Direktorius įrodinės, kad vaiko nemušė

Direktorius įrodinės, kad vaiko nemušė

Tauragės rajono Batakių pagrindinės mokyklos direktoriui Rimvydui Varanavičiui prireikė daugiau nei metų, kad grįžtų į ilgiau nei du dešimtmečius eitas pareigas. Rajono valdžios pasmerkto pedagogo pusėn stojo ir Temidė, ne tik grąžinusi jį į darbą, bet ir panaikinusi už fizinį smurtą prieš vaiką policijos skirtą baudą. Visgi teismai dar nesibaigė.

Antras kartas nemelavo. Tauragės apylinkės teismo Tauragės rūmai iš naujo išnagrinėjo R.Varanavičiaus skundą ir jį šį kartą tenkino. Panaikinus neteisėtu pripažintą Tauragės rajono savivaldybės tarybos sprendimą, žinomas pedagogas grąžintas į Batakių pagrindinės mokyklos direktoriaus pareigas, jam priteistas vidutinis darbo užmokestis už priverstinį pravaikštos laiką. Iš viso per 12 tūkstančių eurų (kartu su išlaidomis advokatui).

Vos spėjusį po metų pertraukos prie mokyklos vairo grįžti R.Varanavičių pasiekė dar viena gera žinia. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas panaikino ir policijos sprendimą, kuriuo jam už fizinį smurtą prieš vaiką skirta 90 eurų bauda. Konstatuota, jog pastarosios policininkai skirti negalėjo. Administracinio nusižengimo byla perduota nagrinėti teismui.

Žinomam Vakarų Lietuvos pedagogui Rimvydui Varanavičiui teko mindyti dviejų teismų slenksčius, kad grįžtų vadovauti Batakių pagrindinei mokyklai.

Vakar R.Varanavičius „Vakaro žinioms“ sakė, kad kitokio sprendimo net nesitikėjo, o savo nekaltumą buvo pasiryžęs įrodinėti iki galo.

„Esu nekaltas. Kaip aš galėjau per pertrauką į savo kabinetą atsivesti mokinį ir jį sumušti. Juk viskas vyko už stiklinių durų, už kurių koridoriuje stovėjo ir viską matė kiti mokiniai. Neslėpsiu, po tokių kaltinimų buvo labai sunku“, - teigė R.Varanavičius.

Tik teismų pagalba pasiekęs pergalę, R.Varanavičius kerštauti nesiruošia.

„Kaltų, kurie labai norėjo su manimi susidoroti, tikrai neieškosiu. Yra, kaip yra. Gyvensiu ir toliau dirbsiu. Tačiau aš, kaip ir kiti mokytojai, pastebiu, jog mokyklose daugėja sunkiai valdomų mokinių. Jie bet kada gali pasakyti, kad dėl visko yra kalti mokytojai, ir jais tikima“, - apgailestavo R.Varanavičius.

Nuo 1996 metų Batakių pagrindinei mokyklai vadovavęs (iš viso pedagogu dirba apie 37 metus ir tik kartą, jo teigimu, sulaukė nuobaudos) R.Varanavičius darbo neteko po pirmąją praėjusių metų spalio dieną įvykusio incidento. Po jo vaiko teisių apsaugos specialistai policijai pranešė, kad direktorius sumušė penkiolikmetį - savo kabinete ranka sudavė mokiniui kelis smūgius į šoną bei smūgį į galvą.

Nors R.Varanavičius savo kaltę neigė ir tikino, kad tik žodžiais auklėjo kitus vaikus skriaudžiantį labai sunkų moksleivį, dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo nepilnamečiui pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį policininkai nutraukė, nusprendę, kad padarytas ne nusikaltimas, o tik administracinis nusižengimas. Už fizinį smurtą prieš vaiką direktoriui skirta 90 eurų bauda.

Pedagogo pateikta konflikto versija (neva jį apkalbėjo nuolat priekaištų dėl mokyklos nelankymo ir daromų nusižengimų sulaukiantis mokinys) atmesta, nes tuo metu kabinete buvo tik jis pats ir moksleivis. Tad niekas objektyviai negalėjo paliudyti buvo ar nebuvo smurtauta.

Tuometinis Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis iš karto pasiūlė mokyklos direktoriui geranoriškai pasitraukti iš užimamų pareigų. Šis savo noru išeiti iš darbo atsisakė. Tauragės rajono savivaldybės tarybos sprendimu bedarbiu R.Varanavičius tapo praėjusių metų gruodžio 19 d. Politikų sprendimu nepatenkinta vietos bendruomenė net rinko parašus, kad pedagogas būtų grąžintas į darbą.

R.Varanavičius kreipėsi į teismą. Šių metų gegužės 8 dieną Tauragės apylinkės teismo Tauragės rūmai prašymą grąžinti į darbą atmetė. Klaipėdos apygardos teismas pastarąjį verdiktą rugpjūčio mėnesį panaikino ir civilinę bylą grąžino iš naujo nagrinėti pirmosios instancijos teismui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder