Gyvulių aukomis tampama dėl nežinojimo

Gyvulių aukomis tampama dėl nežinojimo

Antradienį anksti rytą Lazdijų r. sav. Lazdijų k. kaimyno bulius subadė 64 metų vyrą.

Atitrūkęs nuo grandinės, gyvulys atbėgo pas greta aptvare esančias kaimyno karves. Tuo metu ganykloje esantis karvių šeimininkas ištempė bulių iš aptvaro ir pririšo. Nespėjus vyrui nueiti, beveik 600 kg įsiutęs gyvulys žmogų pasivijo ir smogė ragais jam į galvą. Paskui, įsukęs į grandinę, už kurios buvo pririštas, nukentėjusį vyrą tampė po pievą. Atskubėję artimieji, o vėliau medikai aukai niekuo negalėjo padėti. Vyrą pažinoję žmonės teigia, kad jis turėjo patirties su gyvuliais, pats yra auginęs bulių, turėjo ir jėgos jiems suvaldyti, bet šįkart gyvulio elgesio nenuspėjo.

Lazdijietis - ne pirma šią vasarą bulių auka. Rugpjūčio 23 d. rytą Jurbarko r. Mosteikių k. artimieji ganykloje rado stipriai sužalotą 64 metų vyrą. Nustatyta, kad jį mirtinai sužalojo nuosavas bulius. Aplinkybės, kurios įsiutino iš pažiūros ramų galiūną, liko nenustatytos.

LSMU Veterinarijos akademijos docentė Jūratė Kučinskienė sako, kad dėl nelaimių kaltinti gyvulių nereikėtų. Anot gyvulių elgseną tyrinėjančios specialistės, bulius nėra gyvūnas, kurį galima prijaukinti ir vedžiotis kaip šuniuką. „Tai yra rizikos grupei priklausantis stambus gyvūnas, ypač patinas. Užuodęs rują, jaunas bulius visada demonstruoja lytinę energiją. Ir tada jie būna labai aktyvūs, visi yra priešai, ir tikrai nereaguoja, savas žmogus ar svetimas“, - teigia mokslininkė.

Gyvuliui gali nepatikti kad ir rūbų spalva. Ir tvarte reikėtų daryti prieigą, kad nereikėtų tiesioginio kontakto, ką kalbėti apie ganyklą: „Vėrimas žiedo į nosį prieštarauja gyvūnų gerovei, bet tai yra viena iš fiksavimo priemonių, kuri priverčia tokį didelį gyvūną eiti ten, kur reikia. Aš studentams, būsimiems veterinarams, visada sakau: net ir turėdami didelės patirties negalvokite, kad jūs labai gerai pažįstate gyvūną. Kiekvienas gyvulys turi savo reakciją į tam tikrus dirgiklius.“ Anot specialistės, karvė irgi gali užbadyti, nereikia nė buliaus. „Aš niekada nekaltinu gyvūnų, nes žinau, kad jie gali taip elgtis. Apibendrintai galiu pasakyti, kad visų nelaimių, kai žmonės nukenčia nuo gyvulių, priežastys yra dvi - žinių apie gyvūnų elgseną trūkumas ir budrumo stoka“, - teigia gyvulių žinovė.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder