„Klaipėdos hospise” – jau kelias paras dirbantys darbuotojai: „Tai netoleruotina”

„Klaipėdos hospise” – jau kelias paras dirbantys darbuotojai: „Tai netoleruotina”

Dėl privačiuose globos namuose „Klaipėdos hospisas” antradienio vakarą nuo 17 valandos Klaipėdoje buvo sušauktas ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Jame dalyvavo ir privačių globos namų direktorė Rasa Dagienė, kuri paaiškino, kaip bus sprendžiamos kilusios problemos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimondas Grigaliūnas teigė, kad darbuotojai „Klaipėdos hospise” darbuojasi jau kelias paras. Anot jo, tokia situacija jam kelia nerimą.

Sako, kad nesiorientuoja

„Situacija tokia, kad mūsų žiniomis, jau kelintą parą dirba ta pati komanda ir neaišku, kaip planuojama juos keisti, kiek surinkta žmonių, kurie ateis dirbti, koks planuojamas jų grafikas ir kaip bus organizuojamas šis darbas, nes taip tęstis negali, kad tie patys žmonės dirbtų kelias paras. Taip pat jie turi saviizoliuotis, kadangi buvo kontakte su tais darbuotojais, kuriems buvo nustatytas koronavirusas”, - sakė R. Grigaliūnas.

Atsakydama į tai „Klaipėdos hospiso” direktorė Rasa Dagienė aiškino, kad naujieji darbuotojai „nesiorientuoja situacijoje”.

„Mes turime naujų 12 darbuotojų susiradę ir yra 6 seni dabuotojai. Tai seni buvo po 2 darbuotojus, kurie pasilieka, kad apmokytų naują brigadą. <…> O 3 brigados pilnai suformuotos”, - sakė R. Dagienė.

Anot jos, artimiausiu metu brigados jau galės dirbti savarankiškai, juos apmokę darbuotojai galės atsitraukti.

„Norėčiau, kad šios įstaigos administracija suprastų, kad tie žmonės, kurie buvo kontakte, jie taip pat gali susirgti, gali būti nustatytas virusas ir jūs tų žmonių sveikatą, kaip čia pasakyti, statote ant rizikingo laiptelio. Tai netoleruotina ”, - sakė R. Grigaliūnas.

Tačiau R. Dagienė aiškino, kad šiuo metu įstaigoje paslaugos suteikiamas 35 sunkios būklės pacientams, kuriais reikia labai kokybiškai pasirūpinti. „Šiandien man tai aktualiausia problema, kad mano pacientai būtų sužiūrėti. Jeigu aš juos paliksiu naujai neapmokytai komandai, niekas mano pacientų nesužiūrės. Tai nėra diskusijos klausimas”, - kalbėjo ji.

R. Dagienė teigė, kad trečiadienį ruošiasi dirbti trečioji brigada, kuriuos apmokys 2 darbuotojai, taigi jau ketvirtadienį naujieji darbuotojai galėtų dirbti be senųjų pagalbos.

Pateikė reikalavimus

„Mes dabar girdime direktorės paaiškinimą. Girdime ir jūsų abejonę, kuri yra labai kompetentingair dalykiška. Noriu paklausti – o jūsų specialistai hospiso viduje buvo, lankėsi, mate tą situaciją?” - į R. Grigaliūną kreipėsi meras V. Grubliauskas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius R. Grigaliūnas teigė, kad specialistai išties lankėsi viduje, patikrino patalpas.

Jis sakė, kad specialistai po apsilankymo nurodė „Klaipėdos hospisui” įgyvendinti aštuonis reikalavimus per gana trumpą laiką.

„Terminas labai mažas – rytoj iki darbo dienos pabaigos”, - dėstė R. Grigaliūnas.

Leidimas – vos vienai palatai

Anot jo, šiuo metu globos namai turėtų vykdyti veiklą tik tose patalpose, kuriose yra išduotas higienos pasas. O šiuo metu toks leidimas tėra vienai palatai.

„Tai yra didelis pažeidimas”, - reaguodamas į V. Grubliausko repliką, kad pacientų priežiūra vyksta ne vienoje, o daugiau palatų, atsakė R. Grigaliūnas.

Tuo metu „Klaipėdos hospiso” direktorė R. Dagienė teigė, kad ketvirtadienį turėtų būti pašalinti ir pagrindiniai trūkumai.

„Aš manau, kad šis klausimas (dėl leidimo tik vienai palatai - aut. past.) nėra esminis. Popieriaus klausimus mes tvarkysimės po to. Dabar svarbiausias dalykas – pacientų būklė. Gerai, aš galiu palikti vieną palatą ir pas mus krizinėje situacijoje liks vienas pacientas. <…> Tada kur dedame kitus pacientus?” - klausė R.Dagienė.

V. Grubliauskas akcentavo, kad keliant ultimatumus vargu ar būtų galima kažką išspręsti. Anot jo, reikalavimų įgyvendinimas privalo būti užtikrintas visais atžvilgiais.

Priemonių trūkumo problema bus išspręsta

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis ragino šį ginčą kol kas palikti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, o dabar, anot jo, esminis klausimas kyla dėl pacientų sveikatos būklės. Jis paklausė R. Grigaliūno, ar žmonės dėl reikalavimų nesilaikymo kyla reali rizika.

R. Grigaliūnas teigė, kad darbuotojai, žinoma, turi būti apmokyti. Anot jo, svarbu ir tai, kad jie mokėtų tinkamai naudoti apsaugos priemones. R. Grigaliūnas pasakojo, kad dar balandžio 19 dieną vykusio patikrinimo „Klaipėdos hospise” metu specialistai patikino, kad priemonių yra. Tačiau dabar jau keliamas klausimas dėl šių priemonių trūkumo.

V. Grubliauskas informavo, kad pagal ministro A. Verygos įsakymą, visos trūkstamos priemonės trečiadienį jau bus atvežtos į „Klaipėdos hospisą”.

Be to, „Klaipėdos hospiso” direktorei R. Dagienei teko išklausyti ir G. Neniškio priekaištus, kad gyventojai nufotografavo, kaip iš globos namų Jūros gatvėje vidaus išėję darbuotojai meta apsaugines priemones į bendro naudojimo konteinerius, rūko. Anot jo, reikėtų užtikrinti tvarką.

„Įsivaizduokite, kokia grėsmė”, - akcentavo G. Neniškis pabrėžęs, kad reikėtų įvertinti didžiules Klaipėdos savivaldybės pastangas aprūpinant privačius globos namus apsaugos priemonėmis, specialiu joms išmesti skirtu konteineriu.

R. Dagienė sakė priimanti pastabą dėl netinkamos tvarkos ir pažadėjo situaciją spręsti.

Vieno reikalavimo įgyvendinti negali

Tačiau globos namų direktorė R. Dagienė aiškino, kad globos namai gali įgyvendinti visus iškeltus reikalavimus, išskyrus tą, kuriame numatytas pažeidimas dėl licencijos patalpoms.

„Mes šito tikrai neįveiksime”, - konstatavo „Klaipėdos hospiso” direktorė.

R. Grigaliūnas akcentavo, kad reikėtų atsižvelgti į protingumo kriterijus – per kelias dienas dokumentų sutvarkyti nei teoriškai, nei praktiškai neįmanoma.

„Ruošiamės ir blogiausiam atvejui – visi pasirenkime. <…> Bet aišku tikimės protingumo principų”, - sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius R. Grigaliūnas teigė, kad sprendimai bus priimti žvelgiant į tai, kaip pakryps situacija.

Anot jo, jeigu „Klaipėdos hospisas” bent pradės vykdyti reikalavimus, tai būtų teigiamas ženklas.

R. Dagienė sake, kad artimiausiu metu bus pateikti reikiami dokumentai ir paraiška.

Situaciją ketinama aptarti ir trečiadienį.

Pranešė apie mirtį „Klaipėdos hospise”

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras antradienį pranešė, kad Lietuvoje nuo koronaviruso sukeltos infekcijos (COVID-19) iš viso mirė 38 asmenys.

Paskutinis mirties atvejis užfiksuotas balandžio 20 dieną, mirė „Klaipėdos hospise” slaugomas Klaipėdos miesto gyventojas. Asmuo turėjo šalutinių ligų ir priklausė rizikos grupei pagal amžių.

Šalyje paskelbus karantiną žmonės raginami vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai. Pajutus ligos simptomus, kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder