Areštinėje mokė anglų kalbos

Areštinėje mokė anglų kalbos

Su kalėjimo duonos ragavusiais sulaikytaisiais vienoje kameroje tūnojęs, rūkalų ir užsikimšusios kanalizacijos dvoką kentęs Seimo nario Vito Matuzo papirkimu įtariamas lobistas Andrius Romanovskis daugiau nei savaitę už grotų laikytas nepagrįstai. Tą pripažino įtariamojo skundą išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas.

Strasbūro neprireiks

Į jį A.Romanovskis kreipėsi, kai areštinėse praleidęs 17-iolika parų liepos 5-ąją išgirdo Panevėžio apylinkės teismo sprendimą jo sulaikymą pratęsti dar aštuonioms. Griežčiausią kardomąją priemonę lobistui teismas skyrė tam, kad būtų galima atlikti ikiteisminio tyrimo veiksmus.

Tačiau Apygardos teismas žemesnės instancijos Temidės tarnų tokią nutartį įvertino kaip per griežtą.

Sunkia reta liga sergantis ir šiuo metu laisvėje po operacijos sveikstantis A.Romanovskis neslepia turėjęs maža vilties išgirsti jam palankų teismo sprendimą.

„Jei mano skundą teismas būtų atmetęs, tikrai būčiau kreipęsis į Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre. Ką dabar darysiu, nežinau.

Kol kas nemačiau nutarties. Kai gausiu, tarsiuosi su advokatu. Buvau nusivylęs šalimi kaip teisine valstybe, bet šitas Apygardos teismo sprendimas man sugrąžino tikėjimą. Lietuvoje suėmimas iš išskirtinės kardomosios priemonės virtęs įprastine, gal dabar kas nors pasikeis“, – teigė lobistas.

Už grotų – kaip filmuose

Vienas aktyviausių oficialiai veikiančių Lietuvos lobistų, su Panevėžiu glaudžiai susijęs A.Romanovskis, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sulaikytas birželio 19-ąją, areštinėse praleido 25-ias paras, iš jų tik tris – Šiauliuose, kitas – Panevėžio areštinėje. A.Romanovskiui teko remonto nemačiusi kamera.

„Ten situacija labai bloga. Kameros turbūt tebėra tokios, kokios buvo ir prieš 50 metų, kokias matome sovietmečio laikų filmuose. Nors į laikino sulaikymo kameras uždaromi žmonės, kurių kaltės teismas dar nėra įrodęs, jie laikomi kur kas blogesnėmis sąlygomis nei nuteistieji. Kalėjimuose geriau gyvena nei areštinėse“, – pasakojo lobistas.

Anot jo, nerenovuotose kamerose – metalinės girgždančios išgulėtomis spyruoklėmis lovos, tualetą atstoja tupykla su skyle, medinės grindys išpuvusios, ant nevalomų grotų per laiką susikaupęs kone piršto storumo sluoksnis purvo ir ištisą parą kameroje neužgesinama šviesa.

Dusino fekalijų dvokas

A.Romanovskiui susidarė įspūdis, kad patalynė ir čiužiniai, naudojami įvairiausio plauko areštinės klientų, mažiausiai trejus metus ne tik nematę cheminio valymo, bet ir neskalbti.

„Davė baltą patalynę – užvalkalą pagalvei ir dvi paklodes. Logiška, kad viena pasitiesi po savimi, kitą – ant savęs, bet antklodė taip ir lieka neapvilkta. Nežinia, kas prieš tave ja buvo užsiklojęs, bet akivaizdu, kad nevalyta labai seniai“, – įspūdžius pasakojo lobistas.

Tačiau, anot jo, baisiausia buvo ištverti su rūkalais sumišusią fekalijų smarvę, kai užsikimšo kanalizacija.

Išvėdinti dvoko neįmanoma, mat kameros langai nedarinėjami.

Laimei, iš kvapą gniaužiančios smarvės A.Romanovskis su dar dviem likimo bendrais netrukus buvo perkelti į kitą kamerą.

Kameroje mokė anglų kalbos

Nors A.Romanovskiui kameromis teko dalytis su patirties jau turinčiais nusikaltėliais, lobistas pripažįsta, kad sunkiausia buvo ištverti paskutines penkias dienas pasilikus vienam tarp keturių sienų.

„Blogiausia, kai neliko su kuo pasikalbėti. Su sulaikytaisiais diskutuodavom, kalbėdavom, kuris pagal kokį straipsnį sulaikytas. Man užtekdavo pasakyti, kad tokioje vietoje atsidūriau dėl Matuzo bylos, ir visiems tapdavo aišku. Tiems žmonėms gyvenimas nenusisekė, bet turėjome apie ką kalbėtis.

Vienas buvo sulaikytas Didžiojoje Britanijoje ir pasakojo, kad ten areštinėje grotų nėra. Jos laikomos kankinimo įrankiu. Kol kaltės teismas neįrodė, žmogus nėra kaltas ir jo bausti negalima. O aš vienoje kameroje suskaičiavau net septynias grotas“, – pasakojo lobistas.

Tačiau net kameroje A.Romanovskis pasakoja turėjęs progą pabendrauti angliškai, kai dėl buitinio konflikto sulaikytas kelis kartus kalėjimo duonos jau ragavęs Petras ant gultų tuščiai leidžiamą laiką sumanė išnaudoti naudingai.

Petrą lobistas kasdien mokė anglų kalbos. Vyrą uoliai mokytis skatino svajonė aplankyti Anglijoje dirbantį sūnų. Nors Petras paskutinį kartą angliškus žodžius buvo taręs daugiau nei prieš dvidešimtmetį dar mokykloje, tačiau pasirodė esąs gabus mokinys. Pasak A.Romanovskio, pakako vos keleto pamokų, kad juodu minimaliai jau galėtų susikalbėti angliškai.

Mainais už pamokas sportiškas vyras apsiėmė pabūti A.Romanovskio treneriu. Kasryt dar prieš 6 val. keldavęsi vyrai darydavo specialią mankštą.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder