Buvusio valdininko pagailėjo dėl ligų

Buvusio valdininko pagailėjo dėl ligų

Lietuvos apeliacinis teismas (LAT) pagailėjo 2014 m. viduryje už kyšininkavimą realia laisvės atėmimo bausme nuteisto buvusio Miesto ūkio departamento direktoriaus Alfonso Šimkaus. 4 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė pakeista įpareigojimu dvejus metus naktimis būti namie.

Klaipėdos apygardos teismas už korupcinius nusikaltimus A. Šimkų buvo pasiuntęs už grotų. Buvęs Klaipėdos miesto savivaldybės valdininkas tokį nuosprendį užsidirbo už tai, jog 2008 m. įkalbėjo bendrovės "Hidrostatyba" vadovą Praną Šidiškį įmonės pinigais atsiskaityti už buvusios valdininko žmonos buto Palangoje remontą, kainavusį per 130 tūkst. litų. Savivaldybės užsakymu Rimkų gatvės rekonstrukciją vykdžiusi "Hidrostatyba" pervedė pinigus subrangovui, kuri už tą sumą neva suremontavo vieną iš privažiuojamųjų keliukų, nors šių darbų realiai neatliko.

Tačiau A. Šimkus pasinaudojo teise skųsti tokį verdiktą. Vyras LAT Klaipėdos apygardos teismą kaltino šališkumu ir tendencingu įrodymų vertinimu ne jo naudai. Be to, A. Šimkus teigė, jog susitarimas tarp jo ir P. Šidiškio buvo "finansinės pagalbos suteikimas dėl jų asmeninių santykių". A. Šimkus apeliaciniame skunde kaltino ir tyrimą atlikusius pareigūnus, kad jie neva neteisėtai rinko įrodymus.

Visgi LAT šie argumentai nepasirodė pakankamai įtikinami, kad galėtų priimtą nuosprendį panaikinti ir, kaip prašė A. Šimkus, jį išteisinti. Tačiau teisėjų kolegija nusprendė bausmę sušvelninti, nes ji esą prieštarauja teisingumo principui. Atliekant įrodymų tyrimą paaiškėjo, kad A. Šimkaus sveikatos būklė itin sunki - jis serga lėtinėmis kraujo apytakos sistemos, virškinimo organų, stuburo ir kitomis ligomis, taip pat dėl piktybinio naviko yra netekęs vieno inksto. Be ligų, argumentas švelnesnei bausmei buvo ir nuteistojo amžius - A. Šimkus eina 70-uosius metus.

Dėl šių priežasčių klaipėdiečiui skirta 4 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė ją atliekant pataisos namuose buvo pakeista į dvejų metų laisvės apribojimą. Vyras nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto visą šį laiką privalės būti namie.

Beje, tas pats LAT dar turės peržiūrėti ir savo sprendimą dėl A. Šimkaus pasiuntimo į pataisos namus 2 metams. Pernai birželį Aukščiausiasis Teismas nurodė, kad A. Šimkaus ir jo bendrininku pripažinto verslininko Vytauto Nemunio, iki tol atsipirkusio 45 000 litų bauda, byla turi būti iš naujo nagrinėjama apeliacine tvarka ir dėl Seimo pakeisto kyšio apibrėžimo, ir dėl žemesnės instancijos teismų padarytų "esminių pažeidimų".

Visa A. Šimkaus kyšininkavimo istorija buvo suskirstyta į penkias bylas. Pasak buvusio valdininko advokato Osvaldo Martinkaus, dar nėra baigtos nagrinėti dvi bylos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder