Alfonso Šimkaus išteisinimas panaikintas

Alfonso Šimkaus išteisinimas panaikintas

Vasario pradžioje dėl korupcinių nusikaltimų išteisintas buvęs savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Alfonsas Šimkus ir jo bendrininkas po prokurorų skundo vis dėlto sulaukė bausmės.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas vasario 1-ąją paskelbė neįrodęs, kad būdamas valstybės tarnautoju ir siekdamas asmeninės naudos A. Šimkus kurstė kitą asmenį nusikalsti, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, suklastojo dokumentą ir jį panaudojo: pareigūnų surinkta medžiaga rodė, jog jis įkalbėjo "Klaipėdos keliai Juozą Rukšėną iš jo vadovaujamos bendrovės kasos apmokėti už 9,5 tūkst. litų vertės paminklą valdininko uošviams, taip pat 12 kartų pylė degalus į departamento direktoriaus vairuojamą automobilį. Šioje byloje J. Rukšėnui ir UAB "Travertinas" direktorius Artūras Lukšas buvo įtariami dokumento klastojimu ir panaudojimu, padėjimu nusikalsti, svetimo turto iššvaistymu, bet buvo išteisinti ir jie.

Tačiau išnagrinėjus prokurorų apeliacinį skundą Klaipėdos apygardos teisme paskelbtas visiškai kitoks nuosprendis.

A. Šimkus pripažintas kaltu dėl padarytų nusikaltimų, už juos jam skirta 20,8 tūkst. litų bauda bei atimta teisė 3 metus dirbti valstybės tarnyboje. Iš buvusio valdininko taip pat konfiskuota beveik 2,8 tūkst. litų - tiek "Klaipėdos keliai" sumokėjo už į valdininko automobilį įpiltus degalus.

Jo bendrui A. Lukšui skirta 5,2 tūkst. bauda.

J. Rukšėnas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas pagal brolio, Šiaulių apskrities Vyriausiojo policijos komisariato pareigūno, laidavimą bei pateikus 10 tūkst. litų užstatą. Be to, jis savo kaltę, priešingai nei kiti kaltinamieji, pripažino. Taigi, jeigu per metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo J. Rukšėnas nenusižengs įstatymui, tamsi dėmė iš jo biografijos išnyks.

Trijulei panaikinta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Priimdama tokį nuosprendį apygardos teismo kolegija konstatavo, jog žemesnės instancijos teismas nepakankamai analizavo surinktus įrodymus, visiškai įrodančius kaltinamųjų padarytas nusikalstamas veikas, netinkamai aiškino ir taikė baudžiamąjį įstatymą, nesivadovavo protingumo kriterijumi ir teismų praktika tokio pobūdžio bylose.

Nuteistieji nuosprendį gali apskųsti.

Pernai liepą A. Šimkus pripažintas kaltu dėl kurstymo kitą asmenį padaryti nusikaltimą, svetimo turto iššvaistymo bei piktnaudžiavimo tarnyba siekdamas asmeninės naudos, šis nuosprendis nagrinėjamas aukštesnės instancijos teismuose.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos agentai, turėdami išankstinės informacijos apie A. Šimkaus neteisėtą veiklą, valdininką sulaikė 2008-ųjų rugsėjo 2-ąją darbo kabinete.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder