Apžvalga: policija dirbo geriau, ja pasitikima labiau

Apžvalga: policija dirbo geriau, ja pasitikima labiau

Penktadienį praėjusių metų rezultatus žurnalistams pristatė Klaipėdos apskrities VPK viršininkas Benonas Ivanauskas bei Lietuvos policijos generalinis komisaras Visgirdas Telyčėnas.

"Rezultatai neblogi, nors biudžetas praėjusiais metais buvo sumažintas keliais milijonais. Mūsų pajėgos dirbo intensyviau ir kokybiškiau. Džiugina tai, kad auga visuomenės pasitikėjimas policija - tyrimas parodė, kad mumis visiškai pasitiki arba pasitiki apie 80 proc. apskrities gyventojų. Šiemet finansavimas išlieka toks pat, stengsimės išlaikyti dabartines tendencijas", - 2010 metus trumpai apibūdino B. Ivanauskas.

Per praėjusius metus ištirta 50 proc. visų Klaipėdoje įvykdytų nusikaltimų (2009 m. - 47,9 proc.), apskrityje 2010-aisiais atskleista 52,5 proc. nusikaltimų.

Pastebima, kad sumažėjo sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, augo finansinių nusikaltimų skaičius, narkotikų apyvarta mieste išliko panaši kaip ir užpernai.

Policijos vadovus neramina tai, kad uostamiestyje, kaip ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, daugėja automobilių vagysčių. Šį reiškinį pareigūnai sieja su asmenų, anksčiau teistų už šiuos nusikaltimus, grįžimu iš įkalinimo įstaigų. Kriminalistai šiemet turėtų skirti daugiau dėmesio šioms nusikalstamoms veikoms.

Pareigūnai neišvengė klausimų ir apie dingusius be žinios žmones, apie kuriuos uostamiestyje sklando įvairiausi gandai.

"Namaža dalis dingusiųjų be žinios dingsta savo noru, išvyksta į užsienį, o surasti prašo neatskleisti savo buvimo vietos. Yra ir nusikaltėlių aukų, bet tikrai labai maža dalis", - atsakė V. Telyčėnas.

Jis Klaipėdos apskrities VPK už darbą 2010 metais skyrė teigiamą įvertinimą.

Generalinio komisaro teigimu, šiemet pareigūnai nebus raginami eiti nemokamų atostogų, kaip pernai, dėl to apsispręsti galės kiekvienas policijos padalinys atskirai.

Lietuvos policijos vadovas taip pat tikisi, kad šiemet įstaigai nereikės atsisakyti komercinių paslaugų teikimo (apsauga), nors tai rekomendavo valdžios vyrai.

Po savivaldybių rinkimų žadama skelbti konkursą Palangos policijos komisariato vadovo postui užimti. Jis laisvas liko po to, kai nuo tarnybos buvo nušalintas lūdnai pagarsėjęs Jurgis Kažys.

Informacija

- per 2010 metus Klaipėdos apskrityje užregistruota 7720 nusikalstamų veikų;

- 2010 m. 100 tūkst. gyventojų Klaipėdos apskrityje teko 2072 nusikalstamos veikos (2009 m. - 2219);

- Klaipėdos apskrityje saugiausia buvo Neringoje. Čia 100 tūkst. gyventojų tenka 608 nusikalstamos veikos. Nesaugiausia Palangoje: 100 tūkst. gyventojų tenka 2263 nusikalstamos veikos;

- Klaipėdos apskrityje per 2010 m. eismo įvykių metu žuvo 26 žmonės. Sužeisti - 529;

- 2010 metais apskrityje užregistruota 418 sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, ištirta 87,6 proc.  (planuota 62 proc.).

- 2010 metais Klaipėdos apskrities VPK tarnybą paliko 55, naujai priimti - 43 darbuotojai;

- per 2010 metus Klaipėdos apskrities policijos komisariatuose dėl policijos pareigūnų veiksmų teisėtumo atlikta 290 tarnybinių patikrinimų (2009 m. - 245). Pagal tarnybinius patikrinimus skirtos 37 tarnybinės nuobaudos: 23 pastabos, 7 papeikimai, 7 atleidimai;

- dėl eismo įvykių 2010 m. atlikti 28 tarnybiniai patikrinimai: 4 pareigūnai neblaivūs padarė autoįvykius, 1 vairavo transporto priemonę neblaivus. Visi 5 atleisti iš vidaus tarnybos už pareigūno vardo pažeminimą;

- "Spinter tyrimai" atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, 78 procentų Klaipėdos apskrities gyventojų policija pasitiki (2009 m.- 63 proc.);


- pagrindinės priežastys, dėl kurių gyventojai nepasitiki policija, tai korupcija (20 proc. policija nepasitikinčių respondentų) ir operatyvumo stoka (18 proc.).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder