Grobstymo schemoje - ir Klaipėdos vaistinė?

Grobstymo schemoje - ir Klaipėdos vaistinė?

Klaipėdos apygardos prokuratūra ėmėsi vadovauti ikiteisminiam tyrimui, kurį pradėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) po to, kai Šiaulių teritorinė ligonių kasa (TLK) nustatė galimą lėšų grobstymo atvejį. Įtariama, kad pasinaudojant psichinę negalią turinčiais pacientais buvo pasisavinami kompensuojami tvarsčiai ir lėšos už juos.

Apgaule galėjo būti gauta per 117,5 tūkst. eurų privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.

Tyrimas pradėtas gavus duomenų, kad vaistų ir medicininių preparatų platinimu užsiimančios Vilniuje registruotos įmonės darbuotojai galbūt sukčiauja, naudodamiesi Plungės Stonaičių socialinės globos namų globotinių kompensuojamųjų vaistų pasais - išrašo 100 procentų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis kompensuojamus tvarsčius, naudojamus ilgai negyjančioms žaizdoms, kojų opoms ir praguloms gydyti.

Tikrindami šią informaciją, Šiaulių TLK specialistai Plungės rajono globos namuose nustatė 1 831 vieneto tvarsčių, kurių vertė siekia 20,2 tūkst. eurų, trūkumą. Patikrinimo metu apžiūrėję dalį socialinės globos namų pacientų, kuriems buvo išrašyti minėti tvarsčiai, jie nerado nei užklijuotų tvarsčių, nei tokio dydžio žaizdų, kurioms gydyti reikėtų naudoti šiuos tvarsčius.

Socialinės globos namų slaugytojai paaiškino, kad globotinių, kuriems būtų reikalinga klijuoti tvarsčius, globos namuose nėra ir faktiškai tokie tvarsčiai gydymui nebuvo naudojami.

Anot Stonaičių socialinės globos namų vadovo Alekso Vyšniausko, brangią kompensuojamą tvarsliavą išrašinėjo Plungės sveikatos centro medikai, vienas jų - centro medikas Giedrimantas Surplys, iki šių metų pradžios dirbęs ir globos namuose, ėjęs antraeiles pareigas ir savo noru atleistas jau prasidėjus ligonių kasos patikrinimui.

Teigiama, kad grobstymo schemoje dalyvavo ir viena Vilniuje registruota tvarsčius pardavinėjanti įmonė, ir vaistinė Klaipėdoje.

"Mūsų komisijai socialinė darbuotoja, tada - vyriausioji slaugytoja sakė, kad perduodavo kompensuojamųjų vaistų pasą didmeninės, prekiaujančios tvarsčiais, įmonės atstovui - vadybininkui, jis veždavo tą kompensuojamųjų vaistų pasą gydytojui, gydytojas išrašydavo tvarsčius, toliau tas vadybininkas važiuodavo į UAB "Pavasario vaistinė" vaistinę. Ten gydytojų yra daug, bet išrašė tik trys gydytojai, vienas - daugiausia", - pasakojo Šiaulių TLK Kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė.

Nei ji, nei FNTT neatskleidė įmonės, pardavinėjusios tvarsčius.

Nustatyta, kad Plungėje veikiančios privačios medicinos klinikos gydytojai nuo pernai sausio iki rugsėjo 33 socialinės globos namų pacientams išrašė 10 650 vienetų tvarsčių, kurių vertė siekia daugiau nei 117,5 tūkst. eurų. Neretai kompensuojamus tvarsčius socialinės globos namų pacientams išrašydavo jų neapžiūrėję, neatvežus į kliniką.

Įtariama, kad privati klinika galėjo išrašyti kompensuojamuosius receptus ir pateikti melagingus duomenis apie 100 proc. kompensuojamus tvarsčius Šiaulių teritorinei ligonių kasai. Šių melagingų duomenų pagrindu Klaipėdoje veikiančiai vaistinei buvo sumokėta per 117,5 tūkst. eurų, ir, kaip įtariama, neteisėtai užvaldytos šimtatūkstantinės PSDF biudžeto lėšos.

Valstybinė ligonių kasa pranešė, kad žala šiam fondui bus išieškota iš gydymo įstaigos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder