vyras ten lindo siekdamas pavogti spalvotųjų metalų ir buvo mirtinai sužalotas.

Prekiaujama žmonėmis, ne organais

"Lietuvoje ir anksčiau buvo viešai diskutuojama šia tema, tačiau viskas taip ir liko tik gandų lygio, o konkrečių faktų ar įtarimų, jog kažkas gali verstis žmonių organų prekyba, iki šiol nėra. Lietuvoje egzistuoja prekyba pačiais žmonėmis - ne tik seksualiniam išnaudojimui, bet ir vergiškam darbui - bet ne jų organais", - sako Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pareigas einantis Tomas Ulpis.


Anot jo, ši "jautri informacija" nuolat stebima, keičiamasi duomenimis su kolegomis iš užsienio, tarptautinėmis teisėsaugos organizacijomis.

"Pagal išsivystymo lygį ir ekonominę padėtį Lietuva nėra ta terpė, kurioje būtų vykdomi tokie nusikaltimai. Tarptautinėje erdvėje buvo pradėta tyrimų dėl prekybos žmonių organais, jie parodė, kad ši problema opi Pietryčių Azijoje, Afrikoje - vietose, kuriose klesti didelis skurdas", - pasakojo biuro viršininkas.

Šaltinis - aplinkiniai

Kad apie organų prekybą Lietuvoje žmonės žino tik remdamiesi gandais, parodė Mykolo Romerio universiteto studentų atlikto tyrimo "Prekyba žmogaus organais: nusikalstama veika ar pasirinkimo laisvė?" rezultatai.

87 procentai respondentų buvo įsitikinę, jog prekyba organais Lietuvoje egzistuoja, beveik visi žinojo, jog tokia veikla neteisėta. Penktadalio apklaustųjų žinių šaltinis - aplinkinių kalbos, visų kitų - internetas ir kita žiniasklaida.

Kas ketvirtas žmogus norėtų, jog prekyba organais Lietuvoje būtų legalizuota, o dešimtadalis sutiktų parduoti savo organą, tiek pat jį pirktų.

Studentai atliko eksperimentą - internete išplatino išgalvotą skelbimą su pasiūlymu pirkti organus. Per 5 darbo dienas skelbimas buvo perskaitytas keliasdešimt kartų, tačiau niekas tokiam sandoriui nesiryžo.

Tiesa, jiems pavyko rasti skelbimą apie už 30 tūkst. litų parduodamą inkstą.

Parduoti neįmanoma

Lietuvos ląstelių ir organų donorystės įstatymas skelbia, kad gyvo ar mirusio žmogaus organai negali būti komercinių sandorių objektais - įmanoma tik neatlygintina donorystė, o visi savanoriškai paaukoti organai registruojami specialiame registre.

"Organai iš niekur nenukrenta, - sako Nacionalinio organų transplantacijos biuro direktoriaus pavaduotoja Audronė Būziuvienė. - Lietuva - per maža šalis tokiems nusikaltimams. Vieno organo transplantacijos procese dalyvauja apie 100 žmonių - medikai, policijos pareigūnai, kariškiai ir t. t. Įsivaizduokite, kokio masto nelegalios organizacijos prireiktų norint apeiti teisėtą tvarką. Praktiškai didžiulės nelegalios ligoninės."

Informacija

Lietuvoje už nužudymą siekiant įgyti nukentėjusio asmens organą ar audinį transplantavimui baudžiama laisvės atėmimu nuo 5 iki 25 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos. Už sužalojimą dėl to paties tikslo - kalėjimas iki 12 metų.

1999 metais buvo pradėtas tyrimas dėl masinio jaunų Kosovo serbų buvo grobimo siekiant parduoti jų organus. 2004 metais tyrimas buvo nutrauktas visiškai - įrodymų nerasta. Tyrimą siekiama atnaujinti, teigiama, jog į šią nusikalstamą veiklą buvo įsitraukę aukščiausi šalies politikai bei pareigūnai.

Praėjusių metų pavasarį Izraelio policija sulaikė prekyba žmogaus organais įtariamus 6 vyrus (tarp jų - ginkluotųjų pajėgų brigados generolas ir 2 teisininkai). Teigiama, kad juos įdavė moteris, už 100 tūkst. JAV dolerių pardavusi inkstą, tačiau pinigų negavusi.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder