Gimnazisčių teismas bus viešas

Gimnazisčių teismas bus viešas

Dvi vos pilnametystės slenkstį peržengusios Šiaulių gimnazistės, kaltinamos pernai vidurvasarį nužudžiusios 17-metę bendramokslę ir sudarkiusios aukos kūną, bus teisiamos viešuose teismo posėdžiuose.

Tai ketvirtadienį nuspręsta Šiaulių apygardos teisme, kuriame atversta nepilnametės nužudymo byla. Bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose pageidavo teisiamųjų advokatai, motyvuodami tuo, kad posėdžių metu gali būti paviešintos ne tik nusikaltimo, bet ir merginų asmeninio gyvenimo detalės.

Teismas palaikė nužudytos merginos tėvų ir jų interesams atstovaujančios advokatės poziciją - bylą nagrinėti viešuose posėdžiuose. Dukters netekusiems tėvams atstovaujančios advokatės teigimu, viešumas būtinas, kad tokie įvykiai nepasikartotų. Nužudytosios motina teigė norinti viešumo, „kad visuomenė pamatytų, kokie žvėrys auga“.

Kaltę dėl nužudymo pripažinusios 19-metės Viktorija Lietuvninkaitė ir Viktorija Vaitiekaitytė viešumo nenorėjo - į teismą iš suėmimo vietos atvežtos merginos kaip įmanydamos slėpė veidus nuo fotografų ir televizijos operatorių. Ekspertai šių metų pradžioje konstatavo, kad abi merginos bendramokslę nužudė ir aukos kūną sudarkė būdamos sveiko proto.

Ikiteisminį šios bylos tyrimą atlikusiems pareigūnams taip ir nepavyko nustatyti, kodėl merginos susidorojo su bendramoksle. Įtariama, kad gimnazistės nekentė 17-metės dėl tariamų apkalbų, vaikino dėmesio, o žudyti galėjo ir dėl noro pažinti mirtį.

Pradėti nužudymo bylos nagrinėjimą iš esmės teismui sukliudė didelis teisiamųjų interesams atstovaujančių advokatų užimtumas kitose bylose. Teisėjų kolegijai bylos nagrinėjimą teko atidėti iki rugsėjo pradžios.

Nužudytosios artimieji po posėdžio žurnalistams sakė, kad nėra tokios bausmės, kuri galėtų išpirkti teisiamųjų kaltę.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder