Eglės Kusaitės byla gali atsirūgti Lietuvai

Eglės Kusaitės byla gali atsirūgti Lietuvai

Terorizmu kaltinama Eglė Kusaitė teismo prašė leisti jai vykti į Klaipėdą, bet Vilniaus apygardos teismas (VAT) užvakar šio klausimo nė nenagrinėjo. Pasak žmogaus teisių gynėjų, dėl gausybės pažeidimų E.Kusaitės byloje klaipėdietė triuškinamai laimėtų prieš Lietuvą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT).

Į Klaipėdą važiuoti bijo


E.Kusaitei šiuo metu draudžiama išvykti iš oficialiai deklaruotos gyvenamosios vietos Vilniuje. Tačiau, užuot svarstęs merginos prašymą vykti į Klaipėdą, VAT uždarame posėdyje išnagrinėjo klausimą dėl E.Kusaitės laikino nuosavybės teisės apribojimo į 140 litų ir 100 JAV dolerių (apie 250 litų), kurie buvo iš jos paimti per sulaikymą 2009 m. spalį.

“Baigėsi nustatytas terminas, kiek Generalinė prokuratūra gali laikyti tuos pinigus, tai šiandien teismas nusprendė man jų negrąžinti. Bet man nerūpi, tegul pasilieka tuos pinigus. Aš nė neprašiau man jų atiduoti”, - sužinojusi teismo nutartį sakė E.Kusaitė.

Mergina teigė pasiilgusi namų ir norinti grįžti į Klaipėdą bent savaitei, ne visam laikui, nes Vilniuje yra visi žmonės, su kuriais jai reikia tartis bylos klausimais.

“Klausiau teisėjos, ši sakė, kad septynioms dienoms galiu važiuoti ir be teismo leidimo. Bet bijau, kad išvažiuosiu, o paskui mane apkaltins, kad pasišalinau iš gyvenamosios vietos, - kalbėjo “Respublikai” E.Kusaitė. - Eisiu pirmadienį pas Šumską (Vilniaus apygardos teismo pirmininką Artūrą Šumską - red. past.), tegul man išaiškina raštu, ką galiu daryti”.

Klaipėdietė gegužės 10 d. buvo paleista į laisvę po 2 savaites trukusio suėmimo. Tokį sprendimą priėmė Lietuvos apeliacinis teismas, konstatavęs, kad kardomosios priemonės tikslai gali būti pasiekti ir netaikant suėmimo.

Byloje - aibės pažeidimų

Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje byloje E.Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę ir rengėsi įvykdyti teroro aktą. Prokurorai teigia turį duomenų, kad E.Kusaitė rengėsi susisprogdinti Rusijos karinėje bazėje Čečėnijoje. Mergina tai neigia ir tvirtina, kad į terorizmą ją sąmoningai bandė įtraukti Valstybės saugumo departamento (VSD) agentai.

E.Kusaitės rėmėjai kelia klausimą dėl Rusijos federalinės saugumo tarnybos vaidmens byloje. Vakar buvo viešai paskelbta, kad dėl procesinių ir žmogaus teisių pažeidimų šioje byloje E.Kusaitė triuškinamai laimėtų Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT).

Mat joje esama daugybė procesinių pažeidimų, akivaizdžiai nusižengta bylos šalių lygiateisiškumo principui ir teisei į gynybą. Bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija esą tenkina bet kokius prokurorų prašymus. Pavyzdžiui, iš E.Kusaitės bylos buvo išskirta kita - Aišos ir Apti Magmadovų byla. Joje tebevykdomas ikiteisminis tyrimas, todėl ir toliau klausomasi E.Kusaitės bei jos artimųjų pokalbių su visuomenės atstovais, žmogaus teisių gynėjais, žurnalistais, o jų išklotines prokurorai prašo prijungti prie pagrindinės E.Kusaitės bylos, kuri jau nagrinėjama teisme.

Tuo tarpu logiškas E.Kusaitės advokato prašymas išplėsti teisminio tyrimo ribas ir sujungti Magmadovų ir E.Kusaitės bylas į vieną atmetamas, lygiai kaip ir visi kiti gynybos prašymai.

Įrodymų patikimumas - abejotinas

Pasak žmogaus teisių gynėjų, byla remiasi tik pačios E.Kusaitės prisipažinimu, kuris buvo išgautas ankstyvoje tyrimo stadijoje, o merginos teiginių, kad prieš ją buvo naudojama prievarta, prokurorai net formaliai netyrė. EŽTT tai būsiąs koziris prieš Lietuvą.

Dėl slaptųjų VSD agentų parodymų, kuriais taip pat remiasi E.Kusaitės byla, EŽTT yra pareiškęs, kad tokie parodymai negali būti pagrindiniai, ypač jei žmogus kaltinamas sunkiais nusikaltimais.

Trečia įrodymų grupė - telefono pokalbiai, SMS, interneto išklotinės - taip pat yra labai nepatikima, nes, kaip pripažįsta EŽTT ir kitų valstybių teismai, yra gana paprasta tą virtualioje erdvėje esančią informaciją perimti ir falsifikuoti.

Skelbiama, kad ir E.Kusaitės byloje yra duomenų, kad tuo metu, kai mergina buvo laikoma Lukiškėse ir neturėjo nei telefono, nei kompiuterio, jos vardu ir toliau buvo bendraujama su slaptąsias tarnybas dominančiais asmenimis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder