Jaunus nusikaltėlius siųs į priverstinius darbus?

Jaunus nusikaltėlius siųs į priverstinius darbus?

Uostamiestį supurčius nepilnamečių vaikų nusikalstamumo bangai, miesto valdininkai susirūpino nepaklusnių paauglių auklėjimu. Siūloma Klaipėdoje ne tik įvesti vadinamąją komendanto valandą, bet ir nusikalsti linkstančius vaikus priverstinai įdarbinti.

Verslininkai teigia sutiksiantys dalyvauti panašiose socialinėse iniciatyvose, tačiau už tai pageidautų mokestinių lengvatų.

Naudoja mažesni miestai

Galimybę privestinai įdarbinti nepilnamečius numato dar 2010 m. Seimo priimtos Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymo pataisos. Pagal jas teismui leidžiama vaikams nuo 14 metų skirti auklėjamąją priemonę - įpareigojimą dirbti.

Klaipėdos savivaldybės Vaiko gerovės komisijos pirmininkės Virginijos Kazakauskienės teigimu, po uostamiestį supurčiusio nepilnamečių nusikalstamumo bangos priverstinio įdarbinimo galimybė tapo itin aktuali.

JAUNĖJA. Dažniausiai nusikaltimus įvykdo 16-18 metų paaugliai. Tačiau pastebima tendencija, kad nusikaltėlių amžius kasmet jaunėja. Redakcijos archyvo nuotr.

"Tai būtų puiki auklėjimo priemonė. Padirbę nepilnamečiai galbūt suprastų, kokia yra darbo kaina", - sakė komisijos pirmininkė.

Pasak jos, galimybe priverstinai įdarbinti paauglius uostamiestyje dar nepasinaudota. Tačiau tokia praktika jau įgyvendinama mažesniuose šalies miestuose.

"Didmiestyje vykdyti šią auklėjimo priemonę sudėtingiau. Kol kas neįsivaizduoju, kas iš miesto verslininkų galėtų prisiimti atsakomybę prižiūrėti nusikalsti linkstančius vaikus. Teismo prašyti priverstinai įdarbinti nepilnametį galime tik prieš tai sutarę su konkrečiu darbdaviu. Šiandien tokios pasiūlos dar neturime", - neslėpė V. Kazakauskienė.

Tiesa, ji pažymėjo, kad artimiausiu metu šiuo klausimu ketinama su vietos verslininkais aktyviai bendrauti.

Nori lengvatų

Uostamiesčio verslininkai teigia neatsisakantys įdarbinti problemiškus paauglius, tačiau mainais norėtų mokestinių lengvatų.

"Tikrai nemanau, kad vietos verslininkai būtų socialiai neatsakingi. Tačiau už šią prisiimamą riziką turėtų būti numatyta kokia nors kompensavimo tvarka. Taip pat daug kas priklauso nuo to, apie kokį žmogų mes šnekame - ar apie įvykdžiusį administracinį nusižengimą, ar apie recidyvistą", - sakė Klaipėdos apskrities verslininkų asociacijos pirmininkas Airidas Tamavičius.


Tuo metu Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovas Aras Mileška siūlytų vaikus ne įdarbinti privačiose įstaigose, o pasinaudoti skandinavų praktika ir įkurti specialius valstybinius darbo centrus. Juose nepilnamečiai, atlikdami įvarius smulkius darbus, ne tik turėtų užsiėmimą, bet ir įgytų praktinių įgūdžių.

"Tokį centrą uostamiesčio savivaldybė galėtų įkurti kartu su viena iš miesto profesinių mokyklų. Reikalui esant jame galėtų dirbti ir specialūs, psichologinių įgūdžių turintys prižiūrėtojai", - pažymėjo A. Mileška.

Skundų negauta

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus vyresnioji patarėja Audronė Bedorf atkreipė dėmesį, kad įpareigojimas nepilnamečiam vaikui dirbti auklėjamojo pobūdžio darbus gali būti skirtas tik jei vaikas pats sutinka ir tik gavus teismo leidimą. Taip pat priverstinai vaikai gali dirbti tik laisvu nuo mokymo ar kito darbo laiku, ne daugiau kaip 2 val. per dieną ir 10 val. per savaitę.

"Siekiant užtikrinti, kad vaiko teisės ir interesai nebūtų pažeisti skiriant minėtą įpareigojimą, svarbu laikytis įstatyme ir kituose teisės aktuose numatytų reikalavimų. Taip pat privalu įvertinti vaiko ar jo atstovų nuomonę dėl konkrečios auklėjamosios priemonės skyrimo. Būtina atsižvelgti ir į vaiko amžių, brandą, jo psichikos ir fizines savybes, poreikius, socialinės aplinkos aplinkybes, įvertinti prieš tai vaikui jau teiktą pagalbą", - teigė įstaigos atstovė.

A. Bedorf pažymėjo, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga iki šiol nebuvo gavusi skundų dėl minėtos auklėjamosios priemonės skyrimo ar vykdymo.

Nusikaltėlių amžius jaunėja

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad pastaruoju metu Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai vieną po kito atskleidžia nusikaltimus, kuriuos įvykdė nepilnamečiai.

Neseniai sutramdyta visą vasarą mieste siautėjusi nepilnamečių vagių ir plėšikų gauja. Taip pat atskleistas ir itin ciniškas bei žiaurus jaunų klaipėdiečių įvykdytas nužudymas.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo komisariato duomenimis, 2012 m. nepilnamečiai uostamiestyje iš viso padarė 112 nusikalstamų veikų. Pasak policijos atstovų, dažniausiai nusikaltimus įvykdo 16-18 metų paaugliai. Tačiau pastebima tendencija, kad nusikaltėlių amžius kasmet jaunėja.

"Kiekvienas atvejis - individualus"

Jolanta NAVICKIENĖ, Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė

Atsakyti, ar tokia praktika duotų naudos, keblu. Daug kas priklausytų ir nuo to, kaip priverstinis darbas būtų vertinamas visuomenės. Klausimas, kaip vaikas tokį teismo sprendimą priims - ar kaip galimybę pasitaisyti, ar kaip pažeminimą. Vienareikšmiško atsakymo, ar tai būtų geras sprendimas, nėra.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder