Kare dėl vaikų laimėtojų nebūna

Kare dėl vaikų laimėtojų nebūna

Praėjusią savaitę šalį sukrėtė skaudi tragedija, kai nusižudė moteris, iš kurios buvo atimtas ir močiutei perduotas vaikas. Daugelio pasipiktinimą sukėlė neva neatsakingas vaikų likimus sprendžiančių institucijų darbas - kliautasi anytos skundu, o ar mama išties buvo girta, net nepasidomėta.

Šis įvykis dar kartą patvirtino, koks atsakingas minimų institucijų darbas. Tokios istorijos galėtų būti puiki pamoka ir dėl vaikų kariaujantiems giminaičiams, vieni kitus į gabalus draskantys tėvai ar seneliai - vaiko teises serginčių specialistų kasdienybė.

Rugsėjo pabaigoje teismas turėtų pradėti aiškintis, su kuo po tėvų skyrybų liks gyventi vienos klaipėdiečių šeimos vaikai. Vaiko teisių apsaugos specialistai nutarė, kad iki sprendimo jiems geriau likti su tėvu, nors dėl to itin priešinasi mažamečių mamos giminaičiai.

Tačiau uostamiesčio vaiko teisių apsaugos specialistai įsitikinę, kad pasielgė teisingai. Esą, o kaip kitaip gali būti, jei tėvas rūpinasi vaikais, o mama pabėgo į užsienį.

"Neslėpsiu, didžiulė problema, kai patys artimieji tarpusavyje nesutaria, su kuo geriau likti gyventi vaikams. Ypač sunku, kai abi pusės kaip įmanydamos juodina viena kitą ir pamiršta, kad dėl to labiausiai kenčia jų vaikai", - atvirauja Klaipėdos miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gražina Aurylienė.

Pasak jos, pastaruoju metu vis dažniau vaikai po skyrybų lieka gyventi ne su mama, o su tėvu.

Kaltina žentą žiaurumu

Į "Vakarų ekspresą" kreipėsi tris vaikus turinčios Elenos (siekiant apsaugoti vaikų teises vardas pakeistas. - Autor. past.) mama. Moteris tikino nebežinanti kur kreiptis, kad būtų apsaugotos Elenos dukrytės. Močiutės įsitikinimu, vaikų teisių specialistai padarė didžiulę klaidą, kad vaikus iki teismo posėdžio patikėjo prižiūrėti tėvui Vladui (vardas pakeistas. - Autor. past.) - neva jiems būtų kur kas saugiau gyventi su ja.

"Vladas labai žiaurus žmogus. Mano dukrą nuolat mušdavo. Jiedu susilaukė trijų vaikų. Vyresnysis, kadangi matė, koks tėvas žiaurus, ir pats neina pas jį gyventi. O sesytės dar mažos - kaip liepia, taip ir daro. Ir darbą ne kartą pragėręs. Kai dirbo Vokietijoje, už žiaurų elgesį tris paras buvo uždarytas areštinėje, o į Norvegiją jo už nusikaltimus nebeįleidžia", - pradėjo pasakoti močiutė.

Deja, patikrinti, ar ši informacija teisinga, negalėjome. Buvusio Vlado darbdavio - bendrovės "Aros Marine" - teisininkė Jolanta Zabitytė informavo, kad, vadovaujantis Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, informacijos apie savo darbuotojus pateikti negali.

Tačiau tai, kad Vladas smurtavo ne tik prieš sutuoktinę, bet ir prieš vaikus, byloja Klaipėdos apygardos prokuratūros išrašai. Juose rašoma, kad 2016-ųjų pavasarį Vladas Eleną su vaikais varė iš namų, tampė ją už plaukų ir naudojo smurtą prieš vyresnįjį sūnų. "Vartojo alkoholį dvi dienas iš eilės, todėl taip pasielgė", - cituojami vyro parodymai prokurorų rašte.

Močiutė svarsto, kad vaikams nėra saugu likti su tėvu, mat Vladas vaikais ne itin rūpinasi. Neva jis dabar gyvena su nauja drauge jos bute, o vaikus prižiūri jo mama Stanislava (vardas pakeistas. - Autor. past.).

"Stanislava yra neįgali. Gyvena socialiniame būste. Man anūkės sakė, kad jos gyvena ne su tėvu, bet su močiute. Argi tokioje aplinkoje mergaitėms geriau nei pas mane? Turime namą, galime jomis puikiai pasirūpinti", - grąžė rankas moteris.

Tačiau, anot močiutės, vaiko teisių apsaugos specialistai neina net į kalbas - yra vaikų tėvas, todėl niekas nesiruošia globos skirti kuriai nors močiutei.

"Kai pasakiau specialistėms, kad tėvas žiaurus, jos tik atkirto, kad ir iš kalėjimų parėjusiems tėvams atiduoda vaikus prižiūrėti", - gūžčiojo pečiais moteris.

Klausantis šios istorijos kyla klausimas - kur vaikų mama? Pasirodo, ji prieš pat Vaiko teisių apsaugos tarnyboje vykusį posėdį, kuriame ir buvo sprendžiama, su kuo iki teismo sprendimo liks vaikai, emigravo.

KARAS. Dėl vaikų globos kariaujantys sutuoktiniai ar seneliai - gana dažnas reiškinys. Dėl to labiausiai kenčia vaikai. Fotolia nuotr.

"Žinau, kad negerai padarė. Bet ką jai reikėjo daryti, kai vyras ir anyta nuolat puolė? Ji neatlaikė įtampos ir pasitraukė. Bet, mano žiniomis, ir Vladas nesiruošia ilgai Lietuvoje būti. Jis taip pat emigruos. Tad akivaizdu, kad vaikai liks gyventi su neįgalia močiute. Argi tai geriausias sprendimas? Juk akivaizdu, kad visas šis karas vyksta tik dėl pinigų. Vladas nenori mokėti alimentų, todėl ir siekia, kad vaikai liktų gyventi su juo", - gynė dukrą motina.

Atkirto tuo pačiu

Lygiai tokius pat kaltinimus atgal metė ir Vladas. Pasak jo, visa ši kova toli gražu nekvepia meile anūkams. Esą draskomasi tik dėl pinigų, mat teismui nusprendus vaikus palikti su tėvu motina nebegaus alimentų.

"Kaip man juokinga. Jūs net neįsivaizduojate", - išgirdęs anytos kaltinimus kalbėjo Vladas ir pridūrė esąs pavargęs nuo nuolatinių anytos persekiojimų ir įtarinėjimų.

"Seka, fotografuoja, nuolat skambina vaikų teisėms ir aiškina, kad vaikai paliekami nežinia kur, kad aš jų neprižiūriu. Pavyzdžiui, vakar nustatytu laiku, 17 val., reikėjo nuvežti dukras į pasimatymą su močiute. Kadangi dirbu ilgiau, pats to negalėjau padaryti, bet nuvežė mano draugė. Aišku, iš karto prasidėjo kaltinimai, neva aš guliu prisigėręs, jei pats negaliu vaikų atvežti. Vaikus nuteikinėja prieš mane. Keistai man skamba ir jos argumentai, kad aš išvažiuosiu į užsienį, o vaikai liks be priežiūros. Kodėl be priežiūros? Liks su mano drauge - būsima žmona. Išsiskirsiu su Elena ir tuoksiuosi su dabartine drauge", - kalbėjo Vladas.

Pokalbio metu vyras pasitaisė ir tvirtino, jog jei nuspręstų išvažiuoti, dukras pasiimtų kartu su savimi.

"Jei teismas man priteis vaikus, visi išvyksime į užsienį, nes matau, kad man čia ramybės nebus", - atsiduso vyras.

Vladas pasakojo, jog pastaraisiais metais jau buvo išvykęs į užsienį, tačiau vaikų niekuomet neapleido - žmonai siuntė pinigų. Ir kitaip net elgtis negalėjo, mat ji niekada gyvenime nedirbo.

"Mergaites pasiėmiau pas save, nes Elena paskutiniais metais visai jomis nebesirūpino. Gėrė, valkatavo, palikdavo vienas. Manau, kad daug ką apie jos požiūrį į vaikus pasako tai, kad ji net nedalyvavo vaiko teisių apsaugos surengtame posėdyje, tiesiog pabėgo į užsienį. Ar tai normalu? Kuri normali mama taip pasielgtų, kai yra sprendžiamas vaikų likimas?" - klausė Vladas.

Jis tvirtino nesuprantantis, kodėl teismas ar vaiko teisių apsaugos specialistai turėtų svarstyti alternatyvą - vaikų globą perduoti Elenos mamai.

"Kodėl taip turėtų būti. Ar aš esu miręs, ar prasigėręs, ar koks benamis? Puikiai galiu savo vaikais pasirūpinti, ir tai darysiu", - kalbėjo vyras.

Tiesa, jis pripažino, kad su atskirai gyvenančiu paaugliu sūnumi mažai bendrauja - neva sūnų prieš jį nuteikė mama.

Palaiko sūnų

Močiutė Stanislava ranką prie širdies pridėjusi taip pat tikino, kad jos sūnus pats rūpinasi dukromis ir tai darantis puikiai.

"Tikrai nėra taip, kad jas numetė man, kaip bandoma pateikti. Nors bando mane apšmeižti bjauriausiais žodžiais, stengiuosi nesikišti į tą karą. Jei jos nori - tegul kariauja. Mes iškęsime. Tik man labai gaila tų vaikų, kad jie turi būti taip traumuojami", - išgirdusi, dėl ko skambiname, atsiduso Stanislava.

Moteris pasakojo, kad birželio pradžioje marčios prašė atvežti anūkes pasibūti. Esą mergytes su taksi atvežęs vyresnysis brolis jas tiesiog paliko prie durų.

[CITATA]

"Jos taip ir išbuvo pas mus du mėnesius. Tylu, ramu, niekas neieškojo, niekam nereikėjo. Niekas nesiteiravo, ar vaikai sveiki, ar pavalgę, gal pas mamą nori. Mama valkatavo po visą Lietuvą. Jau vieną kartą iš jos vaikai buvo atimti, nes specialistai rado girtą namuose. Ir dabar Vladas vaikus pasiėmė galima sakyti, plikus, basus. Viską, ką reikėjo, supirko. Viena lanko mokyklą, kita darželį - viskas taip, kaip ir turi būti", - pasakojo Stanislava.

Močiutė tikino, kad nė viena dukra mamos dabar net nepasigendanti.

"Viską patikriname"

Nors Klaipėdos savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja G. Aurylienė negalėjo atskleisti šios istorijos detalių, tačiau neslėpė, kad tokios istorijos kainuoja nemažai nervų ir specialistams.

"Aš jums trumpai pasakysiu - košmaras. Atrodo, ir tie teisūs, ir tie. Surasti aukso vidurį nėra paprasta. Deja, negaliu teikti jokios konkrečios informacijos. Galiu tik patikinti, kad specialistai jokių sprendimų aklai nepriima. Patikrina abi puses. Tikrinami ne tik tėvai, bet ir seneliai, gyvenimo sąlygos", - pasakojo G. Aurylienė.

Ji priminė, kad visus tokius šeimų ginčus sprendžia teismas. O iki jo esą natūralu, kad vaikai lieka gyventi su vienu iš tėvų.

"Kaip nuspręs teismas - mes nežinome. O iki jo, jei mamos nėra Lietuvoje, kaip šiuo atveju, vaikais privalo pasirūpinti tėvas. Tai tikrai ne vienetinis atvejis, kai vaikus prižiūri tėvas. Paskutiniais metais tokie atvejai vis dažnesni. Ir šiandien turėjome tokį atvejį, kad vaiku rūpinasi tėtis, nes mama išvykusi ir palikusi vaikus. Tikrai vis dažniau būna tokių istorijų, kai mamos pameta vaikus, o tėvai jais puikiai pasirūpina", - pasakojo G. Aurylienė.

Močiutėms ar seneliams vaikų globa esą patikima tuomet, kai, pavyzdžiui, abu tėvai yra mirę arba emigravę. Laikinoji globa vaikams gali būti nustatyta ir tada, kai tėvai visiškai nesirūpina savo vaikais, piktnaudžiauja alkoholiu, nedirba, smurtauja.

"Vaikai, augantys be tėvų, patiria didžiulę žalą. Tai akcentuoja ir psichologai. Todėl emigruojantiems visada patariame vaikus palikti ne seneliams, o pasiimti su savimi", - kalbėjo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Ilgą darbo patirtį turinti G. Aurylienė pabrėžė, kad ir močiučių yra visokių. Tad nereikia manyti, kad vaikams su jomis būtinai bus geriau nei su tėvais.

"Tikrai nekalbu apie šį konkretų atvejį, nes abi močiutės tikrai labai puikios ir rūpestingos. Bet būna ir tokių, kurios pačios savo vaikų neaugino, o anūkų nori", - minėjo G. Aurylienė.

Ji neatmetė kad kartais tokius sprendimus tikrai gali lemti pinigų troškimas.

"Valstybė juk dabar skiria nemažai pinigų. 152 eurai skiriami vaikui ir dar tiek pat - globėjui. Galbūt tai ir gali vilioti. Nors iš patirties galiu pasakyti, kad močiutės dažniausiai vaikus pasiima be jokios globos įforminimo", - svarstė skyriaus vedėja.

G. Aurylienė priminė, kad bet kuriuo atveju tokias šeimas prižiūri ir joms padeda socialiniai darbuotojai. Jei reikia, tiek vaikams, tiek tėvams suteikiama psichologinė pagalba. Nuo šių metų mieste tokios pagalbos sulaukia ne tik į socialinės rizikos šeimų apskaitą įtrauktos šeimos, bet ir tos, kurios išgyvena krizę.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder