Eglės Kusaitės draugų motina neigia FSB versiją

Eglės Kusaitės draugų motina neigia FSB versiją

Maskvoje nuteistų klaipėdietės Eglės Kusaitės draugų čečėnų Apti ir Aišat Magmadovų motina Tamara sako, kad jos vaikai negalėjo padaryti to, už ką buvo nuteisti. Pasak T. Magmadovos, jos vaikai tapo Rusijos federalinio saugumo biuro (FSB) taikiniu dėl to, kad kitiems dviem sūnums mestas šešėlis dėl įtarimo dalyvaujant neteisėtoje ginkluotoje organizacijoje.

Praėjusių metų pabaigoje Maskvos srities teismas A. ir A. Magmadovus nuteisė 6 ir 2 metų laisvės atėmimo bausmėmis už teroristų-savižudžių verbavimą. Rusijos pareigūnų teigimu, 2009 metais Apti Magmadovas įstojo į čečėnų kovotojų būrį, jam buvo skirta užduotis verbuoti moteris teroro aktams. Su E. Kusaite čečėnas susipažino internetu, ragino tapti mirtininke.

"Aš žinau, kad mano vaikai niekaip negalėjo E. Kusaitės išprovokuoti, kad ji atvažiuotų ir įvykdytų teroro aktą. Jie išsilavinę, ir jie to niekaip negalėjo padaryti", - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo T. Magmadova.

Moteris sakė turinti dar du sūnus - Atamą ir Ali, kurie, likus 8 mėnesiams iki Apti ir Aišat suėmimo, Čečėnijoje dingo, vėliau smarkiai sumušti ir nukankinti atsirado. T. Magmadovos teigimu, Rusijos valdžia sako, kad jie priklauso neteisėtai ginkluotai grupuotei.

"Jie sako, kad (...) Aišat turėjo motyvą padaryti tokį nusikaltimą, nes kiti mano vaikai yra tokios neteisėtos ginkluotos grupuotės nariai. Tačiau mano vaikai to negalėjo padaryti. Aš pažįstu, žinau savo vaikus", - kalbėjo nuteistų čečėnų motina.

Moteris teigė, kad, jeigu sūnūs yra grupuotėje, greičiausiai jie tokiam poelgiui išprovokuoti specialiųjų tarnybų.

T. Magmadova papasakojo, jog Apti ir Aišat draugavo su E. Kusaite, ją labai mylėjo, norėjo, kad atvažiuotų į svečius, tačiau ne tuo tikslu, apie ką viešai kalbama.

E. Kusaitė Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje byloje kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdinant save strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių - susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

E. Kusaitę Lietuvos teisėsaugos pareigūnai sulaikė 2009-ųjų spalį. Mergina nelaisvėje praleido devynis mėnesius iki 2010-ųjų metų rugpjūčio.

E. Kusaitė savo kaltę neigia tvirtindama, kad ją į terorizmą sąmoningai bandė įtraukti Valstybės saugumo departamentas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder