Kišenvagio "profesija" - viena seniausių pasaulyje

Kišenvagio "profesija" - viena seniausių pasaulyje

Kišenvagio "profesija", ko gero, viena seniausių pasaulyje. Patyrusį kišenvagį itin sunku sučiupti. Tačiau juos gaudantys pareigūnai įsigudrina tai padaryti, tik savo darbo metodų jie, žinoma, neatskleidžia.

Vilniuje veikia vienintelė visame krašte pareigūnų grupė, kurios užduotis - gaudyti kišenvagius. Kiek joje darbuotojų - tarnybinė paslaptis. Tačiau viena galima drąsiai tvirtinti: savo nuolatinius "klientus" jie pažįsta. Ir juos sekdami maskuotis sugeba ne blogiau už bet kurį aktorių. "Būna, kad jau nebe pirmą kartą sučiuptas nusikaltimo vietoje patyręs kišenvagis manęs net neatpažįsta. Tik vėliau nustemba supratęs, kas jį sugavo", - juokėsi Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato operatyvaus tyrimo skyriaus (taip oficialiai vadinasi šių pareigūnų grupė) vadovas Jaroslavas Bogdanovičius.

"Veteranai" - gerai žinomi

Birželio mėnesį taip "apsipažino" gerai pareigūnams pažįstamas kišenvagis profesionalas 33 metų Andrius Kazlauskas. Pareigūnai jau net patys nebesuskaičiuoja, kiek kartų jis teistas, bet patikino, kad tikrai daugiau negu dešimt. J.Bogdanovičius per septynerius savo darbo šiame skyriuje metus jį nutveria jau nebe pirmą kartą. Tačiau ir šįsyk nusikaltėlis iki paskutinės akimirkos nesuprato, kas šis vyriškis. Nors pareigūnai savo darbo detales laiko paslaptyje, tačiau prasitarė, kad jų arsenale pilna perukų, priklijuojamų ūsų bei barzdų, akinių, kitokių maskuotės detalių.

Prieš porą mėnesių pareigūnai sulaikė kitą kišenvagių "veteranę" - čigonų tautybės Niną Čiubrevičienę. Ši moteris mėgsta darbuotis turgavietėse. Pareigūnai ją sekė Rudaminos (Vilniaus r.) turguje, tačiau čigonė, matyt, kažką pajuto arba tiesiog atpažino policininką. Ji taip ir nesiėmusi darbo patraukė kitur - į Naująją Vilnią. Policininkai nusekė iš paskos. Naujosios Vilnios turgavietėje ji ir įkliuvo - buvo sučiupta, kaip sakoma, už rankos. Pasak J.Bogdanovičiaus, ši "klientė" jiems seniai pažįstama. Vyrai ją matydavo kone kasdien, tačiau pričiupti ilgą laiką nesisekė. "Pagauti pagavome, bet kas iš to. Gaus kokius metus atidedant bausmės vykdymą. Ji turi gyvenamąją vietą, nepilnamečių vaikų, turi ir pragyvenimo šaltinį - gauna pašalpas. Už grotų greičiausiai nepateks", - atsiduso J.Bogdanovičius. Pasak pareigūno, jo skyriaus darbo specifika tokia, kad darbuotojai jame turėtų gana dažnai keistis, nes vagys "veteranai" po kurio laiko juos jau žino. Maskuotė, žinoma, padeda, bet idealiausia būtų, jei šiame skyriuje pareigūnas dirbtų ne ilgiau kaip penkerius metus.

Veikia ir stambios grupuotės

Pareigūnų teigimu, tikrai profesionalių jiems žinomų kišenvagių Lietuvoje galima priskaičiuoti keletą dešimčių. Kalbama ne tik apie Vilnių. Beje, kišenvagiai mėgsta migruoti iš miesto į miestą. Visai tikėtina, kad nemažai jų dabar yra pajūryje, kur aibė poilsiautojų. "Mūsų darbuotojai, su šeimomis atostogaujantys pajūryje, neretai juos ten mato", - LŽ sakė J.Bogdanovičius. Anksčiau skyriaus pareigūnai dažnai vykdavo į komandiruotes, pavyzdžiui, kur vyksta dideli renginiai. Pastaruoju metu komandiruočių nebebūna - tam trūksta lėšų. Tačiau, pasak skyriaus vadovo, jiems ir sostinėje užtenka darbo. "Daugelį pagrindinių nusikaltėlių jau pasiuntėme už grotų. Ne tik pavienius kišenvagius, bet ir porą stambesnių grupuočių", - sakė J.Bogdanovičius.

Policininkai sulaikė dvi stambias grupuotes, kurios daugiausia darbavosi Vilniaus Antakalnio rajone. Čia "verslas" buvo organizuotas pagal griežtas taisykles. Patyrę kišenvagiai ne tik patys vogė, bet ir rūpinosi pamaina. Kaip teigia pareigūnai, jie neretai nusižiūrėdavo paauglius, vagiančius iš parduotuvių, ir paimdavo į savo globą. "Tokie naujokai iš karto būdavo nesiunčiami "dirbti". Jie būdavo imami kartu, pratinami stebėti aplinką, mokomi, kaip ištraukti daiktus. Tai galima pavadinti specialiais kursais", - LŽ pasakojo patyręs pareigūnas.

Pasak jo, Antakalnį vagys irgi pasirinko neatsitiktinai. Dabar, vasarą, čia "ne sezonas", tačiau kai į sostinę suvažiuoja studentai, kišenvagiams šis rajonas - tikros aukso kasyklos.

Pareigūnai pabrėžė, kad neretai kišenvagių aukos pačios prašyte prašosi būti apvagiamos. Daugelis elgiasi labai nerūpestingai. Mobilųjį telefoną ar piniginę tiesiog įsimeta į kišenę, rankinių neužsega, jas nerūpestingai užsimeta už nugaros. Net perpildytuose troleibusuose ar autobusuose, kur rankinę derėtų laikyti priešais save, ją prispaudus. "Tokiais atvejais nereikia net profesionalių kišenvagių", - sakė J.Bogdanovičius.

Parengta pagal "Lietuvos žinias"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder