Kaip apsaugoti savo namus nuo vagysčių atostogų metu?

Kaip apsaugoti savo namus nuo vagysčių atostogų metu?

Kiekvieną vasarą lietuviams išsiruošus poilsiauti, ilgapirščiai naudojasi tuo, kad žmonių namai lieka be priežiūros, ir taikosi į juos įsilaužti. Vasarą tokių vagysčių padaugėja. Bėda ta, kad žmonės ne visada tinkamai pasirūpina namų saugumu, o retkarčiais netgi patys privilioja vagis.

Pasigyrė „Facebook“ - prišaukė vagis

Metų pradžioje Lietuvoje nuskambėjo istorija apie tai, kaip vagys apšvarino atostogaujančių klaipėdiečių butą. Tokių pasekmių jie galėjo išvengti, jei šeimos atžala apie tuščius namus nebūtų paskelbęs socialiniame tinkle „Facebook“. Kaip tuomet išsiaiškino policijos pareigūnai, jaunuolis internete pranešė tikslią datą ir netgi laiką, kada visa šeima žada išvykti iš namų. Tuo pasinaudoję vagys pasisavino dalį vertingų šeimos daiktų.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio teigimu, toks atvejis - ne vienintelis. Dėl panašių aplinkybių, kai apie savo išvykimą viešai pranešama internete, yra nukentėję daugiau šalies žmonių.

„Negalima dalytis svarbia asmenine informacija, žiniomis apie savo šeimą ar draugus, ypač namų adresais, telefonais ir kt. Taip pat labai nepatariama viešinti informacijos, kada planuojama išvykti iš namų, kiek laiko ketinama atostogauti ir netgi kelti į socialinius tinklus kitose šalyse tuo metu daromų nuotraukų. Neatsargu netgi būnant savo šalyje ar mieste siųsti socialinių tinklų draugams, ypač nepažįstamiems, pranešimus, kad esate vienoje ar kitoje vietoje“, - sako R.Matonis.

Taikinys - nedideli, vertingi daiktai

ERGO Žalų administravimo departamento direktorius Gytis Matiukas tvirtina, kad ilgapirščiai dažniausiai kėsinasi į butus, rečiau - į nuosavus namus ar kotedžus. Priklausomai nuo patalpų, padaryta žala gali siekti nuo kelių šimtų iki keliolikos tūkstančių eurų.

„Vagys dažniausiai iš anksto pasirenka savo auką. Tuomet jie kurį laiką stebi nusižiūrėto turto savininką, seka jo darbotvarkę ir netgi socialinius tinklus. Tinkamai progai pasitaikius - imasi konkrečių veiksmų. Kartais vagims pakanka vos kelių minučių, kad jie patektų į patalpą ir iš jos dingtų nepastebėti kartu su vertingu grobiu.“

Vagys dažnai taikosi į lengvai gabenamus nedidelius daiktus, kurių vertė didelė - grynieji pinigai, papuošalai, kompiuteriai, telefonai, laikrodžiai ir pan.

Pilna pašto dėžutė - signalas vagims

Žmonės daro ir daugiau klaidų. Palikdami savo namus jie neretai pamiršta uždaryti langus ir užrakinti visas namų durų spynas. Jei namai paliekami ilgesniam laikui, G.Matiukas siūlo apie tai informuoti savo artimuosius ar kaimynus, kuriais pasitikite, kad jie galėtų kartais patikrinti, ar namai saugūs.

„Beje, net ir toks įprastas dalykas kaip pilna pašto dėžutė išduoda apie tuščius namus, tad ją kaimynai arba artimieji turėtų ištuštinti. Pačiuose namuose, be abejo, vertingų daiktų nereikėtų palikti ant palangių ir kitose akivaizdžiai matomose vietose. Taip pat namie nelaikykite didelio kiekio grynųjų. Vagys dažniausiai žino įvairias slaptavietes, kur gali būti laikomi pinigai ar papuošalai, todėl pirmiausia ieško būtent jų. Net ir seife vertybės nebus saugios, nes jei tik bus galimybė - ilgapirščiai išsineš visą seifą“, - perspėja G.Matiukas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder