Advokatai įkainojo teisėjų palankumą

Advokatai įkainojo teisėjų palankumą

Prie skandalingosios teisėjų korupcijos bylos ištakų stovėjęs pajūrio advokatas Aivaras Surblys jau antrą kartą siunčiamas ant teisiamųjų suolo. Jei prieš kelis mėnesius klaipėdietis sulaukė kaltinimų melagingų parodymų davimu, tai šį kartą jam teks atsakyti už pasižadėjimą paveikti tris teisėjus. Aišku, ne dykai, o už solidų kyšį.

Lietuvos apeliaciniam teismui perduota jau vienuolikta baudžiamoji byla, atskirta iš didelės apimties galimos didelio masto teisėjų korupcijos bylos. Joje kaltinimai prekyba poveikiu pareikšti Klaipėdos advokatui A.Surbliui.

Įtariama, kad klaipėdietis nusikalto 2017 metų birželio-gruodžio mėnesiais. Vilniuje ir Klaipėdoje vykusių susitikimų metu buvęs advokatas Drąsutis Zagreckas (veikdamas vieno asmens naudai) jam pasiūlė, pažadėjo ir susitarė duoti 50 tūkst. eurų kyšį. Už tai A.Surblys, pasinaudodamas pažintimis ar kita įtaka, pažadėjo paveikti tris baudžiamąją bylą apeliacine tvarka nagrinėjusius Klaipėdos apygardos teismo teisėjus, kad jie priimtų asmeniui palankų sprendimą.

Dalį sutarto kyšio (10 tūkst. eurų) D.Zagreckas advokatui perdavė Klaipėdos rajone. Tačiau netrukus pastarasis pinigus grąžino. Sužinojo, jog teisėjai numato priimti nurodytam asmeniui nepalankų sprendimą. Tuo paties susitikimo 2018 metų sausį metu D.Zagreckas tiesiogiai pažadėjo ir susitarė klaipėdiečiui duoti 20 tūkst. eurų už pakartotiną pažadėjimą paveikti minėtus teisėjus. Po kurio laiko D.Zagreckas ir A.Surblys buvo sulaikyti.

Praėjusių metų spalio pabaigoje teismui perduotoje byloje A.Surblys, kartu su dar vienu Klaipėdos advokatu Mariumi Navicku, kaltinami melagingų parodymų davimu.

Iš didelės apimties galimos plataus masto teisėjų korupcijos bylos atskirtose ir teismams perduotose nagrinėti bylose šeši asmenys jau pripažinti kaltais, jiems skirtos įvairaus dydžio baudos. Du asmenys, aktyviai padėję atskleisti padarytus nusikaltimus, atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, dar vienas - atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Taip baudžiamosios atsakomybės išvengė ir D.Zagreckas.

Šiuo metu Panevėžio ir Šiaulių apygardų teismuose nagrinėjamos dar keturios baudžiamosios bylos. Vis dar vykstančiame STT atliekamame ikiteisminiame tyrime yra 39 įtariamieji, tiriama daugiau kaip 140 galimų nusikaltimų.

Pradžią visą šalies teismų sistemą sukrėtusiai bylai davė 2017 metų pavasario įvykiai, kai ne kartą teisto klaipėdiečio Virginijaus Valiaus namuose buvo rastos šešios konservų dėžutės su daugiau kaip kilogramu kokaino.

Pasak pareigūnų, siekdamas išsisukti V.Valius su savo advokatu A.Surbliu pradėjo ieškoti, kas už jį prisiims kaltę ir bus nuteistas. Už 30 tūkst. eurų atlygį tai padaryti įkalbėjo socialiai pažeidžiamą asmenį. Apgaulė laikinai pavyko ir šis už narkotikų įsigijimą 14 mėnesių praleido belangėje.

Su organizuotu nusikalstamumu siejamas V.Valius yra kaltinamas ir tuo, kad su bendrininkais organizavo rengimąsi sunkiai sužaloti Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vadovą ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorą. Šiais nusikaltimais buvo įtariamas ir A.Surblys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder