E. Kusaitės advokatas: ji - ne teroristė, tik kombatantė

E. Kusaitės advokatas: ji - ne teroristė, tik kombatantė

Vilniaus apygardos teisme, nagrinėjančiame terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės bylą, baigiamąją kalbą sakantis kaltinamosios advokatas Kęstutis Stungys pareiškė, kad reikėjo sukurti, surasti ir sunaikinti teroristą, o savo ginamąją lygino ne su teroriste, o kombatante.

E. Kusaitės gynėjas kalbą pradėjo tuo, kad dar vis nepasitikima teismais, sukritikavo teismų sistemą ir pareiškė, esą ši byla yra to rezultatas. Jis priminė, nors ir nenorįs politikuoti, kad tokios nuomonės laikosi ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Advokato teigimu, ši byla išskirtinė per visą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį, o jo ginamosios veiksmai neteisingai siejami su terorizmu.

Pasak gynėjo, kaip teigė prokurorai, E. Kusaitė telkė grupę ir norėjo susisprogdinti ten, kur vyko konfliktas tarp Rusijos ir Čečėnijos, todėl jei jo ginamoji siekė dalyvauti kariniame konflikte, yra ne teroristė, o kombatantė.

"Ji nėra teroristė, o viso labo tik kombatantė", - pareiškė K. Stungys ir pridūrė, kad ginkluotų susirėmimų dalyviai nėra teroristai. Jis taip pat teigė, kad E. Kusaitei taikytas aktyvus baudžiamasis persekiojimas, buvo naudojama psichologinė prievarta ir įtaka.

Tradiciškai į posėdį susirinko gausus būrys E. Kusaitės šalininkų, tarp kurių visuomenininkai Darius Kuolys, disidentė Nijolė Sadūnaitė, Seimo nariai Naglis Puteikis ir Aurelija Stancikienė.

E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui vykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdindama save strateginės reikšmės objekte, taip sukeldama pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekdama, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių - susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

Praėjusiame teismo posėdyje, vykusiame vasario pradžioje, valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Mindaugas Dūda merginą pasiūlė pripažinti kalta ir skirti minimalią 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

E. Kusaitę Lietuvos teisėsaugos pareigūnai sulaikė 2009-ųjų spalį, kai ji rengėsi išvykti į Rusiją. Ji esą yra priėmusi islamą ir internetu nuolat bendravo su čečėnų tautybės asmenimis. Mergina nelaisvėje praleido devynis mėnesius iki 2010-ųjų metų rugpjūčio.

E. Kusaitė savo kaltę neigia, tvirtindama, kad ją į terorizmą sąmoningai bandė įtraukti Valstybės saugumo departamentas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder