Į Eglės Kusaitės klausimus pareigūnas neatsakinėjo

Į Eglės Kusaitės klausimus pareigūnas neatsakinėjo

Vilniaus apygardos teisme terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės byloje apklaustas Valstybės saugumo departamento (VSD) Klaipėdos skyriaus pareigūnas Dainius Noreika ir buvęs VSD darbuotojas Algirdas Grublys, liudyti iškviesti kaltinamosios ir jos advokato iniciatyva.

Valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikantis prokuroras Mindaugas Dūda liudytojus siūlė apklausti uždarame teismo posėdyje, tačiau teismo kolegija prašymo nepatenkino.

Liudytojas D. Noreika į daugelį kaltinamosios E. Kusaitės ir jos gynėjo Kęstučio Stungio klausimų atsakyti negalėjo dėl teisinių apribojimų komentuoti vykdytos operatyvinės veiklos.

"Operatyvinės veiklos aš nekomentuosiu", - teismo posėdyje sakė jis.

D. Noreika neigė E. Kusaitę persekiojęs, siuntęs ją į Vokietiją, grasinęs jos mamai, taip pat tvirtino apie ją sužinojęs tik po jos mamos ir tetos kreipimosi į VSD.

Pareigūnas pabrėžė, kad lygiai tokia pat tvarka būtų sulaikytas ir bet kuris kitas asmuo, jeigu jis ketintų susisprogdinti kitoje valstybėje, nes nekaltų žmonių žudymas nėra teisėta veikla.

Kitas liudytojas A. Grublys apie E. Kusaitės bylą taip pat plačiai nekalbėjo, nes, jo teigimu, su šia byla nėra susipažinęs.

Paklaustas, ar 2008 m. jis pasirašė operatyvinės veiklos tyrimo pažymą E. Kusaitės atžvilgiu, jis kiek sutriko, vėliau atsakė "aš perskaičiau ir susipažinau (...) aš esu administratorius (...) dėdamas parašus tikiu savo pareigūnais".

E. Kusaitės motina Virginija Kusienė, išgirdusi liudytojų parodymus, teigė, kad jie melavo, nes jos dukrą veikė tik VSD pareigūnai.

"Mano dukrą veikė tik VSD pareigūnai, kitokių nebuvo, kitokių, kur darytų kažkokią negerą įtaką nebuvo (...) taip išeina (liudytojai melavo - ELTA). Už melagingus parodymus jiems galima būtų kelti bylą, jeigu būtų normali teisėsauga", - po teismo posėdžio žurnalistams sakė V. Kusienė.

E. Kusaitė po teismo posėdžio piktinosi proceso eiga, pabrėždama, kad jos užklausimai ignoruojami ir atmetami.

"Manau, pasimatė ir žmonėms, kaip viskas atmetinėjama, kas yra iš mano pusės, ko aš prašau, ko klausiu - viską atmetinėja. Tie klausimai nesusiję neva su byla, nors kaip tik tai ir yra pagrindas", - sakė ji.

"Tie VSD pareigūnai atsakingi už tai, kad prieš mane ir prieš Magmadovus buvo sufabrikuotos bylos, kad sėdėjome kalėjime, kad buvome kankinami. Nuo jų viskas prasidėjo, ypač nuo Dainiaus Noreikos - jo agentai buvo mane apsupę", - pabrėžė E. Kusaitė.

ELTA primena, kad E. Kusaitė Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje byloje kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdinant save strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių - susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

E. Kusaitę Lietuvos teisėsaugos pareigūnai sulaikė 2009-ųjų spalį. Mergina nelaisvėje praleido devynis mėnesius iki 2010-ųjų metų rugpjūčio.

E. Kusaitė savo kaltę neigia tvirtindama, kad ją į terorizmą sąmoningai bandė įtraukti Valstybės saugumo departamentas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder