Už galimybę parodyti meilę savo miestui

Už galimybę parodyti meilę savo miestui

Šiemet uostamiesčio Martyno Mažvydo alėjoje įvyko net aštuonios skulptūrėlių įkurtuvės ant šaltų suoliukų. Deja, daugiau tokių švenčių 2013-aisiais nebebus. Tačiau ateinančių metų pavasarį klaipėdiečių laukia nauji siurprizai.

Sakoma, jog geri darbai nelieka nepastebėti. Uostamiesčio gyventojai Metų klaipėdiečio rinkimuose nominacijai "Meniška siela" pasiūlė Klaipėdos pramonininkų asociacijos (KPA) vadovybę už idėją skulptūrėlėmis papuošti M. Mažvydo alėjos suoliukus ir pastangas ieškant jiems mecenatų.

"Labai geras jausmas"

"Buvau maloniai nustebintas, kad iš didelio būrio kandidatų mes patekome į trejetą, kuris varžysis dėl laureato vardo. Tai jau didelis pasisekimas ir pramonininkų veiklos įvertinimas. Labai geras jausmas", - prisipažino KPA prezidentas Rimantas Taraškevičius.

Pasak jo, šiemet į suoliukus alėjoje, t. y. į alėjos gražinimą, įvairios kompanijos jau investavo apie 150 tūkst. Lt.

"Tam tikrų abejonių, ar pasakius "A", pavyks ištarti ir "B", buvo. Šiandien manome, kad idėją reikia tęsti, nes tuščių suoliukų M. Mažvydo alėjoje dar daug. Negalime palikti visko taip, kaip yra, reikia baigti darbą. Norėčiau, kad mūsų menininkai, skulptoriai pagalvotų, ką dar galima padaryti, kad ta mūsų alėja būtų dar gražesnė", - kalbėjo KPA prezidentas.

"Labiausiai mane nudžiugino tai, kad surasti mecenatus nebuvo jau taip baisiai sunku. Svarbu buvo žengti pirmą žingsnį, o paskui jau ėjo konkursas po konkurso. Verslininkų požiūris į šią idėją buvo labai pozityvus. Juk visi mes gyvename Klaipėdoje ir norime, kad ji būtų gražesnė. Ir mano, t. y. mūsų, Taraškevičių, suolelis su katinu, ką padarysi, kad be uodegos, atsirado iš to paties noro", - prisipažino R. Taraškevičius.

Darbas dar nebaigtas

KPA administracijos direktorė Jolanta Braukylienė sako, kad suoliukų gražinimo idėja jai buvo šovusi į galvą dar dirbant Klaipėdos miesto savivaldybėje ir klausantis visuomenės atgarsių apie šaltus alėjos suoliukus, o galimybė ją realizuoti pasitelkiant verslininkų bendruomenę atsirado tik pradėjus dirbti KPA.

"Be galo džiaugiuosi, kad patikėta ta idėja, kad ją parėmė verslo žmonės, leido rengti konkursus. Taip, iš pradžių ji buvo priimta labai skeptiškai, bet jeigu pats ja tiki, pamažu gali įtikinti ir kitus. Labai smagu, kad mūsų projektas sulaukė tiek sirgalių, kad pasiūlymai ir toliau plaukia", - sakė KPA administracijos direktorė.

Šiemet jau visi sumanymai įgyvendinti - ant suoliukų atsirado saulės laikrodis, šachmatai, šuniukas, bangos, raktas, mergaitė, Svajoklis, katinas. Sezonas jau baigtas, ir nei prieš Kalėdas, nei prieš Naujuosius metus į šventę M. Mažvydo alėjoje nebebūsime pakviesti.

Tačiau savo eilės laukia dar keturi mecenatai. KPA jau yra pasirengusi kitų metų pavasarį skelbti naują konkursą ir tikisi sulaukti daug gražių naujų idėjų. Pasak J. Braukylienės, projektas dar tik įsibėgėjo, jis nebaigtas, todėl dar ne metas vienaip ar kitaip jį vertinti.

"Kad esame nominuoti, šiek tiek netikėta. Logiška, kad patekome į nominaciją "Meniška siela", nors klaipėdiečiai, ko gero, meniškumą labiau sieja su konkrečiu žmogumi. Pati balsuočiau už tas dvi nuostabias moteris Virginiją Kochanskytę ir Agniją Šeiko, nominuotas kartu su mumis.

Meniška siela - tai kūrybiškas požiūris. Manau, ir mūsų projektas, įtraukęs menininkus, yra meniškai kūrybiškas projektas, davęs meninių vaisių. Viskas prasidėjo nuo idėjos kūrybiškai suvienyti kelias interesų grupes - menininkus, verslininkus ir miesto valdžią. Idėjų mes primėtome labai daug, o didysis darbas - padaryti taip, kad idėja virstų kūnu. Šiuo atveju man pavyko ir labai tuo džiaugiuosi. Be didelių investicijų, biurokratinių barjerų mieste gimė pridėtinė vertė. Džiugu, kad mūsų suoliukai tampa nauju turistų traukos objektu Klaipėdoje", - kalbėjo J. Braukylienė.

Ar užteks suoliukų?

Pasak J. Braukylienės, miesto įmonės suprato, jog ilgalaikė investicija į miesto infrastruktūrinius dalykus - tinkamiausia dovanos miestui forma. Tai meilės savo miestui išraiška.

"Nesutinku su pasakymu, kad pramonininkai nevertina grožio. Būtent verslo bendruomenė labai daug lėšų skiria meniniams projektams remti. Tai naujas požiūris į savęs pozicionavimą miesto gyvenime. Verslininko vardas siejamas ne tik su pelnu, bet ir meile savo miestui", - mano KPA administracijos direktorė.

Kadangi KPA projektas buvo naujas, natūralu, kad iš pradžių jis šiek tiek baugino. Pirmosios ledus pralaužė tarptautinio kapitalo įmonės, paskui atsirado unikalus Eduardo Balsio menų gimnazijos projektas - pinigėlius sunešė vaikai. Tai, ko gero, paskatino miestui padovanoti dovaną ir šeimą.

"Jau girdžiu sakant, kad kai baigsis suoliukai M. Mažvydo alėjoje, turime eiti kitur statyti skulptūrų. Tačiau šis projektas buvo sukurtas tik M. Mažvydo alėjai. Mes laikomės principo, kad viskas turi būti suderinta su miesto valdžia ir su alėjos architektu Vytautu Paulioniu, turėti tam tikrą stilistiką.

Bet tai nereiškia, kad ant kiekvieno suoliuko turi atsirasti po meninį akcentą. Todėl šiandien negaliu pasakyti, ar suoliukų pritrūks, ar ne. Tą dieną, kai pamatysime, kad suoliukų nebėra, projektą baigsime ir galvosime apie naujus iššūkius. Tą bendradarbiavimo modelį, kurį taikėme šiuo atveju, siekdami, kad verslas išvengtų biurokratinių kliūčių, kai KPA prisiėmė daugelį rūpesčių kaip projekto koordinatorė, galima išbandyti daugelyje kitų vietų kuriant miestui kokias nors pridėtines vertes", - sakė J. Braukylienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder