Eglė Kusaitė išvaryta iš teismo salės

Eglė Kusaitė išvaryta iš teismo salės

Terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės byloje apklausiami liudytojai. Pirmoji apklausta prieš E. Kusaitę liudijanti Elena Koševaja (buvusi Baltrušaitytė), kuri, anot kaltinamosios, pati "svajojo susisprogdinti".

E. Kusaitė, kuriai dėl trukdymo teismo procesui liepta išeiti iš posėdžių salės, sakė, kad E. Koševaja dirbo Valstybės saugumo departamente (VSD), tačiau apie tai ji nieko nežinojusi.

"Sėdi ir meluoja. Atseit tokia švelni, nekalta, mane globoti, padėti norėjo, kai aš anoreksija sirgau, įsivaizduojate", - išėjusi iš teismo posėdžio salės piktinosi E. Kusaitė.

"Mes bendravome 2008-aisiais, kažkur metus. Susipažinome Saugume, aš buvau iškviesta, kadangi man pasakė, kad registruojami visi, atsivertę į islamą, ir aš ten pamačiau ją. Tarp kitko, ji buvo su hidžabu, kurio niekada gyvenime nenešiojo. Ilgainiui ji atsiskleidė, po truputį šalinau ją nuo savęs, ryšius bandžiau nutraukinėti. Jos didžiausia svajonė buvo susisprogdinti, ką dabar primetinėja teismas ir prokurorai man", - žurnalistams Vilniaus apygardos teisme sakė E. Kusaitė.

E. Kusaitė teigė, kad E. Koševajos užduotis buvo suvesti ją su saugumiečiais, sufabrikuoti terorizmo bylą. Kaltinamoji teigė supratusi, kad E. Koševaja yra saugumietė, nes ji supažindino E. Kusaitę su kitais dviem VSD agentais, kurie byloje yra anoniminiai liudytojai. Ketvirtadienį teismas taip pat turėtų apklausti dar vieną liudytoją, buvusią E. Kusaitės draugę Neringą Karanavičiūtę.

VAT ketvirtadienį turi nuspręsti, ar terorizmui kaltinamai E. Kusaitei skirti kardomąjį suėmimą, tačiau neaišku, ar teismui tai pavyks padaryti. Prokurorai E. Kusaitę prašė suimti, nes ji trukdo, gali daryti įtaką teismo procesui, bendrauja su draudžiamais asmenimis - Rusijoje esančiais draugais Magmadovais.

Įtariama, kad E. Kusaitė nuo 2009-ųjų birželio iki spalio 24 dienos, veikdama Lietuvos Respublikoje ir vykdydama Rusijos Federacijoje veikiančių islamistinių teroristinių grupuočių narių nurodymus, rengėsi šių asmenų nurodymu kaip savižudė sprogdintoja nenustatytoje vietoje Rusijoje susisprogdinti ir taip sukelti pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai. Šį sunkų teroro nusikaltimą rengėsi padaryti turėdama tikslą įbauginti visuomenę. Prokurorų teigimu, E. Kusaitė mokėsi gaminti sprogmenis ir juos detonuoti.

Ikiteisminio tyrimo medžiagą sudaro 15 tomų dokumentų.

Mergina buvo Lukiškėse nuo 2009-ųjų spalio, kol pernai rugpjūčio 5-ąją buvo paleista teismo posėdžių salėje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder