Gydytoją išsuko senatis

Gydytoją išsuko senatis

Buvusį Respublikinės Panevėžio ligoninės Vidaus ligų skyriaus vedėją Rimantą Pakšį prokurorai kaltina eksperimentavus su ligoniais ir net vieną jų numarinus. Tačiau jeigu teismas ir pripažins gydytojo kaltę, atsakyti už savo darbus teisiamajam neteks - jį gelbsti senatis.

Vakar tikėtasi teismo nuosprendžio. Konstatavęs, kad R.Pakšiui pateiktas kaltinimas yra nekonkretus, teismas nusprendė atnaujinti įrodymų tyrimą.

Prokurorė Lina Šimonienė pripažįsta, kad kaltinimas yra sudėtingas: „Tai pirma tokia byla Lietuvoje. Tai yra sritis, apie kurią tiek visuomenė, tiek teismai, tiek teisininkai nelabai turi žinių, dėl tos specifikos ir yra sudėtinga šitą bylą nagrinėti.“

Prokurorai R.Pakšį kaltina piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu, draudžiamais biomedicininiais tyrimais su žmonėmis bei neatsargiu gyvybės atėmimu.

Į teisiamųjų suolą Panevėžio medikas pateko dėl britų farmacijos kompanijos „USB Pharma“ užsakymu vykdytų neregistruotų vaistų bandymų su ligoniais prieš beveik dešimtį metų.

Per visą Europą nuskambėjęs skandalingas faktas iškilo viešumon 2007 metais, Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai susidomėjus, kodėl panevėžiečiams buvo pasiūloma skiepytis nuo paukščių gripo, nors tokios vakcinos veiksmingumas tuo metu dar nebuvo ištirtas. Tada paaiškėjo, kad R.Pakšys savo koleges buvo įtraukęs į klinikinius neregistruotų preparatų reumatoidiniam artritui gydyti eksperimentus.

Pacientai nebuvo net informuojami, kad jie gydomi medikamentais, kurių poveikis tik tiriamas. Būta atvejų, kad nuo bandomųjų vaistų ligoniai pasijusdavo blogiau ir pas gydytojus imdavo nebesilankyti. Tuomet R.Pakšio nurodymu jiems vaistus slaugytoja leisdavo namuose.

R.Pakšys buvo tiesiogiai suinteresuotas į eksperimentą įtraukti kuo daugiau ligonių, nes jų skaičius lėmė gaunamą atlygį. Už sutikusį eksperimente dalyvauti ir pirmą kartą apsilankiusį pacientą kompanija mokėdavo po 380 eurų, kiekvienas kitas vizitas kainuodavo 270 eurų. Tokiu būdu tik per vieną 2006 metų ketvirtį britų farmacijos kompanija „USB Pharma“ vedėjui sumokėjo 15 tūkst. eurų.

Būdavo tokių pacientų, kuriems pagal ligos pobūdį šie vaistai net netiko. Vaikydamasis įspūdingų honorarų, R.Pakšys farmacijos kompanijai raportuodavo apie sėkmingą gydymo eigą, nors kai kurie ligoniai net būdavo mirę.

Kartu su R.Pakšiu prokurorai teismui buvo atidavę dar dvi jo koleges medikes - tos pačios ligoninės infektologę Salviją Vilutienę ir rentgenologę Sandrutę Latožienę. Jos, tiesa, kaltintos dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimu tarnyba. Tačiau abi moterys bausmių išvengė.

Kadangi dėl R.Pakšio sveikatos jo byla buvo atskirta, jos nagrinėjimas teisme užtruko ir sulaukė Konstitucinio Teismo išaiškinimo, kad suėjus senačiai byla vis viena turi būti nagrinėjama. Dabar gydytojas gali būti ramus - net ir nustačius jo kaltę, byla bus nutraukta dėl senaties.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder