Kare su brakonieriais tyko mirtini pavojai

Kare su brakonieriais tyko mirtini pavojai

Rizika ir pavojai - nuolatiniai kovotojų su brakonieriais palydovai. Tai gali patvirtinti Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Druskininkų agentūros vyresnysis specialistas Linas Truska, užvakar išgyvenęs akistatą su mirtimi.

Valstybė nepakankamai gina jai atstovaujančius pareigūnus. Aplinkosaugininką sumušęs ir nušauti grasinęs brakonierius gali būti pasiųstas šluoti gatvių ar net atsipirkti bauda. Atsakomybė už pasipriešinimą valstybės tarnautojui numatyta ir Baudžiamajame, ir Administraciniame kodeksuose, tad pareigūnams dažnai kyla klausimas, kurią jų taikyti.

Įrėmė pistoletą į galvą

Su agresyviai nusiteikusiais brakonieriais Druskininkų agentūros pareigūnas susidūrė trečiadienio rytą, agentūrai gavus anoniminį pranešimą apie neteisėtą žvejybą tinklais Nemunykščio upėje.

Pastabus seniūnijos gyventojas agentūrai pranešė, kad Nemunykštyje ties Druskininkų savivaldybės Viečiūnų seniūnijos Švendubrės kaimu tinklais žvejoja 2 vyrai.

Tikrindami gautą informaciją aplinkosaugininkai skubiai surengė reidą. Informacija pasitvirtino - apie 8.40 val. kartu su neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi nuvykęs į anonimo nurodytą vietą prie Nemuno ir Nemunykščio upių santakos L.Truska pastebėjo pažeidėjus, kurie iš po ledo traukė žvejybinius statomus tinklus. Tačiau brakonierių buvo ne 2, kaip teigė anonimas, o 4.

Pareigūnui prisistačius ir parodžius tarnybinį pažymėjimą niekdariai nepakluso jo reikalavimams ir pasipriešino sulaikomi. Pamatęs, kad atvyksta iškviestas policijos ekipažas, vienas brakonierių porąkart kumščiu trenkė inspektoriui į galvą, užlaužė ranką ir atėmė telefoną bei tarnybinį dujinį pistoletą. Įrėmęs ginklą aplinkosaugininkui į galvą nusikaltėlis pagrasino jį nušauti, paskui numetė pistoletą į sniegą ir kartu su sėbrais paspruko.

Brakonieriai pabėgo palikę savo laimikį - 9 karšius ir apie 3,5 kilogramo kitų žuvų. Konfiskuoti 4 statomi tinklai.

Atsakomybė - nelogiška

Dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ikiteisminį tyrimą pradėję Druskininkų policijos komisariato pareigūnai ketvirtadienį priešpiet dar nustatinėjo įtariamųjų asmenybes ir nė vieno jų nebuvo sulaikę. Už šį nusikaltimą baudžiama viešaisiais darbais, bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Ar ne per menkai įkainota grėsmė, nuolat žvelgianti kovotojams prieš brakonieriavimą į akis?

Šalies policijos generalinio komisaro pavaduotojo Renato Požėlos manymu, valstybė su jai atstovaujančių pareigūnų užpuolikais turėtų kovoti griežčiau.

„Valstybė pareigūnus gina nepakankamai, - sakė R. Požėla „Respublikai“. - Už fizinį pasipriešinimą valstybės tarnautojui šiandien dar galima ir administracinė atsakomybė, o tai, mano manymu, visiškai nelogiška. Bet koks fizinis veiksmas prieš valstybės vardu veikiantį pareigūną turėtų užtraukti baudžiamąją atsakomybę, o ir sankcija turėtų būti griežtesnė nei dabar. Mes jau prieš kelerius metus dėl to esame kreipęsi į Vidaus reikalų ministeriją, kitas atsakingas institucijas, bet jokių pokyčių iki šiol nesulaukėme“.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už pasipriešinimą valstybės tarnautojui numato baudą nuo 500 iki 1000 litų arba administracinį areštą nuo 15 iki 30 parų.

Nukentėjo ne pirmąkart

Nuo 2004-ųjų aplinkosaugininku dirbančiam L. Truskai nuo viskam pasirengusių brakonierių nukentėti tenka jau ne pirmąkart. „Yra tekę ir ant automobilio variklio dangčio pasivažinėti“, - sakė aplinkosaugininkas „Respublikai“.

Ant variklio dangčio L. Truskai „pasivažinėti“ teko Varėnos rajone, kai pareigūną parbloškė tiesiai į jį skriejęs pažeidėjų automobilis. Automobiliui pavažiavus apie 100 metrų aplinkosaugininkas šoko žemėn ir susižalojo koją.

Lazdijų rajone pareigūnas buvo sužalotas, kai aptikus nušautą stirną bandė sulaikyti jos pasiimti atvykusius asmenis ir, įlindęs pro mašinos langą, mėgino ištraukti raktelius iš variklio paleidimo spynelės.

Tačiau apie ramesnį darbą, pavyzdžiui, tvarkant dokumentus kokioje nors kontoroje, L. Truska nenori net pagalvoti. „Tegul popierius kiti dėlioja - toks darbas ne man“, - sakė pareigūnas.

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Česlovas Meržvinskas „Respublikai“ teigė, kad rizika nukentėti saugant gyvąją gamtą yra gana didelė.

„Pažeidėjai juk sulaikomi ne ten, kur daug žmonių, o atokiose vietose - miškuose, paežerėse, - sakė Č. Meržvinskas. - Dažnai jų sulaikymai vyksta naktimis. Tad rizika, kad jie pasipriešins, yra gana aukšta“.

O gal druska pagelbėtų?

Aplinkos ministerija tokį brakonierių elgesį vertina ne tik kaip iššūkį aplinkosaugininkams, bet ir kaip signalą visuomenei, kad būtina sudaryti visuotinę nepakantumo pažeidėjams atmosferą. Neseniai žiniasklaidoje poetas Marcelijus Martinaitis priminė prieškariu vyravusį bendruomenės požiūrį į brakonierius: „Iš upės tinklais traukiantiems žuvis į užpakalį suvarydavo druska užtaisytą šūvį, tai tas nelaimėlis paskui nuogą užpakalį mirkydavo vandenyje, kol ta druska ištirpdavo“. Aplinkosaugininkai kviečia visuomenę, kad šiandien tokia „druska“ taptų pilietinė pareiga užkirsti kelią brakonieriavimui - apie tai ne tik pranešti aplinkosaugininkams, bet ir viešai pasmerkti pažeidėjus.

Išpuoliai prieš aplinkosaugininkus

 2006 m. gruodžio 30 d. pažeidėjų sulaikymo metu lengvuoju automobiliu sužalotas Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) pareigūnas. Jam nustatyti dešinės plaštakos ir kairio peties sumušimai, dešinės kojos kelio girnelės lūžis.

 2007 m. rugsėjo 12 d. Čepkelių valstybiniame gamtiniame rezervate sulaikius leidimų neturinčius uogautojus, Alytaus RAAD pareigūną parbloškė ir keliasdešimt metrų vilko automobilis, kurio ekipažas bandė padėti pasprukti sulaikytiesiems. Pareigūnui lūžo kairės kojos blauzdikaulis.

 2008 m. balandžio 17 d. 4 pažeidėjai sulaikymo metu pasipriešino Utenos RAAD pareigūnams. Prieš pareigūnus panaudoti šaunamieji ginklai su guminių kulkų užtaisu. Vienam pareigūnui dėl 3 šautinių žaizdų prireikė medikų pagalbos.

 2009 m. Trakų rajone statomais tinklais žvejojęs pažeidėjas sulaikymo metu kastuvu smogė Vilniaus RAAD pareigūnui į galvą.

 2010 m. 2 kartus buvo perpjautos Panevėžio RAAD pareigūno automobilio padangos. 2012 m. tarnybiniam automobiliui buvo atsuktos vienos pusės ratų veržlės. Kelis kartus padaryta žala pareigūno asmeniniam nekilnojamajam turtui.

 2012 m. balandžio 25 d. brakonieriai, ginkluoti beisbolo lazdomis, užblokavo kelią reidą vykdantiems Klaipėdos RAAD pareigūnams ir grasino su jais susidoroti.

 2012 m. rugpjūčio mėnesį Vilniuje sulaikytas draudžiamais žvejybos įrankiais žvejojantis pažeidėjas telefonu išsikvietė pagalbininkus, kurie atvykę sumušė pareigūną, čiupo žvejybos įrankius bei laimikį ir pasišalino. Niekdariai nustatyti ir nubausti.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder