Ir mūsų prokurorai panūdo aukso kiaušinių

Ir mūsų prokurorai panūdo aukso kiaušinių

Vilniaus apygardos teismas, nagrinėjantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Sauliaus Versecko skundą, kuriuo prašoma 79 tūkst. litų kompensacijos, kreipėsi į KT. Mat neaišku, ar pagrįstai buvo sumažinti Generalinės prokuratūros prokurorų pareiginės algos koeficientai.

Išskirtinumo neįžvelgia

Po KT išaiškinimo, jog per krizę mažinant atlyginimus neturi būti pažeistos skirtingų kategorijų atlyginimų dydžių proporcijos, teisybės bando ieškoti kas netingi. Korektiškumą pamiršę daugiausia tai daro tūkstantines algas gaunantys tarnautojai. Visuomet lygesni tarp lygių kompensacijos klausimu jie jaučiasi tokie patys piliečiai, kaip ir visi kiti šalyje: „KT jau yra išaiškinęs dėl valstybės tarnautojų, o taip pat ir prokurorų algų neproporcingo mažinimo, bet nebuvo nagrinėtas konkrečiai tas teisės aktas, pagal kurį ir buvo sumažinta. Prokurorai, kaip ir bet kurie kiti asmenys, yra vienodai lygūs prieš Konstituciją ir jei yra pažeistos jų teisės, jos turi būti ginamos“, - sakė S.Verseckas.

Prokuroras nesijaučia išskirtinis ir tuo, kad ne jis vienintelis nori susigrąžinti jam priklausančius pinigus, tokių bylų teisme jau guli keli šimtai. Sumos nemažos, kodėl gi nepabūti tokiu pačiu piliečiu kaip visi. „Nereikia išskirti socialinių grupių. Aš taip pat gyvenu iš gaunamų pajamų nuo algos iki algos, man reikia išmokėti kreditą ir išlaikyti vaikus. Kiekvienoje socialinėje grupėje galima rasti kažkokių problemų“, - savo poziciją gina prokuroras ir dar kartą pabrėžia, jog visuomenėje neturi kažkokių jam priklausančių privilegijų.

Pamiršta, kam atstovauja

Signataras teisininkas Egidijus Bičkauskas šalia teisinio aspekto pažymi būtent moralinį principą: „Žinoma, bet kuris šalies pilietis turi teisę kreiptis į teismą, tik reikia paminėti, jog tai yra viena iš valdžios politiką formuojančių institucijų, tad tai šiek tiek nekorektiška.“ Jis svarsto, jog tokioje grandyje dirbantiems valstybės tarnautojams net ir nepritariant tam tikriems valdžios veiksmams, reikėtų privengti kritikuoti valstybės politiką, kuriai iš esmės tarnautojas atstovauja, užimdamas tam tikras pareigas. Šiuo atveju - prokuroro.

Pasak E.Bičkausko, deja, nei moralės, nei sąžinės čia ieškoti nereikėtų: „Čia tas pats, kas svarstyti, ar sąžininga prezidentei, turinčiai keletą milijonų susitaupius sąžiningai ir padoriai iš prezidentavimo laikotarpio, kreiptis į tautą, kad ši padėtų jai dalyvauti prezidento rinkimuose neeikvojant savo lėšų. Deja, tokia visuomenė.“

Teisininko teigimu, kaži ar išvis KT turėtų pasisakinėti klausimais, liečiančiais ekonomines šalies sąlygas. Juk tam Lietuvoje turime Seimą ir Vyriausybę. Deja, jie šiandien atsakomybės nuo padarytų veiksmų purtosi.

„Mano požiūriu, reikėjo ugdyti vartojimo politiką, o mes pasirinkome tapti vieninteliais, kurie sugebėjo sumažinti pensijas. Mūsų žmonių kantrybė nenusakoma ir begalinė“, - teigia E.Bičkauskas.

VŽ Trigrašis

TV reportažai iš Ukrainos apie Viktoro Janukovyčiaus aplinkos gyvenimą daug kam atvėrė akis ir mūsų šalyje. Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Pšonka, patį šalies prezidentą prabanga perspjovęs: apartamentuose auksu žvilgantys klozetai, visos durų rankenos ne tik auksinės, bet ir brangakmeniais inkrustuotos, o Faberžė kiaušinių ant visų lentynų pridėta. Tik mūsiškiam murkių specialistui, kad ir kaip ištikimai besistengia šeimininkei tarnauti, nei klozetai paauksuojami, nei kiaušinių pridedama. Žiūrėk tik, kad tų pačių per politinius skersvėjus nenurautų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder