Dėl policininko nužudymo - daug klausimų

Dėl policininko nužudymo - daug klausimų

Sekmadienį Telšių rajono apylinkės teismas tenkino prokurorų prašymą ir leido trims mėnesiams suimti Artūrą Noreiką, kuris kaltinamas Telšių rajone peiliu nudūręs policijos pareigūną Liudą Šimkų.

Šiaulių apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Asta Mickevičiūtė žurnalistams teisme sakė, kad A. Noreikai pareikšti įtarimai dėl tyčinio nužudymo, smurto artimoje aplinkoje ir pasipriešinimo tarnybą einančiam policijos pareigūnui.

"Įtariamasis savo kaltę pripažįsta iš dalies (...). Jis sako, kad jis dūrė peiliu pareigūnui, tik į kitą kūno sritį", - teigė prokurorė. Jos manymu, ikiteisminio tyrimo metu turėtų būti atliekama įtariamojo psichiatrinė ekspertizė.

Šeštadienį A. Noreika buvo nuvežtas pas teismo medicinos ekspertą Klaipėdoje, nors išsami ekspertizė neatlikta.

"Įtariamajam kol kas nebuvo atlikta psichologinė ekspertizė", - sekmadienį sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gabrielė Gendvilaitė.

Naudojo elektrošoką

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiasis patrulis 36-erių L. Šimkus buvo nužudytas penktadienio pavakarę. Jis vyko į buitinį incidentą Telšių rajone, Tryškių miestelyje. Pranešta, kad smurtaujama artimoje aplinkoje. Pirminiais duomenimis, įtariamasis smurtautojas atvykusį pareigūną puolė peiliu. Sužeidimai buvo mirtini.

Įtariamasis sulaikytas netoli nusikaltimo vietos, jam nustatytas 0,21 promilės girtumas.

Vyras anksčiau teistas už smulkius nusikaltimus užsienyje.

33. Policijos departamento duomenimis, Liudas Šimkus - 33-ias pareigūnas, žuvęs nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

L. Šimkus turėjo šaunamąjį ginklą, bet jo nenaudojo. Su partnere į iškvietimą nuvykęs policininkas bandė smurtaujantį vyrą tramdyti elektrošoku, remdamasis pirmine informacija pranešė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Donatas Malaškevičius.

Pasak jo, kol kas neaišku, ar elektrošokas suveikė tinkamai.

"Sudėtinga kol kas spręsti iš karto ir šiuo metu pasakyti, kas nesuveikė, kodėl nesuveikė. Žinome tik tiek, kad, pirminiais duomenimis, naudotas buvo elektrošokas, bet kodėl jis nesuveikė, ar jis nesuveikė, negalime pasakyti", - aiškino generalinio policijos komisaro pavaduotojas.

D. Malaškevičius dėstė, kad kiekvienas policininkas žino, kaip reikia sulaikyti asmenį, kaip naudoti specialiąsias priemones, kurios jam išduodamos.

Pagalba partnerei

Nužudyto policininko partnerei teikiama psichologo pagalba. 1994 metais gimusi policininkė, tarnaujanti beveik trejus metus, per šį įvykį fiziškai nenukentėjo.

"Ji šiuo metu tikrai sunkios psichologinės būsenos, jai teikiama psichologo pagalba", - sakė laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis pareigūnas.

Jo manymu, kartu su žuvusiuoju Tryškiuose buvusi policininkė darė viską, kad išgelbėtų sužeistą kolegą.

"Žinome, kad iš karto buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba. Esu tikras, kad porininkė bandė padaryti viską, kad žmogus gyventų, tačiau jo gyvybė užgeso", - sakė D. Malaškevičius.

L. Šimkus policijoje tarnavo 15 metų. Su žmona jis augino du mažamečius vaikus. Policija žada padėti šeimai.

"Darysime viską, kad padėtume šio pareigūno šeimai, kad tas skausmas būtų kaip galima mažesnis. Tiek finansinė, tiek moralinė, tiek kita parama tikrai šeimai bus suteikta", - teigė D.Malaškevičius.

Policijos departamento duomenimis, L. Šimkus - 33-ias pareigūnas, žuvęs nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

"Kyla daug klausimų"

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas šeštadienį lankėsi Telšiuose, kur aiškinosi su policininko nužudymu susijusius klausimus.

Po susitikimo su Telšių apskrities policijos vadovu ir nužudyto patrulio sutuoktine T. Žilinskas pavedė Vidaus reikalų ministerijos generaliniam inspektoriui atlikti tarnybinį patikrinimą.

"Išgirdęs pirminę informaciją apie įvykį ir po pokalbio su nužudyto pareigūno sutuoktine, kuriai kyla daug klausimų, daviau žodinį pavedimą ministerijos generaliniam inspektoriui atlikti tarnybinį aplinkybių patikrinimą, siekiant išvengti pamąstymų, kad policijos komisariatas gali atlikti neobjektyvų tyrimą", - sakė ministras.

Jo teigimu, tarnybiniu patikrinimu siekiama išsiaiškinti "aplinkybes, ar būtent tas patrulis išsiųstas į iškvietimą, kuris turėjo būti išsiųstas, ir kitus kylančius klausimus".

Su L. Šimkaus kolege, kartu vykusia į pareigūno mirtimi pasibaigusį iškvietimą, ministrui pabendrauti nepavyko. "Kol kas pareigūnė atsisako susitikti su bet kuo, tad susitikti man nepavyko", - aiškino jis.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Remigijus Rudminas sakė, kad ministras nekėlė komisariato vadovybės atsakomybės klausimų.

"Kol kas niekas apie tai nekalba, į tą klausimą atsakys Policijos departamentas. Jeigu jis nustatys, kad yra mano tam tikrų vadovavimo klaidų, tada atitinkamai gali būti tokie klausimai keliami, bet iš ministro jokio paraginimo nesulaukiau, pats apie tai negalvoju kol kas", - sakė R. Rudminas.

Ne kiekvienu atveju

Tuo metu policijos generalinis komisaras Linas Pernavas nemano, kad policininkai turėtų naudoti šaunamuosius ginklus kiekvienu atveju, kai jiems priešinamasi.

"Supraskime, kad mes negalime (vienodai) vertinti Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos. Jungtinėse Amerikos Valstijose turbūt yra trečdalis visų pasaulio ginklų ir ten policijos pareigūnai tiesiai šviesiai iš esmės kasdien yra žudomi gatvėje. Mes tikrai neturime tokios situacijos. Be abejo, mes turėjome tikrai labai skaudų įvykį, tačiau tikrai esu įsitikinęs, kad mes neturime kiekviename įvykyje šaudyti į visus ir kiekvienu atveju nušauti", - sakė L. Pernavas, paprašytas pakomentuoti situaciją, kad JAV dažnai nušaunami policijai pasipriešinę asmenys.

Kartu jis sakė, kad normalu, jog į iškvietimus dėl smurto Lietuvoje vyksta kelių patruliai.

"Kelių policijos patruliai į tokius įvykius vyko, vyksta ir, aš manau, vyks. Mes supraskime paprastą situaciją - jeigu jisai yra arčiausiai įvykio, tai negali policijos pareigūnas nereaguoti", - pabrėžė generalinis policijos komisaras.

Be to, jis atkreipė dėmesį, kad nuostata, jog negalima priešintis teisėtiems policijos pareigūnų reikalavimams, jau yra įtvirtinta įstatyme.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder