Galutinis verdiktas: antstolis kyšininkavo

Galutinis verdiktas: antstolis kyšininkavo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetė korupcijos byloje nuteisto buvusio Klaipėdos antstolio Albino Zenkevičiaus skundą ir paliko galioti šiemet birželį Apeliacinio teismo priimtą sprendimą.

2012-ųjų lapkritį A. Zenkevičius buvo nuteistas už 2009 m. per tarpininką paimtą 10 tūkst. eurų kyšį, kad panaikintų savo paties ankstesnį patvarkymą, kuriuo, vykdant teisėtą išieškojimą, buvo sustabdytos visos vienos bendrovės bankinių sąskaitų operacijos. Taip pat 2010 m. jis už 6 tūkst. litų (1 737 Eur) kyšį, kurio pareikalavo pats ir pats savo kontoroje priėmė, bendrovei neteisėtai sumažino išieškojimo vykdymo išlaidas.

A. Zenkevičius taip pat buvo pripažintas kaltu ir dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo bei dokumentų suklastojimo - pirmasis kyšis oficialiai buvo apiformintas kaip jam grąžinama skola, o antrasis - kaip neva oficialus atleidimas nuo nesumokėtų vykdymo išlaidų dalies.

Klaipėdos teismas už minėtų nusikalstamų veikų padarymą A. Zenkevičių pripažino kaltu ir nuteisė 5 metų laisvės atėmimo bausme, ją atliekant pataisos namuose. Teismas iš antstolio konfiskavo 34 500 Lt bei priteisė nukentėjusiuoju pripažintam verslininkui 7 600 litų (2 201 Eur) turtinės ir neturtinės žalos. Kartu su antstoliu 3 metų laisvės atėmimo bausme, taip pat atliekant pataisos namuose, buvo nuteistas ir Virgilijus Timbras, tarpininkavęs perduodant kyšį.

Tačiau abu nuteistieji skundėsi Apeliaciniam teismui, kuris nusprendė pakeisti Klaipėdos apygardos teismo nutartį.

Apeliacinis teismas atsižvelgė į tai, kad Seimas 2013-ųjų pabaigoje pakeitė Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą. Savo verdiktu jis paskyrė laisvės atėmimą 4 metams su 9 415 Eur dydžio bauda. Visgi laisvės atėmimo bausmės vykdymas buvo atidėtas trejiems metams. Per šį laikotarpį antstolis įpareigotas neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be jo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. A. Zenkevičius taip pat per metus laiko turės atlyginti nukentėjusiam verslininkui turtinę 1 332,25 Eur dydžio žalą. Sprendimas nusikalstamu būdu įgytus 9 991,89 Eur konfiskuoti liko nepakeistas.

V. Timbrui paskirta 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Jos vykdymas atidėtas dvejiems metams. Per šį laikotarpį jis irgi negalės išvykti už miesto ar rajono, kuriame gyvena, ribų be jo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Taip pat jam skirta 5 649 Eur dydžio bauda.

Antstolių Albino Zenkevičiaus ir Zeno Zenkevičiaus kontoros interneto svetainėje skelbiama, kad A. Zenkevičius jau yra atleistas, o jo vykdytos vykdomosios bylos, administruoti dokumentai bei lėšos šių metų liepą teisingumo ministro pasirašytu įsakymu yra perduoti antstoliui Z. Zenkevičiui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder